Život poznatog ljubavnika

Slamao je srca najlepšim ženama sveta: Poznata glumica mu odbila prosidbu dva puta, ali slavni zavodnik se nije predavao

2

Slavni italijanski glumac obeležio je kinematografiju 20. veka, poznat je po svojim ulogama isto koliko i po svojim ljubavnim aferama.

Marčelo Mastrojani u filmu 'La fille' iz 1978.
Marčelo Mastrojani u filmu "La fille" iz 1978.foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Svet i dalje pamti poznatog glumca i ljubavnika Marčela Mastrojanija, koji je preminuo na današnji dan.

 

Rođen je u Fontana Lariju 28. septrembra 1924. Sa 24 godine počeo je svoju karijeru u pozorištu oprobavši se u ulogama poznatih ljubavnika ni ne sluteći da će mu to postati životna uloga.


Preminuo je 19. decembra 1996. godine, a iza sebe je ostavio dve ćerke Kjaru Mastrojani i Barbaru Mastrojani.

 

Nakon teškog životnog perioda tokom Drugog svetskog rata bio je u nemačkom logoru ali uspeva da pobegne i beži u Veneciju.

 

 

Ubrzo nakon toga ženi se italijanskom glumicom Florom Karabeli 1950. godine, ali se samo deceniju kasnije rastaje od nje. 

 

Karabeli je bila svesna svih ljubavnih afera, ali je odlučila da ostane u braku sa slavnim glumcem. Iako su im se putevi razdvojili, ostala mu je zakonita žena sve do smrti. Krunisali su svoju ljubav ćerkom Barbarom

 

Karijerom do reputacije ljubavnika

 

Za svoje uspešne role nominovan je triput za Oskara, a osvojio je više BAFTA nagrada, kao i priznanja na mnogim festivalima, zatim za doprinos kulturi, životno delo.

 

 

Postao je poznat po svom filmu Bela noć zbog kog je dobio glavnu ulogu u filmu poznatog italijanskog režiser Federika Felinija "Sladak život" (1960). Može se reći da je ovaj film prteča njegove reputacije "latinskog ljubavnika".

 

On je ovu titulu vešto izbegavao skrivajući se iza uloga pasivnih i osetljivih ljudi.

 

- Jednom kada te nazovu latino ljubavnikom, u velikoj si nevolji. Žene očekuju Oskara u krevetu - rekao je Marčelo.

 

Poznati glumac Marčelo Mastorjani
Poznati glumac Marčelo Mastorjanifoto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Prva ozbiljna veza koju je imao tokom braka bila je s američkom glumicom Fej Danavej, s kojom je igrao u filmu "Mesto za ljubavnike" (1968).

 

Danavej je bila spremna da stane na ludi kamen sa glumcem, ali ju je on odbio iz straha da ne povredi Floru i Barbaru, pa nakon toga ova romansa puca.

 

- Ona je bila žena koju sam najviše voleo – tvrdio je Italijan. – Uvek mi je bilo žao što sam je izgubio. S njom sam se, prvi put u životu, osećao potpunim.

 

- Ja i dan-danas želim da je naša veza uspela - napisala je Danavej u svojoj autobiografiji.

 

 

Katrin Danvej navela Marčela da postavi sudbonosno pitanje

 

Marčelova samoća nije dugo potrajala, neposredno pred raskid sa Fejom Danavej uplovio je u novu vezu sa dvadeset godina mlađom Francuskinjom Katrin Denev. 

 

Par se upoznao na setu kada je Mastrojani bio pri kraju veze sa Danavej, a  Katrin bila zvanično udata za engleskog fotografa Dejvida Bejlija i završavala svoju aferu s francuskim režiserom Fransoom Trifoom.


Ubrzo su, planule emocije, ali vezu nije bilo lako održati. Mastrojani je živeo u Rimu, Katrin u Parizu. Svakodnevno su se čuli telefonom i jedno drugom dodeljivali hiljade ljupkih nadimaka, a glumcu je uskoro bilo dosta svega i odlučio je da napusti Italiju iznajmi stan u Parizu.

 

 

Između njih stajala je još jedna prepreka – Katrinin sin Kristijan, kojeg glumica nije želela da upozna s novim dečkom. Međutim, vremenom je ona otvorila svoje srce Mastrojaniju, a on hvalio njihovim porodičnim životom i time što mu vatrena lepotica kuva pasulj, njegovo omiljeno jelo.

 

Zanesen romantičnim osećanjima on je zaprosio Katrin, koja ga je odbila i vratila se u Pariz u tišini. Ubrzo se ispostavilo da je glumica trudna, zbog čega su oboje bili neizmerno srećni. 

 

Kada mu se rodila ćerka Kjara, glumac je odlučio da opet zaprosi Katrin u nadi da će to što su postali roditelji promeniti njenu odluku, međutim glumica ga je ponovo obila.

 

Nakon čak dve propale prosidbe dolazi do učestalih svađa u zajedničkom životu ovog, naizgled idiličnog, para. 

 

Njihova ćerka imala je tek nešto više od godinu dana kada je Katrin u vili u Nici, mestu njihove ranije beskrajne sreće, spakovala kofere i rekla:


Naša veza je završena. Ne želim više da nastavljam ovu farsu.

 

Karabela, prva i jedina Mastorjanova zakonita žena, ponudila se da usvoji njihovu ćereku jer je par bio preokupiran svojim karijerama, ali je Francuskinja brutalno odbila.

 

 

Poslednje dve decenije svog života proveo je sa rediteljkom Anom Marijom Tatu.

 

Krajem 1996. godine preminuo je od posledica raka pankreasa, a obe ćerke i Katrin Denev bile su uz njena do poslednjeg trenutka.

 

O tome koliko je bio voljen i poštovan svedoči činjenica da je fontana Trevi u Rimu, koja se vezuje za njegovu ulogu u filmu "Sladak život", simbolično bila ugašena i zavijena u crno.

 

Nakon njegove smrti spekuliše se o aferi sa Sofijom Loren koja je na pogrebu na groblju u Veranu, blizu Rima, uz njegovu suprugu Floru i prvorođenu ćerku Barbaru, sedela i sve vreme neutešno plakala.

 

BONUS VIDEO

Goca Tržan o intimnom odnosima

 

 

 

 

 

makonda-tracker