prijavljena

Dž. K. Rouling odbila da nazove trans ženu ženom: Policija saopštila hoće li autorka "Harija Potera" KRIVIČNO ODGOVARATI

1

Nakon što je trans ženu nazvala muškarcem, posle njihovog višegodišnjeg sukoba, poznata voditeljka prijavila je književnicu policiji, a evo i epiloga

Dž. K. Rouling godinama je u sukobu s poznatom trans spikerkom
Dž. K. Rouling godinama je u sukobu s poznatom trans spikerkomfoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Policija Nortambrije saopštila je da optužba Indije Viloubi (58), poznate britanske spikerke i TV novinarke, na račun književnice Džoan Ketlin Rouling "nije ispunila uslov za krivičnu istragu", prenosi Independent.


Pre nekoliko dana, voditeljka je prijavila policiji autorku romana o Hariju Potezu i niza uspešnih dela jer ju je nazvala muškarcem i odbijala je da je nazove ženom.


Prošlog vikenda čuvena Dž. K. Rouling objavila je na društvenoj mreži X (nekadašnjem Tviteru) svoj komentar o tome što je trans ženama dozvoljeno da koriste ženske svlačionice i pomenula Indiju Viloubi u nizu "tvitova".

Indija nije postala žena. Indija imitira mizoginu mušku fantaziju o tome šta je žena – poručila je spisateljica.


U intervjuu za Byline TV, spikerka je potom istakla:


Pravno sam žena. Ona zna da sam žena i naziva me muškarcem.

 


Tada je rekla i da je kontaktirala s policijom Nortambrije i prijavila Džoan Rouling zbog "zločina iz mržnje".


Ne znam hoće li se to tretirati kao zločin iz mržnje, zlonamerna komunikacija, ali što se mene čini – to je nesumnjivo prestup – rekla je Indija Viloubi i istakla da je autorka romana o Hariju Poteru "definitivno počinila zločin".

1 / 6 Foto: Sonia Moskowitz / Zuma Press / Profimedia


U izjavi dato novinskoj agenciji PA u petak, PR policije u Nortambriji je, kako prenosi Independent izjavio:


U ponedeljak, 4. marta, primili smo žalbu na objavu na društvenim mrežama. Iako prepoznajemo uznemirenje koje je ovo moglo izazvati, objava je pregledana i nije ispunila uslov za krivičnu istragu. Podnositeljka žalbe je o tome obaveštena.


Autorka romana o Hariju Poteru već neko vreme često govori na temu rodnog identiteta, a u jednoj onlajn debati odbila je da nazove Viloubijevu ženom. Umesto toga je rekla da je Viloubi "samo muškarac koji uživa u svom mizoginom nastupu onoga što on misli da znači biti žena: narcisoidan, plitak i egzibicionista".

 

 

Sukob Dž. K. Rouling i Indije Viloubi traje godinama


Dž. K. Rouling je na X-u napisala da ju je njen pravni tim posavetovao da ona tuži Indiju Viloubi.

Pre izvesnog vremena advokati su mi rekli da ne samo što imam siguran slučaj protiv Indije Viloubi za klevetu nego zakonski prag za uznemiravanje prelazi i Indijino opsesivno targetiranje mene već nekoliko godina – napisala je književnica. – Ignorisala sam taj savet nisam htela da joj pružim publicitet za kojim očigledno Indija žudi. Ipak, svi moramo da damo svoj doprinos u borbi protiv mržnje, tako da će Indiji biti drago da zna da sam primetila njegovu homofobiju, rasizam i stav o imigraciji. Nisam zaboravila ni Indijinu šokantnu transfobiju. Čini mi se da joj je promaklo to što je i sam ranije nazivao trans žene muškarcima na ovom sajtu.

 

Dž. K. Rouling godinama je u sukobu s poznatom trans spikerkom
Dž. K. Rouling godinama je u sukobu s poznatom trans spikerkomfoto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ona je napisala i da "nijedan zakon nikoga ne primorava da se pretvara da je Indija žena".


Indija Viloubi poručila je na X-u da je šokirana i da više ne može ni da odgovara jer "dementori Dž. K.Rouling odmah skaču na nju mržnjom i uznemiravanjem".

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Iskustvo Peđe Bjelca sa snimanja filma "Hari Poter i vatreni pehar"

 

makonda-tracker