kontroverzno

Ko su bokserke oko kojih se digla bura na Olimpijskim igrama? Pale na "testu pola", a bore se sa ženama

0

Nakon što je bokserka iz Alžira diskvalifikovana prošle godine s jednog takmičenja, a njenoj koleginici s Tajvana je oduzeta medalja, one su ipak dobile priliku da se bore na Olimpijskim igrama u ženskoj konkurenciji.

Alžirska bokserka Iman Helif
Alžirska bokserka Iman Heliffoto: Buda Mendes / AFP / Profimedia

Ovogodišnje Olimpijske igre, koje održavaju u Parizu, prate brojne kontroverze, a najviše burnih reakcija nadruštvenim mrežama – pored ceremonije svečanog otvaranja zbog koje su se organizatori izvinili u slučaju da je uvredila hrišćane – privlače dve učesnice takmičenja.


U pitanju su Lin Ju-ting, bokserka s Tajvana koja se takmiči u kategoriji do 57 kilograma, i Iman Helif, njena koleginica iz Alžira, koja se bori u kategoriji do 66 kg.


Odluka da se njima dozvoli učešće na OI je dočekana kao kontroverzna, a nekadašnji irski bokser i svetski šampion Bari Mekgigan zapitao se javno na društvenoj mreži Iks (nekadašnjem Tviteru) kako je moguće "da im je zapravo dozvoljeno da stignu ovako daleko" i ocenio to "šokantnim".

 

Tajvanska bokserka Lin Ju-ting
Tajvanska bokserka Lin Ju-tingfoto: Zhan Yan / Xinhua News / Profimedia

U čemu je problem?

 

Bokserke čiji je pol tema rasprave na OI


Kako piše britanski Guardian, sve je počelo prošle godine, kada je Umar Kremljov, predsednik Međunarodne bokserske asocijacije, za vreme Svetskog prvenstva u boksu rekao za Tass da su DNK testovi "dokazali da one imaju XY hromozome i zato su isključene iz sportskih događaja".

Ova organizacija istakla je za Guardian da je odluku donela posle "sveobuhvatnog pregleda i da je cilj da se podrže pravičnost i integritet takmičenja".

 

 

Nakon toga je, međutim, Međunarodnoj bokserskoj asocijaciji zabranjeno da vodi boks turnir na Olimpijskim igrama, zbog brojnih pitanja u vezi s upravljanjem i niza skadnala u vezi sa suđenjem. To znači da se sada takmičenje u boksu na OI u Parizu održava pod okriljem Odeljenja za boks Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koji ima blaža pravila.


Međutim, MyInfo, sajt MOK-a, priznaje da su obe bokserke prošle godine pala na testovima za rodnu podobnost.


U svom internom sistemu, koji je obezbeđen za novinare koji prate Oi u Parizu, MOK navodi da je Iman Helif bila "diskvalifikovana nekoliko sati pre meča protiv Jang Liju na Svetskom prvenstvu 2024. u Nju Delhiju, u Indiji, nakon što njen povišeni testosteron nije uspeo da ispuni kriterijume podobnosti".

 

 

Takođe, MOK priznaje da je Lin "oduzeta bronzana medalja pošto nije ispunila uslove za kvalifikovanje na osnovu rezultata biohemijskog teksta".

Tajvanska bokserka Lin Ju-ting nije komentarisala ovu situaciju, dok agencija France-Presse javlja da Iman Helif tvrdi da je žrtva "velike zavere protiv Alžira", nakon što je na prošlom Svetskom prvenstvu diskvalifikovana neposredno pre finala.

 


Za to vreme, društvenim mrežama kruže snimci njihovih borbi, a najviše pažnje privukao je okršaj Iman Helif s jednom meksičkom bokserkom, iz decembra 2022. Kako se navodi, tri meseca kasnije su otkriveni njeni XY hromozomi, a video je privukao mnogo pažnje i do sada na Iksu ima 1,2 miiliona pregleda.

Pravila o takmičenju u ženskim kategorijama


Pravila o tome ko treba da se takmiči u ženskoj kategoriji su bila često tema u javnosti proteklih godina, a najviše se pričalo o američkoj transrodnoj plivačici Liji Tomas. Kako piše Guardian, manje je debate bilo o borilačkim sportovima, gde je rizik od ozbiljnih povreda daleko veći.


Naučna istraživanja su otkrila da je prosečna snaga udarca 162% veća kod osoba koje su prošle muški pubertet u odnosu na žene.

 


BONUS VIDEO

Transrodna osoba o zabrani promene pola

 

makonda-tracker