ušao u enciklopedije

Preminuo jedan od najvećih muzičara koje je Srbija ikada imala: Odlazak velikana kome se ceo svet divio

0

Preminuo je jedan od najvećih umetnika koje je naša zemlja ikada iznedrila. 

 

Duško Gojković
Duško Gojković foto: Youtube/printscreen

Naš čuveni džez trubač Duško Gojković preminuo je u nemačkom gradu Minhenu u 92. godini života. Gojković se svrstava u najbolje muzičare koje je naša zemlja ikada imala.

 

Tokom svoje karijere ušao je u veliki broj muzičkih enciklopedija i važio je za jednog od najpriznatijih džez umetnika na svetu, a imao je i veoma teško detinjstvo i uzbudljivu životnu priču.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dusan Stanic (@dusanstanic)

 

Gojković je je u Jajcu u Kraljevini Jugoslaviji, današnjoj u Bosni i Hercegovini, 14. oktobra 1931. godine, Tokom Drugog Svetskog Rata, neko vreme je proveio i u logoru, a doživeo je veliku porodičnu tragediju.

 

Njegov otac je streljan kao pripadnik četničkog pokreta, dok mu se brat tada odselio Australiju. Poptuno sam, bez porodice, on 1946. godine dolazi u Beograd.

 

Išao je u gimnaziju i muzičku školu Stanković, a sve vreme je bio pod striktnom kontrolom komunističkih vlasti zbog sviranja džeza na javnim mestima, što je tada bilo strogo zabranjeno.

 

 

- Na prijemnom ispitu u Muzičkoj školi Stanković otpevao sam neku rusku pesmu uz klavir i napomenuo im da želim da učim da sviram trubu jer imam taj instrument kući i da u školskom orkestru sviram džez. Direktor škole je sumnjičavo vrteo glavom zbog tog džeza, ali su me ipak primili i konačno sam počeo da sviram trubu. Moje improvizacije na trubi nijedan komesar nije mogao da kontroliše. Džez je sloboda - pričao je Duško svojevremeno.

 

Sa svega 18 godina svirao je sa mnogim džez i dikslend bendovima, a svi ga znaju po Big bendu RTS-a. Bio je širom sveta prepoznatljiv po sopstvenom stilu sviranja, koji je bio karakterističan po preciznosti, briljantnosti tehnike, toplom zvuku i melodičnosti. Muzički džez analitičari njegov umetnički opus opisuju i kao "pola veka istorije džeza", na čiji je razvoj Gojković dosta uticao.

 

 

Svirao je sa svim velikim priznatim džez izvođačima, a ono što je najvažnije i sam je bio jedan od njih. Samo neki od onih sa kojima je imao prilike da svira ili možda može da se kaže i obrnuto.

 

Neki od onih koji su imali čas da sviraju sa njim su Čet Bejker, Dizi Gilespi, Džeri Maligan, Sten Gec, Soni Rolins, Li Konic, Vudi Herman, Džoni Grifin, Mal Voldron, Fil Vuds, Tomi Flanagan, Keni Klark, Majls Dejvis, Oskar Petiford, Djuk Džordan, Slajd Hempton i mnogi drugi.

 

 

makonda-tracker