bio je to skandal

Amerikanci su mu PRELAKO oprostili: Najniža tačka i NAJVEĆA BRUKA u karijeri Elvisa Preslija ipak nije zaboravljena

1

Ukoliko pitate istoričare američkog rokenrola, oni će vam reći da je "incident sa somovinom" najniža tačka u karijeri slavnog muzičara Elvisa Preslija

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jedan od najvećih u istoriji muzike i kralj rokenrola Elvis Presli bio je poznat kao zlatni momak američke popularne kulture, ali sredinom sedamdesetih počeo je da pokazuje da nije sve onako kako izgleda masama. Neretko se ponašao ekscentrično i bio je vrlo neprijatan prema saradnicima i publici, za šta su njegovi fanovi krivili narkotike, a sve je eskaliralo incidentom koji se smatra najvećom sramotom u njegovoj karijeri.


Na američkoj turneji 1975. godine Elvisa su pratili bek vokali, među kojima i Keti Vestmorlend, koja je nastupala s Kraljem šest godina, kao i ženski afroamerički trio Sweet Inspirations. Budući da su Keti i on imali dugu i burnu romantičnu vezu i često začikavali, Elvis je smatao duhovitim opaske na njen račun, kao i na račun ostalih pevačica na sceni i često ih koristio da nasmeje publiku. Tako je tokom nastupa u Norfoku, u Virdžiniji, Elvis prokomentarisao da "oseća miris zelenih paprika i luka", kao i da su njegovi pomoćni vokali "verovatno jeli somovinu".

 

Elvis Prisli
foto: Profimedia

Elvisov biograf Piter Guralnik istakao je da ni Keti ni devojke iz grupe Sweet Inspirations nisu shvatale šta pokušava da kaže, kao i da nijedna od njih nije mislila da u tome ima rasizma, kako su to protumačili ljudi u publici.

 

Ipak, znale su da je to bilo neprijateljski, da je imalo ružan ton, ne samo taj komentar već, uopšte, njegovo ponašanje — istakao je Guralnik.


Zbog ove opaske, Estel Braun, jedna od pevačica tužno je spustila glavu, a Elvis joj je rekla:


Ako ne podigneš pogled, išutiraću ti d**e.

 


Braunova je zato sišla s bine, a Elvis se potom izvinio pevačicama.


Žao mi je zbog osećaja sramote koji sam izazvao. Ali ako ne možete da podnesete vrelinu, izađite iz lonca — rekao je dok je publika besno dobacivala uvrede.


Potom su binu napustile i Silvija Šemvel i Keti Vestmorlend, a u izveštaju s koncerta u lokalnom listu Virginian-Pilot pisalo je da je tenzija u publici bila očigledna.

 


Sutradan se Elvis izvinio zbog incidenta, a trio Sweet Inspirations nastavio je da nastupa s njim, dok je Vestmorlendova napustila turneju. Jedino objašnjenje koje je kralj rokenrola kasnije imao o ovom incidentu glasilo je:


Mislio sam da je to duhovito.
 

1 / 14 Foto: Profimedia

 

 

makonda-tracker