(ne)obična devojka

Rođena je iz velike i ZABRANJENE LJUBAVI, nije svesna svoje moći: Ova zemlja će jednog dana ima NAJLEPŠU KRALJICU EVROPE

0

Odrasla je kao bilo koja obična devojčica, ali ona to svakako nije – pred 18. rođendan je morala da provede dan u Skupštini, a sledeće godine ide na 12-mesečnu vojnu obuku

Prineza ingrid aleksandra ćerka je princa hakona, prestolonaslednika norveške
Prineza ingrid aleksandra ćerka je princa hakona, prestolonaslednika norveškefoto: EPA-EFE/LISE ASERUD

Nakon što je u mnogim evropskim državama promenjen zakon o primogenituri, to je označilo – eru vladavine žena!


Zahvaljujući odluci da presto više ne pripada najstarijem sinu već prvorođenom detetu, preostalim monarhijama Evrope ubuduće će na tronu sedeti veliki broj žena.


To je slučaj sa Švedskom, čija je prestolonaslednica princeza Viktorija, zatim su tu i princeza Elizabeta, koja čeka na presto Belgije, buduća kraljica Holandije princeza Katarina Amalija, prestolonaslednica Španije princeza Leonor...

 


Budući da ne obilazi tako često velike skupove kraljevskih porodica na Starom kontinentu, u njihovoj senci ponekad ostaje princeza Ingrid Aleksandra, buduća kraljica Norveške.

 

 

  • Ko je princeza Ingrid Aleksandra?


Ćerka princa Hakona i princeze Mete-Merit trenutno je druga u redu za krunu, odmah iza svog oca.


Ona je prvo dete ovog para, koji je morao da pobedi mnogo prepreka i predrasuda da bi ušao u brak zbog neobične životne priče princeze Mete-Merit.


Princeza Ingrid Aleksandra rođena je 21. januara 2004. u Nacionalnoj bolnici u Oslu, a njeno rođenje donelo je još veću popularnost već omiljenoj norveškoj kraljevskoj porodici.

 

Princeza Ingrid Aleksandra, buduća kraljica Norveške, na svom krštenju 17. aprila 2004. godine
Princeza Ingrid Aleksandra, buduća kraljica Norveške, na svom krštenju 17. aprila 2004. godinefoto: RoyalPress / AFP / Profimedia

Krštena je tri meseca kasnije u kapeli u Kraljevskoj palati, a ima više kumova: svog deku kralja Haralda, kontroverznu tetku princezu Martu, zatim Ingridinu baku po majci Marit Tjesem, aktuelnog kralja Španije Felipa VI, princa Frederika od Danske i princezu Viktoriju od Švedske.


Ingrid Aleksandra pohađala je lokalnu državnu školu sa svojim polubratom po majci Marijusom jer su njeni roditelji želeli da ima normalno i obično detinjstvo. U školu je išla peške, a fanovi kraljevske porodice povremeno bi dolazili da je vide. Uz Marijusa, ima i mlađeg brata princa Svera Magnusa.


Nakon nekoliko godina, prebačena je u Međunarodnu školu u Oslu kako bi bolje naučila engleski jezik, a potom je završila i višu srednju školu.

 


Pre nekoliko godina, u njenu čast otvoren je Park skulptura princeze Ingrid Aleksandre, u čijem uređenju ona učestvuje aktivno jer sama bira umetička dela školske dece iz cele Norveške koj će biti izložena u njemu.


Zanimljivo je da je princeza 2020. godine bila šampionka Norveške u juniorskom surfovanju, a obožava i skijanje i kik-boks.

 

Princeza Ingrid Aleksandra, buduća kraljica Norveške,  u društvu fudbalera Elinga Halanda
Princeza Ingrid Aleksandra, buduća kraljica Norveške, u društvu fudbalera Elinga Halandafoto: EPA-EFE/LISE ASERUD

U junu 2023. Kraljevski sud Norveške objavio je da će princeza Ingrid Aleksandra raditi kao školska pomoćnica i ekološka radnica u školi u Uranijenborgu, u Oslu, a poznato je da će 2024. ona ići na jednogodišnju vojnu obuku u inženjerskom bataljonu brigade Nord.


Danas princeza Ingird ima 19 godina, ali se ranije pisalo o tome da će njena uloga i obaveze rasti kako ćerka princa Hakona sazreva.

 

1 / 7 Foto: EPA-EFE/LISE ASERUD

 

Do sada se pridružila roditeljima u mnogim kraljevskim dužnostima ili ih je obavljala sama: učestvovala je u otvaranju Zimskih olimpijskih igara za mlade u Lilehameru, krstila je norveške istraživačke brodove, bori se protiv klimatskih promena, pred svoj 18. rođendan je posetila sve grane Parlamenta...

 

 

BONUS VIDEO Gest kraljice Elizabete koji fanovi princeze Dajane cene

 

makonda-tracker