njena ishrana

Šta je kraljica Elizabeta doručkovala, ručala i večerala? RUTINA ISHRANE uz koju je održavala vitalnost i s 96 godina

0

Kraljica Elizabeta hranila se zdravo, ali mnogi ne znaju koje namirnice su bile obavezne na meniju

kraljica elizabeta nije mogla da zamisli da dan započne bez jednog toplog napitka
kraljica elizabeta nije mogla da zamisli da dan započne bez jednog toplog napitkafoto: EPA PHOTO WPA POOL/NICOLAS ASFOURI

Kraljica Elizabeta II bila je jedna od najdugovečnijih vladarki, a za svojih 96 godina uspostavila je dosta zdravih rutina koje su joj zasigurno pomagale u tome da i u poznim godinama održava vitalnost.

 

Hrana je tu važan faktor, a premda je volela neke od najfinijih svetskih kuhinja, pokojna kraljica nije bila od prevelikih gurmana i hedonista.

 

Kako je ispričao bivši šef kuhinje kraljevske porodice Daren MekGrejdi, ona nije "živela da bi jela, nego je jela da bi živela".

 

Kraljica je imala prilično praktičan pristup hrani, a kako je rekao njen kuvar, "uglavnom bi cele nedelje jela ista jela", a novi recepti bi morali da prethodno budu odobreni.

 

Pripremali smo menije tri dana unapred da bismo krenuli da ih spremamo, a kraljica bi precrtavala one obroke koje nije želela. Nekad bi sve precrtala i sama stavila nešto drugačije, recimo, kada bi večerala s princem Endruom, a njegovo omiljeno jelo bilo je krem brule sa sandringemskim pomorandžama — ispričao je kuvar.

 

 

— To je kao s bilo kojom mamom kojoj kući dolaze sin ili unuk. Ako bi princ Vilijam dolazio na čaj, spremala bi se čokoladna keks-torta, jer je on to voleo.

 

Kako je pisao The Mirror, kraljica je volela da započne dan šoljom erl grej čaja, bez mleka ili šećera, ali uz jedan ili dva biskvita.

 

 

Njen glavni doručak sadržao je žitarice, jogurt, tost i marmeladu u glavnoj trpezariji u Bakingemskoj palati. Takođe je ponekad volela da jede kajganu s dimljenim lososom, navodili su izvori.

 

Službenik kraljevske porodice Čarls Oliver je u Večeri u Bakingemskoj palati ispričao da je riba haringa bila jedna od omiljenih kraljičinih izbora za doručak, kao grickalica ili kasna večera, kao i bakalar za doručak.

 

Kraljica bi i za ručak jela ribu, ali ne pre džina i koktela Dubbonetpisao je British Heritage Travel, a za večeru je uglavnom jela meso, i to, kako je rekao kuvar MekGrejdi, volela je odrezak u sosu od pečuraka i viskija.

 

Njena omiljena kuhinja bila je tradicionalna britanska i francuska.

 

Bonus video

Recept za pogačice kraljice Elizabete

 

makonda-tracker