od bajke do horora

Najpre su je OBOŽAVALI, skončala je JEZIVO — i NIKO nije došao na sahranu: TRAGIČNA priča NAJLEPŠE žene svog vremena

0

Prvi supermodel i žena koja je bila miljenica najslavnijih imena u svetu mode kraj svog života provela je jezivo.

Anđelina Džoli odigrala je Điju Karanđi u filmu 'Đija'
Anđelina Džoli odigrala je Điju Karanđi u filmu "Đija"foto: United Archives/Impress / United Archives / Profimedia

Za prvog supermodela i lice sa brojnih naslovnica smatra se prelepa Đija Karanđi, žena koja se pojavila u kampanja za Dior, Versaće, Iv San Loran...

 

Toliko je bila lepa, popularna i poželjna da su se "otimali" za to ko će s njom sarađivati, a bila je jedini model koji je naslovnicu "Kosmopolitena" krasila čak dva puta u istoj godini. 

 

Zapravo, izgledalo je da živi bajku, a onda je proživela strašne stvari...

 

Bila je lice "Voga", verovatno i najveći svetski model svog doba, ali i miljenica Kelvina Klajna, Ralfa Lorena, Diora i Armanija... Poreklom Italijanka, Đija je bila toliko slavna da su, u to vreme početnicu, Sindi Kraford nazivali "mala Đija".

Rođena u Filadelfiji 1960. godine, preselila se sa 17 godina u Njujork, a za godinu dana stasala je u profesionalnog modela, s kojom su sarađivali renomirani fotografi i najčuvenija imena tadašnjihi umetiničkih krugova.

 

Slava joj je donela širom otvorena vrata u krem Njujorka i status "elite", a zatim je postala redovna u kultnom "Studiju 54". Međutim, tada je krenulo koketiranje s drogama, najpre lakšim, a kasnije je na red došao i heroin.

 

 

 

Đija Karanđi je, kako se pisalo, bila nezgodne naravi, pa je umela i da ode sa snimanja ako je lošeg raspoloženja ili joj se ne dopada frizura koju su joj napravili.

 

Uprkos tome što je imala veze s muškarcima, Đija je bila jedna od prvih manekenki koje su pripadale gej populaciji. Govorilo se da je sklona neretko tome da se zaljubi u manekenke sa kojima je snimala editorijale. Pisalo se i pričalo o njenoj seksualnosti, pomalo "agresivnoj", navodno, ali i o tome da je pokušavala da zavede devojke sa snimanja.

 

 

U međuvremenu, njena zavisnost od droge, konkretno, heroina, pretvarala je njen život u pakao. Tokom jednog snimanja za Vog, pobegla je kroz prozor; premda je dobila drugu šansu, slike su okrile tragove uboda iglom po manekenkinim rukama.

 

Kasnije je morala na operaciju šake, jer je" toliko puta sebi ubrizgala injekciju na isto mesto da je postojao otvoreni inficirani tunel koji je vodio u njenu venu", kako je dokumentovao njen kasniji biograf Stiven Frid.

Na svom poslednjem snimanju za naslovnicu Kosmopolitena, morala je da prikrije tragove uboda na rukama tako što bi ih stavila iza leđa, ali i da nakrivi lice da prikrije naduvenost. Tada je imala svega 22 godine.

 

Postala je toliko lošeg stanja da niko više nije želeo da sarađuje s njom, pa je napustila Njujork i vratila se majci u Filadelfiju.

 

 

Tokom zime 1985. godine, počela je da sumnja da ima AIDS. Ova bolest joj je kasnije dijagnostikovana, a pretpostavlja se da se virusom HIV-a zarazila preko igle kojom je ubrizgavala heroin.

 

Kako se situacija pogoršala, njena majka nije dopuštala posete i boravila je u njenoj blizini sve do Đijine smrti, 18. novembra 1986. godine.

 

 

Niko nije znao za Đijinu smrt, pa se niko nije pojavio na sahrani. Tek nakon nekoliko sedmica objavljena je vest o smrti najlepše žene tragične priče.

 

Bonus video

Srpska manekenka nosila PRADA reviju

 

makonda-tracker