mislila je na sve

Ovo je kraljičina poslednja tajna: Šta se nalazilo u zaključanoj CRVENOJ KUTIJI koja je pronađena pored Elizabete II?

0

Svakog dana svoje vladavine, kraljica Elizabeta dobijala je jednu crvenu kutiju, a jedna od njih pronađena je na njenoj samrtnoj postelji i, potom, otključana

Kraljica Elizabeta sa svojom 'crvenom kutijom'
Kraljica Elizabeta sa svojom "crvenom kutijom"foto: Alpa Press/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je 8. septembra 2022. godine, a njene poslednje trenutke zabeležio je najviši član njenog osoblja, u izuzetno dirljivom tekstu koji je preneo Daily Mail.


Ser Edvard Jang, kraljičin lični sekretar, nalazio se u zamku Balmoral kad je ona preminula, a njen odlazak opisao je sledećim rečima:


Veoma mirno. U snu. Tiho. Starost. Ničega nije bila svesna. Bez bola.

 

Ove rečenice deo su nove biografije Elizabetinog sina "Čarls IIII: Novi kralj, novi dvor: Insajderska priča" cenjenog kraljevskog biografa Roberta Hardmana.

Šta se nalazilo u crvenoj kutiji kraljice Elizabete?


Nova knjiga o britanskoj kraljevskoj porodici otkriva, kako je zapisao u svojoj belešci ser Edvard Jang, da je uskoro po smrti kraljice lakej doneo zaključanu crvenu kutiju koja je pronađena na samrtnoj postelji Elizabete II.

 

Kraljica Elizabeta sa svojom 'crvenom kutijom' 1972.
Kraljica Elizabeta sa svojom "crvenom kutijom" 1972.foto: PA / PA Images / Profimedia

Kada je otvorena, prenosi Daily Mail, u njoj su pronađena dva zapečaćena pisma – jedno za njenog najstarijeg sina i prestolonaslednika Čarlsa, a drugo za samog Janga.


Iako je malo verovatno da će njihov sadržaj ikad biti objavljen postojanje pisama pokazuje da je 96-godišnja Elizabeta prepoznala trenutak kada se njen život bližio kraju.


Kutija je, takođe, sadržala i poslednju papirologiju kojom se Elizabeta bavila i poslednju kraljevsku naredbu: njen izbor kandidata za prestižni Orden zasluga za izuzetnu službu.


Čak je i na samrtnoj postelji bilo posla koji je trebalo da se uradi. I ona je to učinila – napisao je biograf Robert Hardman.

 

U pitanju je, inače, jedna od tzv. crvenih kutija koje je Elizabeta dobijala skoro svakog dana svoje vladavine i koje su sadržale važne papire od ministara Ujedinjenog Kraljevstva i njenih predstavnika širom Komonvelta.

 

Kraljia Elizabeta II u poslednjim godinama života
Kraljia Elizabeta II u poslednjim godinama životafoto: EPA PHOTO WPA POOL/NICOLAS ASFOURI

Šta još otkriva nova knjiga o smrti kraljice Elizabete?

 

  • Iako je strahovao za njeno zdravlje, pogoršanje stanja kraljice Elizabete desilo se tako iznenada da Čarlsovo osoblje nije imalo vremena da pripremi njegov automobil i da ga pozdravi, a on je, leteći helikopterom do Balmorala, usput čitao svoje beleške o akciji "Londonski most", odnosno decenijama spremanom planu u slučaju smrti kraljice.
  • Čarls i njegova supruga Kamila proveli su sat vremena s kraljicom nasamo pre nego što je umrla.
  • Princeza Ana i kraljičina prijateljica Anđela Keli su se smenjivale pored njenog kreveta, zajedno s velečasnim Kenetom Mekenzijem, koji joj je čitao Bibliju.
  • Čarls je lično pozvao svoje sinove da dođu u Škotsku da bi se oprostili od kraljice.
  • Kad je pomislio da Elizabeta ima još dane, a ne sate života, Čarls je otišao da bere pečurke da bi razbistrio glavu, a vest da je umrla primio je dok se vraćao nazad u zamak, kada ga je pozvao njegov pomoćnik.
  • Kad je Čarls pozvao princa Vilijama preko centrale u Palati da mu kaže da mu je baka umrla, bio je primoran da operateru kaže: "Ja sam" jer još nije mogao da kaže da je kralj.
  • Čarls je zvao princa Harija više puta da bi mu lčno saopštio tužne vesti, ali je Hari u tom trenutku bio u vazduhu i nije mogao da dobije poziv.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja: i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kraljica Elizabeta na sahrani princeze Dajane

 

makonda-tracker