sve su negirali

S mužem je optužena za SUVO ZLO: Najpoznatija žena s Titanika preživela je još jedan brodolom, a njena priča je filmska

0

Trideset i sedam godina pre nego što je umakla s Titanika dok je tonuo, čuvena modna dizajnerka već je spasla u jednom brodolomu, a to je samo delić njene zanimljive biografije

Ledi Lusi Daf-Gordon, preživela s Titanika i najpoznatija modna dizajnerka tog vremena
Ledi Lusi Daf-Gordon, preživela s Titanika i najpoznatija modna dizajnerka tog vremenafoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Brod RMS Titanik, jedno od najpoznatijih prekookeanskih putničkih plovila u istoriji, potonuo je pre 111 godine, davnog 14. aprila 1912, a još uvek se ova tragedija prepričava.


U njoj je stradalo 1.496-oro ljudi, što je jedna od najvećih pomorskih katastrofa, dok je preživelo nekoliko stotina putnika. Među njima je bila i Lusi, ledi Daf-Gordon, jedna od najuticajnijih žena tog vremena.

 

  • Ko je bila ledi Lusi Daf-Gordon?


Ugledna britanska modna dizajnerka, inovatorka i poslovna žena putovala je iz Engleske u Njujork kako bi Amerikancima prikazala svoju prolećnu kolekciju. Bila je u društvu svog supruga ser Kozma Daf-Gordona i pomoćnice Lore Mejbel Frankateli, a njih troje umakli su potonuću Titanika jednim od poslednjih čamaca za spasavanje.

 


Ona je u okviru istrage o tragediji svedočila o svom iskustvu, kada je opisala užasnu paniku koja je izbila u vreme kada je spušten njen čamac.


Činilo se da svi jure u taj čamac. Nekoliko muškaraca koji su s nagurali vratio je nazad revolver kapetana Smita, a nekoliko njih je oboreno dok nije uspostavljen red. Sećam se da su me gurnuli prema čamcu i pomogli mi da uđem – ispričala je, kako je pisao Mirror.


Lusi Daf-Gordon rođena je 1863. u Londonu, a odrastala u Kanadi nakon što je njen otac Englez preminuo. S majkom Elinor je otišla u njen rodni Ontario, gde je uskoro dobila očuha Dejvida Kenedija.

 

Od malih nogu je pokazivala dar za modu i veliku ljubav prema njoj, pa je presvlačila lutke, dugo razgledala haljine dama na porodičnim portretima i pravilia sama odeću za majku i sebe.


Zanimljivo je da su Elinor Sonders i Lusi 1875. godine preživele brodolom u oluji pri povratku iz Engleske, gde su bile u poseti porodici, decenijama pre nego što se ona obrela na Titaniku.

 

 

  • Brakovi ledi Lusi i početak uspešne karijere u modi


Prvi put se udala 1884. godine, za Džejmsa Stjuarta Volasa, a s njim je naredne godine dobila ćerku Esme. Njen suprug je, međutim, bio alkoholičar i preljubnik, a Lusi je utehu tražila u sopstvenim aferama, što uključuje i njenu dugu paralelnu vezu sa čuvenim hirurgom ser Morelom Mekenzijem.


Da bi mogla da izdržava ćerku i sebe kako se brak bližio kraju, počela je da radi kao krojačica, a u londonskom Vest Endu je otvorila svoju radnju Maison Lucile. 


Razvela se od Volasa 1895. godine, a pet godina kasnije rekla je "da" škotskom plemiću, zemljoposedniku i sportisti ser Kozmu Daf-Gordonu.

 

Posao joj je u međuvremenu napredovao, a u narednim decenijama je cvetao u Vestminsteru kao Lucile Ltd. Njene klijentkinje bile su članice aristokratije, kraljevskih porodica i pozorišne zvezde, a otvorila je salone i u Njujorku, Parizu i Čikagu, čime je njena modna kuća postala prva koja je imala razvijene ogranke u trima državama.


Ledi Lusi bila je najpoznatija po dizajniranju donjeg veša, tzv. čajnim haljinama i večernjoj odeći. U pitanju su bili luksuzni komadi i drapirana odeća od mekih tkanina pastelnih boja, često naglašena ručno rađenim cvetovima od svile. Nudila je, međutim, i svakodnevne haljine i elegantna odela.

 


Bila je, uz to, zaslužna i za obuku prvih profesionalnih manekenki, kao i za organizaciju prvih revija poput onih koje gledamo danas.

 

  • Titanik i skandal koji je obeležio život ledi Lusi


Sa suprugom i pomoćnicom uputila se Titanikom u Ameriku kako bi donela Njujorčankama trendove koje je predstavila Engleskoj, a prilikom evakuacije s broda zabeležena je vrlo zapaljiva scena. Naime, ona je ranije poklonila spavaćicu pomoćnici koju istorija pamti i pod nadimkom Frenks, a dok je brod tonuo setno je navodno prokomentarisala:


– Nema više tvoje prelepe spavaćice...


Jedan od spasilaca, besan zbog njene opaske, odgovorio joj je da ona može da zameni to što je izgubila dok njegove kolege i oni nikada više neće imati ono što je otišlo na dno okeana s Titanikom.

 

Ser Kozmo je tada svakom od muškaraca ponudio po pet funti (ekvivalent današnjih 500 evra) kako bi im pomogao dok ne nađu nove poslove. Dok su bili na brodu RMS Karpatija, koji je spasao putnike s Titanika, ser Kozmo je dao čekove ljudima iz čamca za spavanje kojim je pobegao od brodoloma.


Ti potezi podstakli su glasine da su Daf-Gordonovi podmitili posadu čamca da se ne vrati po putnike koji su završili u moru, iz straha da će na njemu biti previše ljudi.

 


Nakon što su te tračeve preneli američki i britanski mediji, par je svedočio u istrazi, a njihove ispovesti praćene su s posebnom pažnjom. Dok je Kozmo suočen sa oštrim kritikama i unakrsno ispitivan, Lusi je prošla bolje – došla je odevena u crno, noseći na glavi ekstravagantan crni šešir s velom i rekla da se seća malo toga što se pomenute večeri dogodilo zbog morske bolesti.


Kasnije je pričala da je njen muž do kraja života bio "slomljenog srca" zbog glasina koje su kružile.


Nakon što je imidž porodice narušen, pojavili su se navodi da Lusi nije sama kreirala svoje haljine, što delimično potvrđuje i njena autobiografija, makar za period 1911. godine. Do septembra 1922. prestala je dizajnira, a uskoro je propao i njen posao, koji je ugašen. Nakon svega je bankrotirala i uglavnom kreirala po meri ili za manje kolekcije i butike, bez mnogo uspeha.

 


Lusi Daf-Gordon umrla je 1935. godine od raka dojke, dodatno oslabljenog zdravlja zbog upale pluća, u domu za stare u Londonu. Datum njene smrti – 20. april – bio je, inače, četvrta godišnjica smrti njenog muža Kozma.

 

 

makonda-tracker