živeo je kako je hteo

Njegova žena nije NI POMIŠLJALA NA RAZVOD: 3 nezaboravne ljubavi najvećeg evropskog zavodnika 20. veka

0

Iako je sve vreme bio formalno oženjen, čuveni glumac je ljubio neke od najlepših žena sveta, a život su mu obeležile tri veze o kojima je pričao svet

Marčelo Mastrojani i Katrin Denev
Marčelo Mastrojani i Katrin Denevfoto: Bernard Prim / AFP / Profimedia

Marčelo Mastrojani ostao je jedna od najvećih italijanskih filmskih zvezda do danas, a za svoje brojne uloge dobio je mnoga vredna priznanja.


"Pariz je uvek Pariz", "Slatki život", "Nož", "Suncokreti", "Razvod na italijanski način", "Osam i po"... samo su neki od filmova u kojima je pokazao svoj glumački dar.


Za svoje uspešne role nominovan je triput za Oskara, a osvojio je više BAFTA nagrada, kao i priznanja na mnogim festivalima, zatim za doprinos kulturi, životno delo...


Istorija Marčela Marstrojanija pamti ne samo kao izuzetno nadarenog glumca već i kao jednog od najvećih zavodnika 20. veka, a žene koje je on ljubio su, takođe, obeležile ovu eru svetskog i evropskog filma.

 

Iako se ženio samo jednom, poznate su njegove velike ljubavi i afere, koje su često bile burne koliko i avanture koje su imali njegovi filmski junaci.

 


Njegova prva supruga bila je glumica Flora Karabela, kojoj je rekao "da" 1950. godine, a već naredne su dobili ćerku Barbaru. Brak je potrajao do 1964 kada su se razišli, a Flora nije podnosila zahtev za razvod uprkos brojnim vezama koje je Marčelo imao sa slavnim lepoticama.


Nikad niti jednoj ženi nisam ništa obećavao, pa me niti jedna nije mogla optužiti da sam joj ulivao lažne nade. Od supruge dobijam ljubav i razumevanje, a od ljubavnica strast. Žene su kao kišobran: nekoliko pravih poteza, i sve je napeto – čuvena je Mastrojanijeva izjava.

 

 

  • Prva velika ljubav posle ženidbe – Fej Danavej


Prva ozbiljna veza koju je imao tokom braka bila je s američkom glumicom Fej Danavej, s kojom je igrao u filmu "Mesto za ljubavnike" (1968). Hemija između glumaca bila je očigledna i oni su uskoro postali par uprkos Fejinom pravilu da izbegava romansu s kolegama sa seta.

 

Dve godine su oni živeli zajedno, a glumica je želela da se uda za njega i da zajedno zasnuju porodicu. Marčelo je, strepeći da će dodatno povrediti Floru i Barbaru, to odbijao, pa je Fej odlučila da ga ostavi.


Dala sam previše – rekla je glumica. – Odrekla sam se stvari koje moram da sačuvam zbog svog posla.

 


Kako je kasnije ispričala u svojoj autobiografiji, ima mnogo razloga za kajanje kada se osvrne na svoju ljubav s Marčelom Mastrojanijem.


On je mislio da ćemo biti kao Spenser Trejsi i Ketrin Hepbern, tajna ljubav do kraja života – napisala je, a Marčelo je za People rekao da se nikada nije oporavio od raskida.

 

Ona je bila žena koju sam najviše voleo – tvrdio je Italijan. – Uvek mi je bilo žao što sam je izgubio. S njom sam se, prvi put u životu, osećao potpunim.

 

  • Ljubav Marčela Mastrojanija i Katrin Denev


Međutim, mnogi zaboravljaju da je pred kraj njihove veze Marčelo već započinjao svoju sledeću ljubavnu priču – s francuskom glumicom Katrin Denev.

 

Marčelo Mastrojani i Katrin Danev
Marčelo Mastrojani i Katrin Danevfoto: Bernard Prim / AFP / Profimedia

Par se sreo na snimanju filma "To se dešava drugima", 1970. godine, a iako njihov početak nije bio preterano romantičan, uskoro su planule emocije. vakodnevno su se čuli telefonom i jedno drugom dodeljivali hiljade ljupkih nadimaka, a glumcu je uskoro bilo dosta svega i odlučio je da napusti Italiju iznajmi stan u Parizu.


Katrin Denev i Marčelo Mastrojani bili su par o kom su svi pričali, a glumac je, iako još uvek formalno oženjen, jednom prilikom zaprosio svoju devojku, što je ona odbila. Uskoro su dobili ćerku Kjaru, a Marčelo je ponovo zaprosio Katrin i ponovo je odbijen.


To je trajno narušilo njihov odnos: počele su svađe, a Italijan se odao alkoholu i počeo da pravi sve više incidenata. Na snimanju njihovog poslednjeg zajedničkog filma "Ne dirajte belu ženu!", Katrin i Marčelo su se neprestano raspravljali pre kolegama.

 


Njihova ćerka imala je tek nešto više od godinu dana kada je Katrin u vili u Nici, mestu njihove ranije beskrajne sreće, spakovala kofere i rekla:


Naša veza je završena. Ne želim više da nastavljam ovu farsu.

 

  • Poslednja ljubav Marčela Mastrojanija


Imao je u međuvremenu Marčelo još mnogo veza, a poslednja velika ljubav u njegovom životu bila je italijanska režiserka Ana Marija Tato.

 

 

Počeli su da se viđaju 1976. godine, a zajedno su ostali sve do njegove smrti 1996.

 

Kako su mediji pisali, oni su se poznavali dugo i emocije su se budile postepeno i iz prijateljstva, a upravo je rediteljka držala Mastrojanija za ruku u njegovom domu u Parizu kada je, dok su gledali kako sneg pada, zatvorio oči zauvek.

 

BONUS VIDEO

Sanja Marinković u emisiji Sceniranje

 

makonda-tracker