ZABORAVLJENI PRINC FILMA

VI NE ZNATE ČAK NI NJEGOVO IME: Ovaj Srbin je igrao u više od 100 holivudskih ostvarenja i ljubio najveće lepotice sveta

0

Čuveni glumac za kog mnogi ne znaju da je Srbin rođen je u Novom Sadu, a obeležio je čitavu jednu eru svetske i holivudske kinematografije.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svetislav Ivan Petrović rođen je davne 1896. godine u Novom Sadu, odnosno u tadašnjoj Austrougarskoj. Kao veoma mlad preselio se u Nemačku, gde je snimio veliki broj filmova, a potom i u Ameriku, gde je njegova karijera nastavila da teče uzlaznom putanjom.

 

U Holivud je zakoračio tokom dvadesetih godina XX veka, kada je snimio veliki broj nemih filmova, a njegov moćan glas omogućio mu je „preživi“ prelazak na zvučni film, za razliku od mnogih velikih zvezda nemog filma čije su karijere propale zbog ove inovacije. Bio je visok, markantan i uglavnom igrao aristokrate, oficire, sveštenike, ali i fatalne ljubavnike. Partnerke ispred kamere bile su mu neke od najčuvenijih lepotica u svetu filma, poput Marlen Ditrih ili naše Ite Rine.

 

1 / 6 Foto: Profimedia

 

U biografiji Svetislava Ivana Petrovića nalazi se veliki broj uloga, a među njima su i one u ostvarenjima: "Sisi: Mlada kraljica", "Lift za vešala", "Mađioničar", "Alahova bašta", "Tri stradanja", "Žena suncokret", "Homo immanis", "Zvezda Damaska"... Snimao je u Austriji, Mađarskoj, Nemačkoj, Čehoslovačkoj, Francuskoj, Kraljevini Jugoslaviji, a njegova bogata karijera trajala je čak četiri decenije.

 

Jugoslovenska kinoteka posvetila je čitavu 2017. godinu sećanju na ovog umetnika, a krajem decembra te godine otvorena je izložba o Petroviću, čime je zaokružen ovaj zanimljiv projekat.

 

makonda-tracker