umrla je sama

Dok je hodao po Mesecu, NIKOME nije bilo kao njoj: Žena Nila Armstronga živela je s bolom i ostavljena posle 38 godina

0

Supruga prvog čoveka na Mesecu često je opisivana kao žena heroj jer je bila podrška mužu i svemirskom programu Apolo 11, a sve se dešavalo u godinama u kojima se oporavljala od smrti deteta

kler foj kao dženet armstrong u filmu 'prvi čovek na mesecu'
kler foj kao dženet armstrong u filmu "prvi čovek na mesecu"foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Kažu da je iza svakog uspešnog muškarca jaka žena, a prvi čovek na Mesecu Nil Armstrong nesumnjivo je u ključnim trenucima svog života i karijere uz sebe imao ženu jaku kao stena.


Dok je astronaut pravio prve korake na Zemljinom prirodnom satelitu, one "male za čoveka, ali velike za čovečanstvo", njegova supruga Dženet je, kao i ostatak planete, sve pratila uživo na televiziji.


Koliko god da su ljudi na svim meridijanima strepeli i bili uzbuđeni, to nije moglo da se poredi s onim što je tada osećala Dženet Armstrong.

 

Dženet, koju su prijatelji zvali Džen, postala je gospođa Armstrong 1956. godine. Upoznali su se tri godine ranije, dok je ona studirala domaćinstvo, a Nil aeronautički inženjerin na Univerzitetu Perdju u Indijani.


U tom trenutku, ona je bila šampionka sinhronog plivanja i ćerka uglednog lekara, a Armstrong ju je ugledao joj je plivala i odmah bio osvojen.


Par je najpre živeo u Džuniper hilsu, odakle je ona mogla da posmatra eksperimentalne letove svog supruga u obližnjoj vazduhoplovnoj bazi Edvards, a potom su se preselili u Hjuston.

 


Kao supruga hrabrog čoveka kakav je Nil Armstrong bio, ona je naučila da živi sa svakodnevnim strahom da će baš taj dan biti dan kada će postati udovica.

 

U međuvremenu je par 1962. godine, na svoju godišnjicu braka, izgubio ćerku Karen, koja je preminula od tumora na mozgu, a Dženet je utehu tražila u sinovima Eriku i Marku.


Skrhani Nil pridružio se svemirskom programu NASA i zakopao svoju tugu ispod posla, provodeći mnogo vremena u Kejp Kenediju. Dženet je brinula o porodici, a Armstrong je radio, radio i radio.


Njegov trud rezultatovao je učešćem u misiji Apolo 11 i time što je postao prvi čovek na Mesecu.

 

Dženet Armstrong sa sinovim Erikom i Maksom
Dženet Armstrong sa sinovim Erikom i Maksomfoto: Handout / AFP / Profimedia

Ovaj uspeh doneo mu je svetsku slavu, a par, koji je uvek bio stidljiv u javnosti, preselio se s decom u Ohajo kako bi imali svoj mir.


Ali emocionalni vakuum u kom je supruga astronauta živela za posledicu je imao krah njihove zajednice. Brak Dženet i Nila Armstronga je potrajao do 1994. godine, a u to vreme ona je izjavila:


Tišina je odgovor Nila Armstronga. Reč "ne" je argument. On je vrlo usamljen čovek.

 

Ipak, on nije dugo samovao. Na jednom gold turniru 1992. godine upoznao je udovicu Kerol Held Najt i oženio se njom malo pre svoje smrti 2012. Dženet se preselila u Jutu, gde je živela usamljeničkim životom, a redovno je održavala kontakt s Klubom supruga astronauta.

 

 

Ona je, inače, 2015. u starim stvarima pronašla torbu sa opremom koju je njen suprug koristio tokom misije Apolo 11. Dženet je odmah stupila u vezu sa Nacionalnim muzejem astronautike i svemirskih istraživanja Instituta "Smitsonijan", kome je predmete dala na pozajmicu.


Umrla je 21. juna 2018. godine, a u filmu "Prvi čovek na Msecu" iz 2018. čast da igra njen lik dobila je britanska glumica Kler Foj.


 

BONUS VIDEO

Anđelka Prpić u emisiji Realna priča

 

makonda-tracker