neodoljivog ukusa

3 najlepša RECEPTA za PREBRANAC : Posna i mrsna varijanta - još lepše i ukusnije nego što su ga naše bake spremale

0

Savršen izbor u dane posta, jelo koje već stotnama godina krasi srpske trpeze 

RECEPT ZA NAJUKUSNIJ PREBRANAC
RECEPT ZA NAJUKUSNIJ PREBRANAC foto: Shutterstock / AS Foodstudio

Pasulj prebranac je jedno od onih jela koje teško mogu da dosade. Bilo da postite i želite da ga spremite u posnoj varijanti ili pak više volite onu pikantnu opciju sa suvim mesom i ukusnim dodacima, jedno je sigurno, ako ga spremite po ovom receptima biće takav da će ukućani omazati tepsiju.

 

Ovo staro srpsko jelo spremale su domaćice u Srbiji od davnina. Svaka na svoj način, svaka po nekom svom osećaju i receptu prebranac je postao i neodvojivi deo svake posne slavske trpeze. 

 

Mi smo za vas izdvojili tri najlepša recepta, a na vama je da izaberete koji vam se najviše dopada i spremite ga kako bi cela porodica uživala svim čulima.

 

Savršen POSNI PREBRANAC po starinskom receptu

 

Sastojci:

 

  • 500 g pasulja tetovca
  • 3-4 glavice crnog luka
  • 1/2 praziluka
  • 1 puna kašičica slatke aleve paprike i kašičica tucane, pola kesice crnog mlevenog bibera
  • po ukusu suvog biljnog začina
  • 1 crveni luk
  • 250-300 ml ulja

 

POSNI PREBRANAC RECEPT
POSNI PREBRANAC RECEPT foto: Shutterstock/AS Foodstudio

Priprema:

 

Pasulj staviti u šerpu i naliti hladnom vodom, pa staviti da provri. Potom procediti i baciti prvu vodu, zatim ponoviti postupak uz dodatak sitno iseckanog luka. Zatim ponovo procediti, pa prosuti i drugu vodu, pa naliti treću i ostaviti da kuva dok ne omekša. Praziluk naseći na tanke kolutiće, pa ga propržiti na malo ulja dok nepostane staklast.

 

U vatrostalnu činiju ili keramički pekač (grne) sipati proceđen pasulj, ali sačuvati pola čaše vode u kome se kuvao. Praziluk sjediniti sa pasuljem i dodati mu biljni začin, papriku, biber, vodu od kuvanja i ulje. Dodati i neku suvu cepkanu papriku. Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.

 

Recept za savršeni PREBRANAC iz rerne 

 

Sastojci:

 

  • 700 g pasulja
  • 1 veći praziluk
  • 1 veći crni luk
  • ulje
  • aleva paprika
  • tucana ljuta paprika
  • so, biber
  • lovorov list
  • biber mleven
  • biber u zrnu
STARINSKI RECEPT ZA PREBRANAC
STARINSKI RECEPT ZA PREBRANAC foto: Dani Vincek/Shutterstock

Priprema:

 

Pasulj dobro oprati, naliti vodom, dodati 2-3 kašike ulja, malo lovorovog lista i biber u zrnu. Ostaviti pasulj da se kuva. Na ulju propržiti na krugove praziluk i crni luk. Dinstati luk oko 20-30 min da dobro omekša. Dodati u luk soli, aleve paprike i tucane paprike.

 

U đuvečaru staviti na dno kuvanog pasulja (moraju ostati cela zrna) pa preko pasulja dinstan luk, pa pasulj, pa luk sve do utroška i završiti pasuljem. Odozgo malo ulja. Staviti u rernu na 200 stepeni oko 30 min. Mora ostati malo čorbice jer ne sme pasulj da bude potpuno suv.

 

Pasulj prebranac sa suvim mesom

 

Potrebno je:

 

  • 400 g krupnog belog pasulja
  • 300 g suvog mesa
  • 4-6 debljih snita mesnate slanine ili špic rebara
  • 6 većih glavica crnog luka
  • 3 kašicice aleve paprike
  • 1-2 suve ljute papričice
  • 4 veće liske suvog lorbera / lovora /
  • 10 celih zrna bibera
  • 1/4 kašicice mlevenog bibera
  • so po ukusu
  • 100 ml ulja od suncokreta ili svinjske masti
PREBRANAC SA SUVIM MESOM
PREBRANAC SA SUVIM MESOMfoto: Bakina kuhinja

Priprema:

 

Pasulj je potrebno potopiti veče pre u hladnu vodu. Ujutru isprati, ocediti višak vode. Zatim u šerpi izdinstajte na malo ulja luk, tako da postane staklast. Posolite, pobiberite.

 

Pasulj sipajte šerpu i pustite ga da se kuva 10 min, pa dodajte slaninu tj. suva rebra, butkicu ili sta vec izaberete od suvog mesa. Nemojte ga soliti, jer će suvo meso pustiti so. Ovako ce vam pasulj upiti ukus suvog mesa.

 

Dok se kuvaju pasulj i meso, kontrolišite luk. Kad bude gotov, dodajte mu alevu papriku, i blago je upržite sa lukom, ne sme da potamni. Iskjučite ringlu i sačekajte da pasulj bude kuvan.

 

Pasulj ne smete da prekuvate, najbolje je da ga usput probate, kad ga pregrizete mora biti spolja cvrst a unutra mekan i vodite računa da će se peći u rerni jos 15-20 minuta.

 

Kad procenite da je pasulj skuvan, uzmite cediljku i neki sud u kome ćete zadržati čorbu u kojoj se kuvao pasulj sa mesom. Procedite i dodajte pasulj i meso u već zaprženi luk. Pažljivo promešajte i pocnite da nalivate vodom. 

 

Ne zaboravite lorber i zrna bibera, kao i ljutu papričicu, pa sad stavite u predhodno zagrejanu rernu na 180 c, za početak poklopljeno.

Posle 15 minuta otklopiti izvući meso na povrsinu da se blago zapeku. Dodajte vode još ako je suv, jer će on i u narednim danima upiti vodu, a ne želite da se njime davite, već da uživate u sočnom i ukusnom prebrancu. 

 

Bonus video:

 

Recept za leskovačke uštipke 

 

makonda-tracker