njena priča

Sa 10 godina je gledala kako joj ponižavaju roditelje — i pokazala SAMO HRABROST! Put pevačice obeležila je snažna borba

0

Velika Nina Simon ceo svoj život i karijeru obeležila je društvenim angažmanom po pitanju rasizma.

Nina Simon borila se protiv rasizma
Nina Simon borila se protiv rasizmafoto: ©Searchlight Pictures/Courtesy Everett Collection/Profimedia

Jedna od najboljih pevačica svih vremena svakako je bila Nina Simon, žena koja je magično spajala sve žanrove, a njena muzika imala je fuziju uticaja, od Johana Sebastijana Baha do bluza.

 

Iako je nosila epitet jedne od najboljih džez muzičarki svih vremena, Nina Simon je zapravo imala želju da se bavi klasičnom muzikom i to je bila njena prvobitna muzička inspiracija za sve.

 

Ipak, već prvo njeno izvođenje na klaviru donelo je negativnu uspomenu i traumu, a krivi su bili drugi ljudi.

 

Rođena kao Junis Ketlin Vejmon u Severnoj Karolini 1933. godine, Nina je pokazala veliki talenat, koji su njeni roditelji prepoznali.
.

1943. godine, kada je bila desetogodišnjakinja, Nina je imala svoju debitantsku priredbu, a rado je svirala Mocarta, Betovena, naročito Baha..

 

Traumatičan prvi nastup Nine Simon

 

Dok je čekala da zasvira pred svojom prvom publikom, desio se nešto duboko lično za Ninu: njenim roditeljima je rečeno da izađu iz prvog reda publike, gde su sedeli, kako bi seli "belci".

 

Neustrašina Nina, tada Junis, odbila je da svira dok ne dozvole njenim roditeljima da se vrate na mesta na kojima su prvobitno sedeli.

 

Na kraju je ta priredba prošla lepo, ali ova neprijatna situacija ostavila je velikog traga.

 

Prva priredba Nine Simon donela je poniženje njenim roditeljima
Prva priredba Nine Simon donela je poniženje njenim roditeljimafoto: Douglas Kent Hall / Zuma Press / Profimedia

Ultimativna ambicija, koju su osnažili njeni roditelji i učitelji, učinila je Ninu prvom uspešnom afro-američkom pijanistkinjom. Međutim, njenim velikim planovima na put je ponovo stao rasizam.

 

Posvetila se karijeri pevačice, a mnogi i danas misle da je svet klasične muzike ostao uskraćen za jedno ime koje bi promenilo tokove muzike, premda se to desilo, ali u nekim drugim žanrovima.

 

Junis je je odlučila da nadene sebi umetničko ime, a Nina je bilo ime koje joj je nadenuo momak, dok ga je ukombinovala sa svojom omiljenom filmskom zvezdom Simon Sinjore

 

Karijera Nine Simon kasnije je dosegla zvezdane visine, a sve vreme je bila društveno angažovana u borbi protiv rasizma.

 

Nina Simon odustala je od karijere pijanistkinje, ali njena muzika imala je njen veliki uticaj
Nina Simon odustala je od karijere pijanistkinje, ali njena muzika imala je njen veliki uticajfoto: Eleonore Bakhtadze / AFP / Profimedia

Bila je u kratkom braku s Donom Rosom, a potom se udala za bivšeg policajca Endija Stroudona, koji je postao njen menadžer. S njim je 1961. godine dobila ćerku Lizu Selest, koja je i sama postala pevačica, a za umetničko ime je odabrala — Simon.

 

Umrla je 2003. godine od posledica raka dojke, a njen pepeo je rasut po Africi.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Profesorka kriminologije tvrdi da je Evropa u Ukrajini pokazala svoje pravo lice: RASIZAM JE NA DELU

 

makonda-tracker