56 godina karijere

Pobegla od kuće sa 5 godina, završila 2 fakulteta: Životna priča slavne pevačice puna je uspona i padova

0

Neda Ukraden je odmalena znala da joj je muzika veoma bitna.

Neda Ukraden je karijeru započela 1967. godine.
Neda Ukraden je karijeru započela 1967. godine.foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Pevačica Neda Ukraden bila je 1970-ih i 1980-ih jedno od najvećih zvezda jugoslovenske pop muzike.

 

Rođena je 16. avgusta 1950. godine u Imotskom, ali se zbog očeve profesionalne karijere preselila u jednom trenutku u Višegrad.

 

To je Nedi veoma teško palo

 

- Odlazak iz Imotskog je za mene bio najtužniji i najbolniji deo mog detinjstva, jer sam strašno volela taj grad. I dan-danas osećam tu bol, kao živu ranu koja nikad nije zarasla. Bilo je to opraštanje ne samo od dragih i bliskih osoba, pre svega, bake i deke već i od svih vršnjaka s kojima sam provodila te prve godine svog života - ispričala je svojevremeno pevačica za domaće medije.

Kako kaže, "to sunce Imotskog, toplinu i srdačno više nigde nije videla, a bila je na brojnim svetskim destinacijama" .

 

Dolazak u Višegrad joj je teško pao.

 

- Meni je, kao radoznalom detetu, dolazak među planine, brda i susret sa rekom bio doživljaj ravan zemljotresu. Tamo sam od malih nogu učila šta znači različitost, slušala sam i hodžu, i popa, i rabina. Živeli smo u službenom dvosobnom stanu, a oca gotovo da nisam ni viđala jer je imao mnogo posla. Njegov i naš život u Višegradu bio je sve, samo ne uživanje

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neda Ukraden (@neda.ukraden)

 

Neda je bila toliko usamljena da je pobegla od kuće, kada je imala pet godina, "i to samo zato što joj je falilo dečje društvo".

 

-  Čula sam decu da idu u školu, pa sam krenula za njima, ušla u učionicu i sela u poslednju klupu. Za to vreme mama je shvatila da me nema u stanu, pa je otišla kod tate u policiju i tada je krenula potraga. Angažovano je mnogo ljudi, pasa, oružja, službenih kola... Tražili su me svuda, čak su mislili i da sam oteta. Kako je vreme odmicalo, pomislili su da sam otišla na most i upala u Drinu. U celoj toj frci ja sam se vratila iz škole i videla gomilu policije kod nas. Bila sam u čudu, a mama i tata su plakali od sreće. Kada sam im rekla gde sam bila, izvukli su mi uši, pa mi više nije palo na pamet da tako nešto uradim - ispričala je Neda.

 

Kada je krenula u prvi razred, usamljenost je prestala, ali zbog prirode tatinog posla, često su se selili i menjali mesto boravka: Goražd, Brčko, Sarajevo.
 

U detinjstvu je još shvatila je muzika ono što je privlači.

 

Volela je da sluša radio i uči sedvalinke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @estradni.arhiv

- Kada dođu tatini prijatelji, često sam im pevala. Od malih nogu su mi prijali pažnja i aplauz, jer se tada nisam osećala usamljeno. Kada nisam pevala gostima, vreme sam provodila samo sa jednom igračkom, krpenom lutkom -

 

Svoje prve muzičke korake je napravila sa 16 godina. 

 

- Na nagovor školske drugarice prijavila sam se za lokalnog solistu zabavne muzike u Radio Sarajevo. Nisam htela roditeljima da pričam jer je njihova želja bila da budem doktorka, a ne pevačica. Prošla sam na audiciji, a mojim roditeljima je na kraju bilo drago. Pevala sam na festivalu gde su se pojavili i Zdravko Čolić, Kemal Monteno... Da mi je neko rekao da ću od tog dana sve do sada pevati, ne bih mu verovala - 

Muzičku karijeru je započela 1967. godine kada je snimila svoju prvu pesmu "Igra bez kraja" za Radio Sarajevo i tada je osvojila nagradu kao najbolji debitant. 

