upoznali su se slučajno

Karijera o kojoj se sanja, ljubav kao iz FILMA i ZATVORSKA KAZNA: Neverovatna životna priča DIVE ostavlja bez daha

0

Monserat Kabalje je 54 godine, do svog poslednjeg daha volela samo njega.

Životni put Monserat Kabalje bio je kao iz sna.
Životni put Monserat Kabalje bio je kao iz sna.foto: EPA/MARTA PEREZ

Operska diva Monserat Kabalje 12. aprila 1933. godine u Barseloni.

 

Sa 11 godina je upisala Konzervatorijum Liceo u Barseloni, a kasnije je nastavila školovanje kod Napoleona Anovacija i Končite Badije.

 

Prvu ulogu je ostvarila u Bazelskoj operi, a 1959. godine je postala glavna operska diva Bremenske opere.

 

Njen prvi veliki međunarodni uspeh dogodio se tek 1965. godine, kada je morala da zameni trudnu opersku divu Merilin Horn, u Karnegi holu u Njujorku.

Tada je Monseat pevala u "Lukreciji Bordžiji " Gaetana Donicetija i napravila senzaciju dobivši 25-minutne ovacije koje su je vinule u orbitu svetske opore-

 

Nastavila je međunarodnu karijeru u Milanu i Londonu, a tokom svoje karijere je nastupala u vodećim svetskim operskim kućama i održala mnoge resitale, posebno španske pesme.

Prepoznatljiva je po interpretacijama operama Đoakina Rosinija, Vinčenca Belinija i Gaetana Donisetija, a tokom karijere je izvela više od 90 uloga i snimila više od 80 albuma. 

 

Zauvek će ostati zapamćen i album sa Fredijem Merkjurijem s kojim je otpevala pesmu "Barselona", koju je Španski olimpijski komitet izabrao za zvaničnu himnu Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine.

Španski premijer Pedro Sančez nazvao je Monserat Kabalje nazvao "najvećom ambasadorkom Španije", a kralj Felipe VI proglasio ju je "najvećom od najboljih".

 

Poslednjih godina života je bila bolesna. Tokom turneje u Rusiji je 2012. godine doživela lakši moždani udar. To je prebrodila uspešno.

 

Ipak, usled lošeg zdravlja je preminula 6. oktobra 2018. godine. Sahranjena je na groblju Sant An.

 

  • Skandal pred kraj života

 

Jedina mrlja u njenoj karijeri je utaja poreza zbog koje je 2015. godine osuđena na šest meseci zatvora.

 

Naime, ona nije prijavila prihod od nastupa u Andori iz 2010. godine te je osuđena na zatvorsku kaznu.

 

Međutim, budući da se prema zakonu Španije sve kazne do dve godine služe uslovno, tako je i operska diva bila osuđena na šest meseci uslovne kazne i novčanu kaznu od 240.000 evra. 

 

  • Ljubavni život operske dive

 

O njenom privatnom životu se ne zna mnogo.

 

Monserat Kabalje se 14. avgusta 1964. godine udala za kolegu tenora Bernabea Martija i njega je volela do kraja života, a njihova priča je počela zaista filmski.

 

Monserat je vežbala "Madam Baterflaj" kada se njen partner razboleo. Odmah je povukla veze da unajmi kolegu Bernabea Martija, koga je čula u pozorištu Kalderom u Madridu. 

 

Postigli su neverovatan uspeh, a iz prijateljstva se rodila ljubav. 

Brojni zapisi kažu da, iako je bio dobar tenor, da se odrekao karijere kako bi pomogao supruzi da ostvari svoje snove. nema mnogo podataka.

 

Međutim, na to je bio i pomalo primoran budući da su zdravstveni problemi krenuli već 1972. godine kada je morao da napusti u Parizu zbog problema sa glasom.

 

Kasniej se ispostavilo da ima plućnih problema, ali je njegova karijera definitivno okončana 1985. godine kada mu je dijagnostikovan srčani problem.

 

Monserat i Bernabe imaju dvoje decu, Bernabea i Monserat Marti Kabalje.

 

Bili su u braku 54 godine, sve do njene smrti. 

 

Suprug Monserat Kabalje preminuo je četiri godine kasnije, 2022. godine.

 

 


 

 

 

makonda-tracker