“Zbogom, lijepi i strašni živote!”

Rekao je: "Imam veliki razlog" i otišao da OKONČA svoj život: Tragična sudbina čoveka čiji SNAŽAN DUH je ipak slomljen

1

Proslavljeni pisac Branko Ćopić bio je jedno od najznačajnijih imena naše književnosti, a njegov duh nasilno je ugušen.

branko ćopić je slavno ime književnosti dvadesetog veka
branko ćopić je slavno ime književnosti dvadesetog vekafoto: Youtube Printscreen

Slavni pisac srpske književnosti dvadesetog veka, Branko Ćopić, bio je pripovedač snažnog šeretskog duha, koji je 1984. godine ugušen. Rođen je prvog dana 1915. godine u selu Hašani, pod planinom Grmeč, a svoj život završio samoubistvom u Beogradu.

 

Ćopić je pohađao učiteljsku školu u Banjaluci i Sarajevu, završio ju je u Karlovcu, a potom i Filozofski fakultet u Beogradu.

 

Za vreme Drugog svetskog rata, 1941. godine, pokušao je da pruži otpor neprijatelju kod Mrkonjić Grada, nakon čega se vratio u svoj rodni kraj. Stupio je u partizanske redove i u njima ostao do oslobođenja.

 

Slavna dela Branka Ćopića prevođena su na mnoge svetske jezike, a samo neka od njih su "Magareće godine", "Bašta sljezove boje", "Prolom, "Orlovi rano lete"...

 

Ćopićeva satira u to vreme bila je opasna za njega samog, što se i uvidelo nakon njegove "Jeretičke priče", posle koje je usledio i Kongres antifašističkog fronta žena, boraca.

 

Na Kongresu, govorio je i Tito, koji je Branka označio kao izdajnika, i to dok je u sali bila Ćopićeva majka. Premda Ćopić nije uhapšen, do kraja života bio je marginalizovan od partijskih struktura.

 

branko ćopić bio je označen kao 'izdajnik' i potom i marginalizovan
branko ćopić bio je označen kao "izdajnik" i potom i marginalizovanfoto: Prinscreen/ Youtube/ Pobednik1985

Jednom prilikom je, u pismu jednom prijatelju, Branko Ćopić napisao: „Nije me majka Ličanka rodila da puzim i previjam se i više volim da me čak i anarhistom nazovu, i drskim i bezobraznim čovjekom, negoli književnikom bez kičme, bez dostojanstva i savjesti“.

 

U poruci koju je ostavio svojoj supruzi pre nego što je izvršio samoubistvo napisao je: “Zbogom, lijepi i strašni živote!

 

Pre nego što je to učinio, kako se pisalo, Branko je bio u hotelu "Moskva", gde je bogato častio konobare, uz reči "Imam, verujte, veliki razlog".

 

Otišao je do mosta i napustio ovaj svet. Danas se most zove Brankov, a ulica koja vodi do njega Brankova.

 

današnji brankov most
današnji brankov mostfoto: Dado Đilas

Sećanje glumca Tome Kuruzovića na Branka Ćopića, čuvenog Nikoletine Bursaća i njegovog višedecenijskog prijatelja, bilo je toplo, a za života je čuvao mnoge sitnice koje su pripadale Branku, od mantila kupljenog u Parizu, do dugmeta s košulje koje je našao s Brankom suprugom Bogdankom Cicom na mestu njegove smrti.

 

– Bio je u svemu, vidite, jedan zaista skroman i štedljiv čovek – pričao je Kuruzović, pisale su Novosti.

 

 

Njegova Cica mi je ispričala kako su kupili ovaj mantil koji vam pokazujem. Branko je probao, kazao: „A, ne dopada mi se, jer su džepovi mali, ne mogu u njih da stavim knjigu“. Parižani su, valjda poštujući Branka više nego mi sami, brzo odgovorili. Za nekoliko minuta iznutra su mu zašili nove džepove – da knjiga može da stane.

 

Bonus video

Kolaps na Brankovom mostu

 

 

makonda-tracker