odrekla se

Bio je 16 godina stariji od nje i oženjen: Najveća kraljevska afera postala je najtužnija ljubavna priča

0

Ljubavna priča princeze Margarete i Pitera Taunsenda spada među najkontroverznije.

Princeza Margaret i Piter Taunsend
Princeza Margaret i Piter Taunsendfoto: DPA / AFP / Profimedia

Jedan od najskandaloznijih ljubavnih parova svih vremena definitivno su princeza Margaret i Piter Taunsend.

 

Kako svedoče brojni izvori, Piter je prvi put sreo 14-godišnju princezu u Bakingemskoj palati kada je došao na razgovor za posao sa Margaretinim ocem, kraljem Džordžom VI. 

 

Tada je Piter privukao Margaretinu pažnju, ali joj je Elizabeta rekla da nema sreće i da je oženjen.

 

Piter se kasnije prisećao da je bila "neugledna koliko bi se očekivalo od 14- godišnje devojčice". 

Počasni oficir koji je vodio računa o kraljevskim konjima pošao je sa kraljevskom porodicom na tromesečnu turneju u Južnoj Africi,a njegova tadašnja dužnost je bila da štiti princezu tokom celog putovanja, što je dovelo do toga da su mnogo vremena provodili zajedno

 

- Jahali smo se zajedno svako jutro u toj divnoj zemlji, po divnom vremenu. Tada sam se zaista zaljubila u njega - rekla je princeza Margaret godina kasnije. 

 

On je bio 16 godina stariji od Margaret, oženjen i imao je dvoje dece, a ona je bila mlada devojka pred kojom je bio čitav život. Ipak, želela je samo njega.

- Bila je devojka neobične, intenzivne lepote, imala je vitku figuru i velike ljubičasto-plave oči, velikodušne, osetljive usne i ten kao breskva. Mogla je da te natera da se pukneš od smeha i da te duboko dotakne u srcu- ispričao je Piter jednom prilikom. 

 

Nije jasno kada je tačno počela njihova romansa, ali glasine o njihovoj aferi su se pojavile nakon krunisanja kraljice Elizabete II 1953.godine.

 

Tada je isplivalo sve ono što se pričalo i njihova romansa je postala javna.

 

Princeza Margaret je viđena kako čisti dlačice sa Piterovog ramena na krunisanju. 

 

To je bio definitivan znak su glasine tačne što je izazvalo veliki skandal.

Njih dvoje su se navodno verili u aprilu 1953. godine kada se Piter razveo od svoje supruge Rozmari Prat.

 

Prema kraljevskim zakonima o braku iz 1772. godine, braća i sestre monarha mlađa od 25 godina moraju od njega da zatraže dozvolu za brak.

 

Ako kralj ili kraljica odbije zahtev, nakon godinu dana brat ili sestra može ipak da se venča, ali i tada samo ako oba doma Parlamenta pristanu na to.

 

Kraljica Elizabeta je Pitera poslala na duže službeno putovanje,a nakon dve goidne razmaka, Margaret i Piter su se ponovo spojili.

Tada je princeza već imala 25 godina, ali i dalje im je bilo uskraćeno pravo da se venčaju. 

 

Vlada, koju je tada predvodio premijer Entoni Idn, odlučila je da će princeza Margaret ako bude insistirala na udaji za Pitera, biti lišena svih kraljevskih privilegija. 

 

Kraljica Elizabeta ma koliko da je želela da je podrži kao sestra, kao vrhovni poglavar i monarh nije mogla da joj da odobrenje. 

 

Sve ovo je princezu Margaret dovelo u nezavidan položaj te je 31. oktobra 1955. godine donela tešku odluku. Da se odrekne ljubavi svog života zbog ugleda krune.

 

- Volela bih da se zna da sam odlučila da se ne udam za kapetana Pitera Taunsenda. Bila sam svesna da bih, pod uslovom da se odreknem prava nasledstva, mogla da sklopim građanski brak. Ali, imajući na umu učenje Crkve da je hrišćanski brak neraskidiv, i svesna svoje dužnosti prema Komonveltu , odlučila sam da ova razmatranja stavim ispred svih drugih - rekla je princeza Margaret na radiju. 

 

Srce joj je bilo slomljeno, ali je nastavila dalje.

 

Kasnije su se i princeza Margaret i Piter Taunsend venčali sa drugim osobama

 

Piter se oženio Mer-Lus Jamagne 1959. godine, a 1960. godine, princeza Margaret se udala za Entonija Armstronga-Džonsa.

 

 

 

makonda-tracker