drama na dvoru

Uhapšen vanbračni sin buduće kraljice! Preti mu zatvorska kazna, a čim je čula šta se desilo – princeza je reagovala

0

Kako javljaju strani mediji, princeza se ipak neće pojaviti na Olimpijskim igrama u Parizu, iako je to planirano, nakon što je njen sin završio iza rešetaka.

Princ Hakon i princeza Mete-Marit od Norveške na krunisanju britanskog kralja Čarlsa u Londonu 2023.
Princ Hakon i princeza Mete-Marit od Norveške na krunisanju britanskog kralja Čarlsa u Londonu 2023.foto: EPA-EFE/Andy Rain

Norveška kraljevska porodica nije u medijima zastupljena koliko njihove "kolege" iz Velike Britanije, ali i te kako intrigiraju svetsku javnost.


Njihovi životi uglavnom nisu skandalozni, a za dramu i neprijatnosti se uglavnom vezuje ime princeze Mete-Marit, supruge princa Hakona i buduće kraljice Norveške, koja je pre udaje dobila dete sa osuđenim kriminalcem.


Upravo je njen sin Marijus Borg sada tema u medijima jer Se og Hør javlja da je princezin sin – uhapšen.

Marijus Borg Hojbi navodno je lišen slobode nakon incidenta u koji je uključena jedna žena u dvadesetim godinama i koji se dogodio 4. avgusta. Prema pisanju pomenutog portala, Marijus ju je navodno "napao fizički i psihički", a žrtva je hospitalizovana zbog potresa mozga.

 

Marijus Borg Hojbi, sin norveške princeze Mete-Marit
Marijus Borg Hojbi, sin norveške princeze Mete-Maritfoto: EPA-EFE/LISE ASERUD

Sinu princeze Mete-Merit određeno je zadržavanje u trajanju od 30 sati, a policija je za Se og Hør potvrdila da je "jedna osoba uhapšena i optužena za napad, a potom puštena iz pritvora".


Istaknuto je i da "postoji odnos između optuženog i žrtve", kao i da trenutno nema informacija da su njene povrede teže.


Kako navode norveški mediji, za telesnu povredu Marijus Borg Hojbi može da bude kažnjen novčano ili zatvorom od godinu dana, ali je za teže povrede zaprećena kazna do šest godina. Policija u Oslu, međutim, potvrđuje da bi optužnica mogla da bude proširena ukoliko se u istrazi otkrije još nešto.

 

Marijus Borg Hojbi, sin norveške princeze Mete-Marit
Marijus Borg Hojbi, sin norveške princeze Mete-Maritfoto: EPA-EFE/LISE ASERUD

Palata je, inače, potvrdila da je princeza Mete-Marit odložila planove da otputuje u Pariz kako bi prisustvovala Olimpijskim igrama. Njen suprug princ Hakon već je viđen u glavnom gradu Francuske, gde su ga predstavnici medija primetili u razgovoru s princezom Aleksandrom od Hanovera i princa Alberta od Monaka.


Ko je vanbračni prvi sin buduće kraljice Norveške?


Marijus Borg nije u redu za norveški tron, nema kraljevsku titulu, niti neku javnu funkciju. Rođen je tokom ljubavi Mete-Marit s Mortenom Borgom, koji je 1991. završio u zatvoru zbog kupovine droge, a poznato je da je često bio u teškoj finansijskoj situaciji i da nije plaćao alimentaciju za sina.

 

Ipak, Marijusovi roditelji navodno su ostali u prijateljskim odnosima, pa se čak spekulisalo da će Morten biti među gostima na njenom venčanju s prestolonaslednikom, što se ipak nije dogodilo.

 

Marijus Borg Hojbi, sin norveške princeze Mete-Marit
Marijus Borg Hojbi, sin norveške princeze Mete-Maritfoto: EPA/VEGARD WIVESTAD GROTT

Nakon što se njegova majka udala za princa Hakona, Marijus se s njom doselio na dvor, ali se uvek trudio da se ne eksponira u javnosti. Tako je 2017. godine odlučio da se povuče iz javnog života i zamolio da se poštuje njegova privatnost jer se seli u Ameriku kako bi se školovao.


Princeza Mete-Marit s princem Hakonom ima ćerku princezu Ingrid Aleksandru i sina princa Svarea Magnusa.

 

Prestolonaslednik princ Hakon, princeza Ingrid, princ Svare i princeza Mete-Marit.
Prestolonaslednik princ Hakon, princeza Ingrid, princ Svare i princeza Mete-Marit.foto: EPA-EFE/Hakon Mosvold Larsen

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Sociološkinja pozvala policiju da prijavi nasilje i dobila bizaran odgovor

 

makonda-tracker