ponosne palestinke

Kako je porodica Hadid došla u Ameriku? Bela i Điđi su donekle PALESTINSKE PRINCEZE, a ovo je priča o njihovom poreklu

0

Malo je poznato da njapoznatije manekenke današnjice potiču od čuvenog palestinskog vladara iz 18. veka

bela i điđi hadid preko oca imaju palestinsko, a preko majke holandsko poreklo
bela i điđi hadid preko oca imaju palestinsko, a preko majke holandsko poreklofoto: Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia

Sestre Bela i Điđi Hadid, koje su dospele do samog vrha svetskog modelinga proteklih godina, veoma su zapažene i aktivne i na društvenim mrežama.


Iako se Bela Hadid proteklih godinu dana povukla i posvetila svom zdravlju, ona redobno objavljuje na Instagramu, kao i njena starija sestra, a njihovi fanovi s pažnjom prate kako izgleda njihova svakodnevica i kakvi su njihovi stavovi o raznim pitanjima.


Međutim, proteklih dana, one su bile neaktivne, a mnogi komentarišu da to verovatno ima veze s aktuelnom situacijom na Bliskom istoku – budući da su seste palestinskog porekla, u prošlosti su se često osvrtale na stanje u domovini njihovog oca Mohameda Hadida.

 

Bela je, štaviše, prisustvovala i skupovima podrške Palestini, a poznato je da se vatreno zalaže za poboljšanje položaja Palestinaca u Pojasu Gaze i, kako kaže, oslobođenje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

 

  • Koji vladar je predak Bele i Điđi Hadid?


Mnogi ne znaju da sestre Hadid ne samo što potiču iz Palestine, već imaju veoma visoko aristokratsko poreklo, budući da njihov otac i poznati američki bogataš potiče još od arapskog vladara Zahira al-Umara, koji je upravljao severnom Palestinom sredinom 18. veka.


Kako tvrdi porodica Hadid, ovaj vladar je predak Hajrije Hadid, Mohamedove majke. On je imao devetoro dece – osmoricu sinova i jednu ćerku, pa je danas mnogo njegovih potomaka na prostoru Palestine.

 

Zahir al-Umar, arapski vladar koji je upravljao severnom Palestinom u 18. veku, predak Bele i Điđi Hadid
Zahir al-Umar, arapski vladar koji je upravljao severnom Palestinom u 18. veku, predak Bele i Điđi Hadidfoto: Al Ameer son/Wikimedia Commons

Al-Umar je autonomno vladao severnom Palestinom dok je ovo područje bilo pod vlašću Osmanskog carstva, a svoju vladavinu je započeo tokom 1739-ih, upravljajući Galilejom pre nego što je proširio svoju vlast na Tiberijadu, Arabu, Nazaret, Deir Hanu i Aku 1746. godine. On je, inače, poznat po tome što je 1765. naredio da se sruši Haifa, a potom je obnovio grad i utvrdio ga tri kilometra jugoistočno. Zahvaljujući novom položaju, u severnom podnožju, planine Mar Elijas, grad je mogao bolje da se brani kopnenim putem.

 

  • Kako je porodica Hadid završila u Americi?


Mohamed Hadid, otac slavnih manekenki, rođen je u Nazaretu 1948. godine, a još kao malo dete je morao da napusti domovinu. Za vreme Palestinskog rata 1947-1949, porodica Hadid je bila među 700.000 proteranih.


Najpre smo izbegli u Siriju, a ostali smo bez svog doma u Safadu, koji je preuzela jevrejska porodica kojoj smo pružili utočište nakon što su izbegli iz Poljske, na brodu koji je išao od zemlje do zemlje i niko nije hteo d aih prihvati... Bili su naši gosti dve godine, dok nisu nas pretvorili u izbeglice i izbacili nas iz sopstvene kuće. To je moja istorija. Čudno je. Moja porodica i ja bismo to uradili ponovo – napisao je Mohamed Hadid jednom prilikom na Instagramu pored porodičnog portreta.

 


Porodica Hadid neko vreme je živela u Damasku, a potom se preselila u Tunis, pa u Grčku, pre nego što su se skrasili u Vašingtonu kada je Mohamed imao 14 godina.
 

BONUS VIDEO

Zdravstveno stanje Bele Hadid dovodi do gubitka zuba

 

makonda-tracker