sa svime se izborila

Njen život započeo je TRAGEDIJOM: Jugoslovensku zvezdu pratile su mnoge nesreće, a smrti je VIŠE PUTA pobegla ZA DLAKU

0

Tereza Kesovija danas ima 85 godina, a njena životna priča vredna je holivudskog filma.

tereza kesovija je već nekoliko dana posle rođenja iskusila ogroman gubitak
tereza kesovija je već nekoliko dana posle rođenja iskusila ogroman gubitakfoto: Zorana Jevtić

Pevačica Tereza Ana Kesovija već decenijama uživa veliku popularnost i važi za jednu od najvećih muzičkih diva.

 

Ipak, njen život nisu obeležili samo veliki hitovi, slava i ljubav, već i užasni gubici, nesreća i lomovi.

 

Rođena u Dubrovniku, već kao beba je, nesvesna šta joj se dešava, morala da prođe i preživi ogroman gubitak. Naime, njena majka preminula je manje od mesec dana nakon što ju je rodila, a Tereza nikada nije saznala tačan uzrok majčine smrti...

— Ta priča strašna je stigma koja je ostala na mom srcu. Nisam još napunila mesec dana života kada je moja majka umrla posle porođaja. U Dubrovniku 1938. godine nije bilo efikasnih lekova protiv sepse i trovanja, pa me je porodična tragedija zadesila a da nisam još bila svesna sopstvenog života — podelila je Tereza jednom prilikom svoju tužnu priču.

 

Nikada kasnije nisam saznala šta se zapravo dogodilo sa mojom majkom u porodilištu, koja bolest je uzrokovala njenu smrt — ispričala je svojevremeno za hrvatske medije.

 

 

Tereza je rano krenula da se bavi muzikom, a studirala je flautu u srednjoj muzičkoj školi u Dubrovniku, da bi obrazovanje nastavila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Tada je započela i njena, kasnije vrlo uspešna, pevačka karijera, a šezdesetih godina se preseila u Francusku, gde je takođe bila vrlo uspešna. Snimala je pesme na različitih jezika, nastupala širom Jugoslavije, a dva puta je učestvovala na evrovizijskom takmičenju.

 

 

Tokom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu upoznala je svog prvog muža, Mira Ungara, s kojim je dobila sina Alana, koji je Terezino jedino dete.

 

Tereza i Miro Ungar upoznali su se slučajno, nakon što se on vratio iz inostranstva. Prvi put ju je Miro ugledao 1961. godine, na proleće, u dvorani Istra.


— Hteo sam da vidim šta nudi domaća scena. Ne budi lenj, odem na koncert, a na scenu izlazi jedna mlada dama koja peva posebno, drukčije. Relativno je to za mene bilo staromodno. Pevala je neku kanconu, ali milozvučno, lepo, ugodno je bilo slušati, meni se to dopalo iako je bilo drukčije od muzike koju sam ja voleo i slušao.... — pričao je Miro.

 

Porodica je neko vreme živela u Parizu, a nakon razvoda 1973. godine, vratili su se u Zagreb.

Tereza se kasnije udala za vaterpolistu Ronalda Lopatnija, a s prvim suprugom ostala je u dobrim odnosima.

 

S Lopatnijem je imala veoma buran brak, a još jedna velika tragedija koja je obeležila njen život dogodila se 1974. godine, kada joj je brat poginuo u saobraćajnoj nesreći. Ubrzo nakon toga ostala je i bez žene koju je smatrala svojom majkom, jer je i njihova maćeha Jela preminula.

 

tereza kesovija izborila se s raznim životnim nedaćama
tereza kesovija izborila se s raznim životnim nedaćamafoto: Marina Lopičić

Ni tu nije bio kraj lošim vestima za Terezu. Saznala je da boluje od raka, nakon čega joj je odstranjen bubreg i dva tumora u uhu, a morala je da operiše i glasne žice. 2010. godine čuvena pevačica objavila je autobiografiju u kojoj je opisala najteže trenutke svog života.

 

Kako je pisao Kurir, malo je poznato javnosti to da je Tereza u jednom periodu života pokušala da oduzme sebi život.

 

U avgustu ove godine, mnoge je uplašila kada je završila u bolnici. Nekoliko nedelja kasnije, otkrila je šta se zapravo desilo.

 

tereza kesovija je u avgustu 2023. godine preživela infarkt, a borila se i s najtežom bolešću
tereza kesovija je u avgustu 2023. godine preživela infarkt, a borila se i s najtežom bolešćufoto: Kurir tv

— Bio je to infarkt. Da sam došla samo pola sata kasnije, ne bi me više bilo — rekla je pevačica za "24 sata" i dodala: — Išla sam i na koronografiju, to strašno boli, neopisivo. No, sad je dobro, pazim se i idemo dalje — rekla je neuništiva Tereza Kesovija.

 

Bonus video

Tereza Kesovija tužna zbog smrti Sanje Ilića

 

makonda-tracker