ostali su ožiljci

Povredila se kad ga je gađala ciglom, pa rekla – TO MOJE SRCE KRVARI: Obožavani glumac je u brakovima trpeo nasilje

0

Dok je čitav svet uzisao sa čuvenim glumcem, on je kod kuće proživljavao nezamislivo, a o svemu je progovorio tek decenijama kasnije, kada je bio u četvrtom i skladnom braku

Suzana Jork i Rodžer Mur u filmu 'Zlato' (1974)
Suzana Jork i Rodžer Mur u filmu "Zlato" (1974)foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Ser Rodžer Mur, jedan od omiljenih engleskih glumaca u istoriji, izgradio je veliku karijeru, ali je uglavnom ostao upamćen kao Džejms Bond, budući da je, sa svojih sedam filmova od 1973. do 1985, bio glumac koji je najviše puta tumačio ovaj lik u čuvenoj franšizi.


Rođen je na današnji dan, 14. oktobra 1927. godine u londonskom Stokvelu, a imao je manje-više obično detinjstvo u porodici srednjeg staleža.

 

Nakon što je završio školovanje, radio je u jednom studiju za animaciju, gde su ga otpustili nakon jedne greške, a ispostavilo se će filmovi biti njegov život.

 

Dok je njegov otac Džordž, londonski policajac, istraživao slučaj pljačke u domu režisera Brajana Dezmonda Harsta, upoznao je Rodžera s njim.

 

 

Zahvaljući tome, Mur je dobio priliku da bude statista u čuvenom filmu "Cezar i Kleopatra" (1945). Budući da je Rodžer privukao pažnju jedne obožavateljke, Harst je u njemu prepoznao potencijal i odlučio da mu plati školovanje u Kraljevskoj akademiji dramaskih umetnosti.


Uskoro je Rodžer Mur debitovao u filmu "Savršeni stranci", a to je bio početak velike karijere, u kojoj su, između ostalih, naslovi "Svetac", "The Persuaders!", "Maverick", a ostavio je dubok trag i u pozorištu.

 

  • Buran ljubavni život i krahovi Rodžera Mura 


Privatni život Rodžera Mura uvek je intrigirao publiku, budući da je od prvih dana važio za naočitog glumca i miljenika dama. Ženio se četiri puta, a njegove ljubavi uglavnom nisu bile srećne. Tek s poslednjom suprugom pronašao je ono za čime je tragao od rane mladosti.

 


Kada je imao samo 18 godina, oženio se šest godina starijom glumicom i klizačicom Dorn van Stejn, a par je živeo s Dorninom porodicom i često se svađao zbog novca. Kako je kasnije ispričao, u braku je doživljavao nasilje, od kog su mu ostali brojni ožiljci. U intervjuu koji je dao Pirsu Morganu rekao je da ga je Dorn uglavnom udarala pesnicom, grebala, gađala čajnikom, a u jednom trenutku je situacija postala nepodnošljiva za njega.


Sunčao sam se u bašti, skinuo pantalone i odgovorio joj kao pametnjaković, a onda je čajnik poleteo ka meni. Rekao sam: "U redu, to je to, odlazim". Odjurila je i potom sam čuo puštenu vodu u kadi. Pomislio sam "Kakva krava, ostavljam je, a ona se kupa". Razvalio sam vrata kupatila i video da je ona svu moju odeću stavila u kadu. Rekla je: "Sada me ostavi". Čekao sam da se sve osuši. Taj brak je bio osuđen na propast – zaključio je.

 

Posle šest godina od venčanja, upoznao je velšku pevačicu Doroti Skvajers, koja je bila 12 godina starija od njega, a zbog nje se razveo i oženio 1953. u Njujorku. Par je nekoliko godina živeo u Americi i čeznuo za potomstvom, ali je Doroti doživela više spontanih pobačaja. Kako je Rodžer Mur pričao, i u ovom braku je bio žrtva porodičnog nasilja.

 


Sećam se da sam, da bih izbegao svađu, svirao gitaru i jednog dana sam "drndao" na ivici stola, a ona je nešto brbljala, ali ja nisam obraćao pažnju na to. Kao usporeni snimak, iznenada sam osetio kako mi gitara izlazi iz ruku i video sam je iznad glave i... "bum", pala je. Razbila je gitaru. Imala je gadnu narav – rekao je glumac u pomenutom intervjuu.


On je potom stupio u vezu s italijanskom glumicom Luizom Matioli, tražio razvod i počeo da živi s novom devojkom. Doroti je odbila da prekinu brak i tužila Mura, a sud mu je naložio da joj se vrati za 28 dana, što je on ignorisao.

 

Doroti nije bila srećna. Bacila mi je ciglu kroz prozor. Gurnula je ruku kroz staklo, ščepala me da košulju i posekla ruku – ispričao je. – Policija je došla i rekla: "Gospođo, vi krvarite", a ona je rekla: "To krvari moje srce".


Razveli su se zvanično tek godinama kasnije, a Rodžer je Luizom dobio ćerku Deboru i sinove Džofrija i Kristijana.

 


S Italijanskom je ostao do 1993. godine, kada se Mur zaljubio u švedsko-dansku lepoticu Kristinu Kiki Tolstrup.Tada se borio protiv raka prostate i, kako je ispričao, to mu je pomoglo da preseče i promeni svoj život iz korena. Kiki je, inače, godinama bila prijateljica njegove supruge, a zbog svega njegova i Luizina deca dugo nisu želeli da komuniciraju s Rodžerom.

 

Matiolijeva se razvela od njega tek nakon što je dobila 10 miliona funti u okviru nagodbe, a glumac se potom oženio novom ljubavnicom.


Moj život je težak. Potpuno se oslanjam na Kristinu. Kad moram da putujem zbog posla, ona se bavi pakovanjem. Kristina se bavi svim tim – rekao je tih dana i istakao da je njihova veza mirna i da u njoj nema svađa.

 


Njihovu ljubav je opisivao kao "iskrenu", "organizovanu", "mirnu", "punu ljubavi", a ona je ostala uz njega do samog kraja, kada je 2017. preminuo u Švajcarskoj od raka pluća i jetre.
 

BONUS VIDEO

Srpski špijun na čijem životu je zasnovan Džejms Bond

 

makonda-tracker