 

Na Opatijskom festivalu 1975. pevala je pesmu „Srce u srcu” i s tom pesmom trebalo je da ode na Evroviziju, ali je na kraju na evrovizijsko takmičenje ipak otputovala grupa „Pepel in kri” nakon nadglasavanja u finalu.

 

Prvih godina je nastupala uglavnom na festivalima, a 1976. godine je sa grupom "Kamen na kamen" s kojom je nastupala snimila svoj prvi album.

 

Od tada pa do sada, Neda je sve vreme aktivna: "Zora je svanula" je možda jedan od njenih najvećih hitova, a u svojoj karijeri, pevačica je prodala dva miliona ploča.

Uporedo sa muzičkom karijerom, Neda Ukraden je završila Pravni i Filozofski fakultet u Sarajevu, kao i Srednju muzičku školu pevanja. 

 

Privatni život nikad nije previše eksponirala u javnosti.

 

Iza sebe ima brak sa Milanom Biblijom, s kojim ima ćerku Jelenu

 

Razvod je nažalost usledio nakon tri godine braka. 

 

- Sve moje ljubavne veze su počinjale idilično, ali loše su se završavale. Uvek je nedostajalo strpljenje ili poverenje. Iako ima ljubavi, uvek nešto fali... Pokojnog muža Milana Bilbija sam upoznala na snimanju emisije "Na ti", koju je on režirao. Imala sam 19 godina i bila student Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a naš susret u redakciji TV Sarajevo bio je sudbinski i ljubav na prvi pogled. Naša veza trajala je deset godina i završila se brakom, koji se raspao posle tri godine - ispričala je jednom prilikom pevačica za domaće medije.

 

- Milan je u početku podržavao moje pevanje, ali kasnije nije mogao da se nosi sa mojim uspehom i bio je veoma ljubomoran. Srećom, dobili smo ćerku Jelenu, koju smo razmazili. Milan se posle razvoda ponovo oženio, ali je posle teže bolesti 2013. godine umro u svojoj konobi u Lepetanima.

 

Nakon razvoda imala je nekoliko ljubavnih veza, a jedna od najpoznatijih jeste sa Sašom Popovićem.

- U toj vezi počela sam da se osećam sve usamljenije, ta njegova očigledna potreba da se udvara svakoj ženi bila mi je znak nezrelosti. Neugodno sam se osećala, pa smo prekinuli... Bilo je i lepih i ružnih trenutaka. Sašina i moja veza je počela slučajno, naši putevi su se u jednom trenutku spojili, pa su se razišli. Imala sam o njemu loše mišljenje jer je uvek bio okružen ženama i misicama, a kada sam htela prvi put da okončam odnos, za četiri sata je stigao iz Novog Sada do Sarajeva! - ispričala je Neda svojevremeno.

 

- Probudio je jednu našu cvećarku, pokupovao sve orhideje koje je imala u radnji, došao usred noći i pitao me: "Neki, voliš li me?" Pokušala sam da se našalim i pričala sam mu da je mogao i telefonom da me pita, a ne da troši novac na gorivo i cveće. Stajali smo na vratima kao dve budale... Ostao je u Sarajevu, međutim, razlike su bile očigledne, i u mentalitetu, i u karakteru, i u navikama... 

 

Kako pevačica ističe, imala je u životu mnogo udvarača, ali muzika je uvek bila ispred njih. 

 

- Desila mi se ljubav u Beogradu, i to obostrana sa Momom Jakovljevićem. Bili smo skoro istih godina sa propalim brakovima iza sebe. On je bio uspešan lekar, a pre toga se bavio i manekenstvom. Nisam htela da odustanem od pevanja, a nisam mogla da se oslonim samo na njegovu platu, pa smo raskinuli. Ipak, 30 godina kasnije on je kao lekar pomogao Jeleni da iznese svoju treću trudnoću i rodi zdravog dečaka, mog unuka! - dodala je Neda jednom prilikom.

 

BONUS VIDEO

 

"NAPISALA SAM KNJIGU KAKO NE BI SNIMALI LAŽI O MOM ŽIVOTU!" Neda Ukraden otkrila IME OSOBE koja jedina može da je glumi u filmu

 

 

makonda-tracker