ovo će jednom biti zanimljiv film

Kao dete se uplašio jer nije mnogo bogat, pa zaradio 25 MILIJARDI: Neobičan životni stil princa koji je uvek glavna tema

1

Prestolonaslednik saudijskog trona godinama je na najvišim državnim funkcijama, a iako se trudi da sačuva privatnost isplivale su mnoge priče...

Princ Mohamed je godinama u braku sa svojom sestrom od strica.
Princ Mohamed je godinama u braku sa svojom sestrom od strica.foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Proteklih dana, mnogi državnici, političari i monarsi obratili su se svetskoj javnosti povodom izraelsko-palestinskog sukoba, a jedan od njih je i princ Mohamed ibn Salman, saudijski princ i prestolonaslednik.


On je napade na civile u Pojasu Gaze oštro osudio, nazvavši iih "gnusnim" i upozorio na "opasne posledice" u slučaju eskalacije sukoba između Izrela i Hamasa, javili su saudijski državni mediji.


Princ Mohamed je, takođe, za nekoliko dana postao velika zvezda društvene mreže TikTok, gde se dele njegovi snimci, izjave i fotografije, uz montaže, često praćene duhovitim tekstom.

  • Ko je, zapravo, princ Mohamed?


Rođen je u Džedi 31. avgusta 1985. godine, kao osmo dete i sedmi sin sin današnjeg kralja Salmana ibn Abdulaziza el Sauda i prvo od šestoro dece njegove treće supruge Fahde ibnt Falah.

 

Jednom prilikom je ispričao da je sa 15 godina od rođaka saznao da njegov otac "nije stekao ozbiljno bogatstvo" iako je decenijama na vlasti i da duguje novac prinčevima i biznismenima.


To je bio prvi šok i izazov s kojim sam se suočio u životu – rekao je Muhamed kasnije.

 

Zabrinut za svoju budućnost, on je počeo da smišlja načine da zaradi novac, pa je zamolio oca da mu pomogne da otvori radnju, na šta se Salman samo nasmejao.

 

Međutim, već sa 16 godina Muhamed je zaradio oko 100.000 dolara prodajući zlatnike i luksuzne satove koje je dobijao od svoje imuićne porodice, a uskoro je počeo da trguje akcijama i da pokreće sopstvene kompanije. Osnovao je kompaniju za skupljanje smeća i više firmi koje se bave prodajom nekretnina.

Završio je Univerzitet kralja Sauda, nakon čega je godinama radio u privatnom sektoru pre nego što je odlučio da počne da radi za svog oca. U politiku je ušao sa 24 godine, kao specijalni savetnik dok je njegov otac bio i guverner provincije Rijad.

 

Uskoro je vrtoglavo napredovao i išao s funkcije na funkciju, a nakon što je prestolonaslednik princ Naif umro, Salman je postao novi "krunski" princ i neko koga čeka presto. Time je Mohamed još brže išao uz lestvicu političkog i društvenog uticaja, pa je postao i vrhovni sudija i ministar odbrane.

 

Princ Mohamed bin Salman u društvu Redžepa Erdogana, predsednika Turske
Princ Mohamed bin Salman u društvu Redžepa Erdogana, predsednika Turskefoto: EPA-EFE/STR

Nakon što je njegov otac stupio na presto, Mohamed je imenovan za ministra odbrane i generalnog sekretara Kraljevskog suda, uz to što je zadržao položaj državnog ministra. Postavljen je i za prestolonaslednika prestola, a tog dana ga je lično pozvao tadašnji predsednik Amerike Donald Tramp da bi mu "čestitao na nedavnom usponu".


O njemu se najviše pričalo u svetu nakon što je u izvešaju koji je objavila CIA povezan s ubistvom novinara Džamala Kašogija, poznatog po kritikovanju saudijske Vlade, ali je princ negirao da je na bilo koji način upleten u zločin.

 

Princ Mohamed poznat je po političkim i ekonomskim reformama koje je sproveo, s naglasom na to što je lobirao da se reguliše i ograniči moć verske policije.

 

Princ Mohamed bin Salman u poseti francuskoj
Princ Mohamed bin Salman u poseti francuskojfoto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Smanjio je subvencije, predložio plan diversifikacije, doneo nove poreze, a najviše se pričalo o ekonomskim merama – Mohamed je srezao državni budžet, zaledio vladine ugovore i smanjio plate.

 

Međutim, samo nekoliko sati kasnije je kupio "Serenu", luksuznu superjahtu od 130 metara za koju je ruskom tajkunu Juriju Šefleru platio člak 330 miliona dolara.

 


Privatni život princa Mohameda


Stil života princa Mohameda je, malo je reći, luksuzan, što ne čudi kada se uzme u obzir da njegovo lično bogatstvo prema nekim procenama iznosi najmanje 25 milijardi dolara.


Dugo se pričalo o njegovom odmoru u julu 2015. godine, kada je organizovao celomesečno opuštanje s društvom na privatnom ostrvu Vela, na Maldivima, koji su suključivali ogromne bazene, batlere, mašinu za lažni sneg kako bi imao snženu oluju na plaži...

 

Navodno je tu bilo oko 150 prelepih žena iz Brazila, Rusije i drugih krajeva sveta, sa znatno manje muškaraca s Bliskog istoka, dok su za muziku bili zaduženi svetski superstarovi kao Dženifer Lopez, Šakira, Pitbul i druge svetske zvezde.

 

Princ Mohamed bin Salman ojačao je veze Saudijske arabije s rusijom i vladimirom putinom
Princ Mohamed bin Salman ojačao je veze Saudijske arabije s rusijom i vladimirom putinomfoto: EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL

To je bio odmor po meri princa – navode Bredli Houp i Džastin Šek u svojoj knjizi "Krv i nafta: Nemilosrdna potraga Mohameda bin Salmana za svetkom moći".


Princ Mohamed je, inače, od 2008. godine u braku sa svojom sestrom od strica Sarom bint Mašur, s kojom ima petoro dece.

 

 

Ona se u javnosti ne pojavljuje nikada, a magazin The Economist je 2022. godine tvrdio da je u najmanje jednoj prilici princ bio toliko nasilan prema supruzi da joj je bila potrebna medicinska nega.

 

BONUS VIDEO

Neobična veridba, stigao princ na belom konju

 

makonda-tracker