kontroverzna ličnost

Kao dete je doživela STRAŠNE TRAUME, prognala rođenog oca: Ko je Marin le Pen, žena koja kaže da je "izbrisala Makrona"?

0

Od detinjstva je Marin le Pen nosila teško breme prezimena svog oca, a već sa osam godina doživela je nešto zbog čega je, kako tvrdi, prestala da bude obična devojčica nalik na druge

foto: EPA-EFE/Cuenta Oficial Marine Le Pen
foto: EPA-EFE/Cuenta Oficial Marine Le Pen

Francuska političarka Marin le Pen, liderka desnice i glavno lice stranke Nacionalno okupljanje, sa svojim saveznicima je osvojila najviše glasova u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj.


Ovaj rezultat smatra se istorijskim uspehom njene partije, a ona je u svom prvom oglašavanju bila vidno zadovoljna i istakla da je blok predsednika Emanuela Makrona "praktično izbrisan".


I dok se deo Evrope brine zbog napredovanja ekstremne desnice, mnogi nisu upućeni u dugu karijeru i interesantan život jedne od najkontroverznijih političarki Starog kontinenta.

Ko je Marin le Pen?


Rođena je u mestu Neji na Seni, u Pariskom regionu, u departmanu Senski visovi 5. avgusta 1968. godine, kao najmlađa od triju ćerki Žan-Marija le Pena, nekadašnjeg predsednika stranke koju danas vodi sama Marin, i njegove prve supruge Pjeret le Pen.


Kada je imala osam godina, bomba namenjena njenom ocu eksplodirala je na stepeništu ispred porodičnog stana dok su Le Penovi – uključujući Marinine starije sestre Jan i Mari-Karolin – spavali. Eksplozija je napravila rupu u zidu zgrade, ali oni nisu povređeni.

 

Marin le Pen postigla je veliki uspeh na izborima
Marin le Pen postigla je veliki uspeh na izborimafoto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Te noći sam otišla na spavanje kao sve devojčice mojih godina. Ali kad sam se probudila, više nisam bila devojčica kao ostale – napisala je kasnije.


Njena majka je napustila porodicu kada je Marin imala 16 godina, što je političarka kasnije u svojoj autobiografiji "Uzvodno" opisala kao "najstrašniji, okrutni, najrazorniji bol srca", uz zaključak:


Moja majka me nije volela.


Sesil Alduj, koja je napisala jednu biografiju Marin le Pen, opisala je da se kao tinejdžerka ona jednog dana vratila iz škole i shvatila da odeće njene majke nema u kući.


Otišla je s drugim muškarcem. I Marin le Pen je zaista bila očajna. Prestala je da jede – istakla je.

 

Marin le Pen u Parlamentu
Marin le Pen u Parlamentufoto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Njeni roditelji su se razveli 1987, tri godine kasnije, a Marin je majku videla tek 15 godina nakon što ju je ostavila.


– Marin le Pen je odrasla u veoma neobičnoj atmosferi, u porodici koja je izgledala blisko, ali je zapravo bila veoma udaljena – rekao je David Duse, koautor jedne njene ranije biografije La Politique Malgré Elle. – Živela je bez majke skoro 20 godina. Otac ju je jedva poznavao. Odgajale su je dadilje, i guvernante, prepuštene same sebi.


Imala je mnogo trauma, a Aldujeva tvrdi da je breme prezimena Le Pen bilo jedno od njih. Jednom prilikom je istakla da su nastavnici u školi njene sestre nazivali "ćerkama fašiste".

Njeno prezime je uvek bilo teret. Opisivala je kako je to što je ćerka Žan-Marija le Pena, dok se Nacionalno okupljanje tek pojavljivalo kao nova kontroverzna sila, dovelo do toga da idealizuje svog oca, koji je bio veoma kritikovan. Ali ona je i patila – naglašava autorka.

 

Marin le Pen
Marin le Penfoto: EPA-EFE/Cuenta Oficial Marine Le Pen

Uticaj oca naveo ju je da krene njegovim političkim stopama.

 

Politički život Marin le Pen


Marin je diplomirala pravo na Univerzitetu u Parizu i radila kao advokatica pre nego što se u potpunosti posvetila politici.


Njena politička karijera bila je obeležena snažnim stavovima o imigraciji, nacionalnoj bezbednosti i evroskepticizmu. Le Penova je prvi put izabrana u francuski Parlament 2012. godine, a zatim je postala kandidatkinja Nacionalnog okupljanja na predsedničkim izborima 2017. godine. Iako je prošla u drugi krug izbora, izgubila je od Emanuela Makrona.


Često je kritikovana zbog svojih kontroverznih stavova, ali je privukla značajnu podršku u Francuskoj među onima koji podržavaju restrikcije imigracije i jačanje nacionalnih granica.

 

Marin le Pen postigla je veliki uspeh na izborima
Marin le Pen postigla je veliki uspeh na izborimafoto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Imala je brojne sporne i skandalozne izjave, pa je tako 2010. godine ulične molitve muslimana uporedila s okupacijom Francuske. Ipak, na kraju je oslobođena optužbi za podsticanje rasne mržnje zbog ovog komentara.

 

Dok je izlazila iz senke svog oca, malo po malo je menjala ključne političke stavove, pa je tako ublažila i neke koje je iznosila u Narodnoj skupštini, gde se zalagala za istopolne brakove – što ranije nije bio slučaj u njenoj stranci, kao i za abortus i povlačenje smrtne kazne. 

Preformulisala je određene političke pozicije i pozdravila se sa članovima partije optuženim za rasizam oli antisemitizam, uključujući i samog oca, kog je izbacila iz Nacionalnog okupljanja 2015.

 

Marin le Pen
Marin le Penfoto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Privatni život Marin le Pen


Što se tiče njenog privatnog života, Marin le Pen udala se 1995. za Franka Šofroja, poslovnog čoveka koji je radio za njenu partiju, a s njim je dobila troje dece: Žana, Luja i Matildu. Nakon razvoda 2000, stupila je 2002. u brak s Erikom Loriom, nekadašnjim sekretarom Nacionalnog okupljanja, a ovaj brak potrajao je četiri godine.


Od 2009. do 2019. bila je u vezi s Lujem Aljoom, koji je alžirskog i jevrejskog porekla, a bio je generalni sekretar njene stranke godinama, kao i potpredsednik.


Sebe opisuje kao katolkinju, a godinama živi u La Sel Sen Kluu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Desnica u Francuskoj promenila stav o ratu

 

makonda-tracker