"naši pogledi su se sreli"

I dalje mu piše PISMA i posvećuje svaki KONCERT: 21 godinu ljubavi dvoje muzičara prekinula je njegova PRERANA SMRT

0

Ljubavna priča Josipe Lisac i Karla Metikoša je ujedno i najlepša i najtužnija u bivšoj Jugoslaviji.

Josipa Lisac i Karlo Metikoš uvek će biti sinonim za pravu ljubavnu bajku.
Josipa Lisac i Karlo Metikoš uvek će biti sinonim za pravu ljubavnu bajku.foto: Printscreen/Youtube/JosipaLisacChannel

Pevačica Josipa Lisac održala je sinoć koncertu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u čast obeležavanja 50 godina od objavljivanja kultnog albuma "Dnevnik jedne ljubavi". 

 

A upravo je ovo ostvarenje bio zajednički album nje i njenog nevenčanog supruga Karla Metikoša, na kojem su opevali svoju ljubav i na kojem je on stvarao muziku za nju. 

 

Zahvaljujući ovom albumu, njihova ljubav je zauvek ušla u antologiju ex-yu umetnosti, a njihova priča postala je ujedno jedna od najsrećnijih i najtužnijih koju smo čuli.

Sve je započelo jedne februarske večeri 1971. godine.

 

Muzičar Karlo Metikoš je putovao po svetu i predstavljajući se kao Met Kolins gradio karijeru. Bio je miljenik žena, a kako su mediji tada prenosili, iza sebe je imao oko 20 veridbi sa groficama, manekenkama, stjuardesama...

Josipa Lisac na koncertu kojim je proslavila 50 godina od 'Albuma jedne ljubavi'
Josipa Lisac na koncertu kojim je proslavila 50 godina od "Albuma jedne ljubavi"foto: Antonio Ahel/ATAImages

Sa druge strane, Josipa je tek zakoračila u dvadesete godine i gradila je karijeru prve jugoslovenske rokenrol dive.

 

Za njih je bio sudbonosan jedan susret u Petrinji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

- Bila je, onak', malo debeljuškasta, slatka, al' je fenomenalno pevala - rekao je jednom Karlo Metikoš o Josipi Lisac.

 

- Kad sam se vratio u Zagreb, shvatio sam da se muzička scena promenila. Došli su drugi ljudi, grupa je bilo k'o gljiva poslije kiše, uopšte nisam znao ko, šta... Ali nekako sam se utopio u tu kolotečinu, imao gaže i jednom otišao u Petrinju, sreo Josipu Lisac, naši pogledi su se sreli - k'o u priči - i od onda se više nismo rastajali - ispričao je Karlo jednom prilikom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

- Od 1971. godine. bio sam oduševljen i njenim pevanjem i načinom na koji se ponašala... Onda sam se do ušiju zaljubio i tak'... Iz Petrinje smo autobusom krenuli za Zagreb, seo sam pored nje, ispuštao svoje pozitivne vibracije i tu smo se malo upoznavali. Josipa mi je docnije priznala da je, kao klinka, išla da vidi gdje stanujem jer su joj pogrešno rekli da živim u Ulici Moše Pijade. Vozila se tramvajem i gledala u nečiji prozor, misleći da je moj! Prva ploča koju je Josipa u životu kupila bila je - ploča Matta Collinsa! Sudbina... - bio je iskren Metikoš svojevremeno.

 

O njihovoj ljubavi su svi pričali, a kao što smo rekli, ona je i opevana na albumu "Dnevnik jedne ljubavi".

Na svakom Josipinom koncertu, mesto u prvom redu je bilo rezervisano za Karla, a iako se nikada nisu ni verili ni venčali, proveli su 21 godinu zajedno voleći se do poslednjeg daha.

 

O njihovom odnosu, pričala je svojevremeno pevačica:

 

- Nikada nismo razgovarali onako monstruozno kako ja danas čujem ljude da razgovaraju. Nikada nismo jedno drugome opsovali ili zalupili vratima. Što smo si imali za reći, rekli bismo si odmah, nismo ostavljali za kasnije. Sve smo rešavali razgovorom. Kad bi netko od nas bio indisponiran ili pod stresom, drugi bi ga dizao, tako smo se izmjenjivali i funkcionirali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

Kako je jednom ispričala, nikada se nije udala za njega da ne bi izgubila svoj identite.

 

- U braku se gubi identitet, ne bih mogla da podnesem da me iko nazove svojom ženom… za Karla nikad nisam bila njegova žena, samo Josipa - rekla je Josipa jednom prilikom.

 

Karlo je bio sve o čemu je sanjala.

 

- Zahvaljujući Кarlu obišla sam i ceo bivši SSSR. Tamo sam probala najbolji šampanjac, kupala se u njemu i prala zube, a i jela najskuplji kavijar na svetu. Ljudi su komentarisali: "Кakva dekadencija!" - bila je iskrena pevačica svojevremeno.

 

Njihova ljubavna priča trajala je 21 godina, a bajku je prekinula njegova iznenadna smrt, 10. decembra 1991. godine, kada je Karlo preminuo u 51. godini života od posledice infarkta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

I iako je njegov život prekinut, njena ljubav nikada nije prestala.

 

Josipa mu i dan-danas posvećuje svaki stih, koncert, piše mu pisma i misli na njega, a kako je priznala, nikada nije pomislila na drugog muškarca:


- Nisam, jer mi je srce puno i u njega više ništa ne može da stane -


Josipa Lisac je jednom za Avaz ispričala šta joj je bilo najteže u životu. 

 

- Na svu sreću, i u najtežim situacijama moj mozak i moja duhovna snaga me nisu napuštali. Gubitak najveće ljubavi Karla Metikoša za mene je bio najteži trenutak... Ali ta snaga naše 21 godine, u kojima smo 24 sata bili zajedno, snaga naše ljubavi je meni dala dodatnu snagu da izdržim i da idem dalje. Onako kako je bilo zamišljeno. I, evo, još sam tu.

 

BONUS VIDEO

 

Jugoslavija Evrovizija

 

 

makonda-tracker