neobična biografija

Za ministra postavio – bivšeg dečka: Novi premijer o kom Evropa priča po mnogo čemu je već ušao u istoriju

0

Mladi i naočiti španski premijer Pedro Sančez dobio je konačno pravog konkurenta među političarima.

Gabrijel Atal je novi premijer Francuske
Gabrijel Atal je novi premijer Francuskefoto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Francuski predsednik Emanuel Makron imenovao je pre nekoliko dana novog premijera, a mnogi su bili iznenađeni njegovim izborom, pre svega zbog godina novog predsednika Vlade Francuske.


U pitanju je političar Gabrijel Atal, koji će u martu 2024. proslaviti 35. rođendan, što ga – sa 34 godine – čini najmlađim premijerom u istoriji Francuske.


Kada je 2016. godina Makron, najmlađi predsednik države ikada, kao ministar ekonomije odvojio od Socijalističke partije da bi se kandidovao za predsednika, njegova poruka o modernizaciji Francuske privukla je mnoge mlade ljude, među kojima i pisac govora Gabrijel Atal.

 

 

On je godinama smatran Makronovim štićenikom, a Financial Times pše da je Atal kritikovan da je "mini me" klon predsednika, kako u pogledu oblačenja, tako i po pitanju ideologije, a piše se da ne treba da nas iznenadi ako na sledećim predsedničkim izborima on bude kandidat i Makron ga podrži.

Ko je novi premijer Francuske?


Gabrijel Atal rođen je 16. marta 1989. u Klamaru, naselju u Pariskom regionu. Njegov otac Iv Atal je poznati advokat i filmski producent tunisko-jevrejskog porekla, dok mu je majka Mari i grčko-ruskog porekla i pravoslavne vere, u čijem je duhu i sam Atal navodno odgajan.


Stekao je odlično obrazovanje – po završetku privatne škole je studirao na uglednom Univerzitetu "Sajens Po", a još pre diplomiranja postao najmlađi savetnik i pisac govora tadašnje ministarke zdravstva Marisol Turen.

 

 

U političkoj karijeri mu je išlo bolje nego što je mogao i da nasluti da će teći: s 28 godina je postao najmlađi državni sekretar, zatim s 29 portparol stranke, a s 33 ministar.


Bio je kao ministar prosvete upleten u vrlo kontroverzne inicijative, među kojima je ona o zabrani nošenja abaje, dugačkog odevnog predmeta koji oblače neke muslimanke, pa su ga mnogi optužili da "zanosi udesno".

 


Tokom njegovog mandata je ponovo postalo moguće da učenici s lošim ocenama ponavljaju razrede, popularizovao je nošenje školskih uniformi, zalagao se za borbu protiv vršnjačkog nasilja i želeo da uvede "kurseve empatije" nakon samoubistva jedne učenice...


Atal je, inače, i prvi premijer Francuske koji se otvoreno izjašnjava kao homoseksualac, a "autovao" ga je bivši školski drugi Huan Branko, inače bivši advokat Džulijana Asanža, i to na Tviteru.

Kako je Atal ispričao u TV intervjuu za TF1, često je u školi bio žrtva homofobije, sugerišući da je Branko bio među vođama nasilnika i da je bio "opsednut" njegovom seksualnošću.

Tokom školskih dana je bio blizak s pevačicom Džojs Džonatan, koja je tvrdila da je njihov veza bio "njihova interna šala" i "razigrana zaljubljenost".

 


Novi francuski premijer je bio u građanskoj zajednici sa Stefanom Sežurneom, što je saopštio malo nakon što je njegova seksualna orijentacija objavljena u medijima 2018.

 

 

U međuvremenu su, međutim, raskinuli i nisu javno pričali o svom odnosu.

Njih dvojica nikada nisu potvrdili da više nisu zajedno, ali je u svojoj deklaraciji Visokoj upravi za transparentnost javnog života, koja sakuplja izjave visokih zvaničnika za evidentiranje potencijalnih sukoba interesa, Atal izjavio da nema partnera.

 

Ipak, on je očigledno prijateljski, pošto je Atal ovog advokata imenovao za ministra za Evropu i spoljnu politiku.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Stručnjaci analizirali Makronovu izjavu 

 

makonda-tracker