uvek drugačiji

BORIO SE DA PLATI STRUJU iako je radio: Glumac kog su Jugosloveni obožavali nije se odricao SLOBODE ni po koju cenu

0

Slavni glumac jednom prilikom je priznao da se "oseća kao dinosaurus pred smrt"

Slobodan cica perović više od svega je cenio slobodu
Slobodan cica perović više od svega je cenio slobodufoto: Youtube/printscreen

Proslavljeni jugoslovenski glumac Slobodan Cica Perović imao je zavidnu karijeru, a iza njega su ostale uloge u kultnim filmovima i serijama koje su obeležile kinematografiju stare zemlje.


Samo neke od njegovih rola bile su one u "Leptirici", "Gospodinu Foki", "Salašu u malom ritu", "Zimovanju u Jakobsfeldu","Paviljonu 6", "Povratku otpisanih"...


Publika ga je obožavala, kolege ništa manje, a slavni glumac Petar Kralj jednom prilikom je izjavio da su Cica Perović, Zoran Radmilović i Slobodan Aligrudić "tri musketara domaće glumačke scene".

 

Rođeni Kragujevčanin Slobodan Perović došao je na svet 1926. godine, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a obeležio ga je nadimak Cica, koji se obično vezuje za žene. Kako je istakao jednom prilikom, dobio ga je zato što je sve zvao "cico".


– Pa... Zato što teško pamtim imena i onda sam sve ljude svojevremeno zvao "cico, cico, cico". I onda su mene zauzvrat krenuli da zovu Cica. Sad ja njih zovem "maco" – rekao je Perović.

 

Slobodan cica perović prezirao je trčanje za materijalnim
Slobodan cica perović prezirao je trčanje za materijalnimfoto: Youtube/printscreen

Za slavnog glumca uvek se vezivala sloboda, koju je cenio više od svega, a odbacivao je bogatstvo i jurnjavu za materijalnim. U jednom intervjuu je, na itanje šta ne voli, odgovorio: dosadu, primitivizam, formalnosti, težnju za meterijalnim dobrima.


Cica Perović uvek je ostao dosledan svojim principima, a jedan je od retkih hrabrih glumaca koji su napustili udobnost i stabilnost pozorišta. Kada je shvatio da to nije ono što želi, napustio ga je želeći da pronađe ono što će mu doneti mir sa samim sobom.


Neočekivano se u meni rodila ta potreba i to da budem glumac u pozorištu, za koje sam poverovao da je tribina sa koje se slobodno mogu iskazivati neke svoje istine. Posle sam shvatio da je to zabluda, ali bilo je već kasno. Jednom sam, u jednom intervjuu, izjavio da se osećam kao dinosaurus pred smrt – objasnio je jednom prilikom glumac.

 

Napustio sam pozorište i postao slobodan umetnik, tako se to kaže, ali umesto da preporodim u sebi dinosaurusa, pretvorio sam ga u guštera, u malo, bezopasno, nejako biće. Zbog toga, možda, na prvi pogled i delujem kao čovek koji je našao svoj mir, kome je sve svejedno, u kome više nema ni žara ni ambicija – istakao je jednom prilikom.


Kako je priznao, često je bio u situacijam da nema za osnovne račune.


Inkasanti! To je mora koja me svakog jutra vraća u stvarnost. Zazvoni na vratima i kaže: izvolite platiti struju, kiriju, telefon, pretplatu na televiziju i svašta još. Ja nemam novca i tada iz mene neminovno izmili gušter koji se uvija i puzi, svestan nemoći da plati cenu zato što živi... – pričao je glumac.

 

Slobodan cica perović više od svega je cenio slobodu
Slobodan cica perović više od svega je cenio slobodufoto: Youtube/printscreen

Ipak, do kraja je želeo da bude slobodni umetnik i da se, kako je pričao, ne potčinjava kao bičan čovek. Iako je neretko oskudevao, vredno je radio kad god bi mu se ukazala prilika.


Čovek koji svakog prvog u mesecu prima platu tome se svesno, da ne kažem dragovoljno, potčinjava. Ali, slobodan umetnik to ne može, njegov je prihod neizvestan i on mora da se ponizi. On moljaka, on vuče za rukav, on ište ­ ne da bi mu duh bio oslobođen, već da bi platio kiriju i telefon i struju. A radim, nije da ne radim. Snimao sam ove godine seriju "Salaš u malom ritu", Matavuljeve "Beogradske priče", dramu "Paviljon šest", koja ima čak i internacionalne uspehe. Primio sam za to nekoliko dobrih mesečnih plata, koje su mi omogućile da solidno živim dok sam radio. Ali, ja takve poslove ne mogu svakodnevno da radim. I zato, kad "Salaš" počne da se emituje na televiziji, ja ću opet biti ni na čemu. Suočen sa inkasantima ...Od mog rada živi administracija na filmu, administracija na televiziji, administracija u pozorištu – pričao je Cica, kako je preneo Yugopapir.


Slobodan Cica Perović umro je u Beogradu, nekoliko dana pre svog 52. rođendana, nakon čega je shranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

 

BONUS VIDEO

Realna priča - Milan Kalinić

 

makonda-tracker