prva dama prvog čoveka u svemiru

Lolobriđida i milioni žena su uzdisali za njim: Gagarin je do smrti voleo samo jednu – svoju "devojku u plavoj haljini"

0

Prvi čovek u svemiru je preko noći postao najpoznatiji na Zemlji, a mnogim ženama su zbog njega klecala kolena. Nije ih primećivao.

Italijanska glumica Đina Lolobriđida nije krila oduševljenje Jurijem Gagarinom
Italijanska glumica Đina Lolobriđida nije krila oduševljenje Jurijem Gagarinomfoto: Boris Kaufman / Sputnik / Profimedia

Nakon što je 12. aprila 1961. godine postao prvi čovek koji je putovao u svemir, sovjetski pilot i kosmonaut Jurij Gagarin dobio je još jednu "titulu" u medijima. On je preko noći postao muškarac čije ime zna maltene svako na planeti, a važio je i za miljenika žena, kojima su klecala kolena pred njegovim osmehom.


Ipak, za Gagarina je uvek postojala samo jedna žena.


Voleo sam sve na njoj: karakter, to što je niska, smeđe oči pune svetlosti, njene pletenice i mali, pegavi nos... – rekao je prvi čovek u svemiru o svojoj supruzi Valentini.

 

Valentina Gagarina i Jurij Gagarin
Valentina Gagarina i Jurij Gagarinfoto: Snegirev Igor / Sputnik / Profimedia

Jurij Aleksijevič Gagarin i Valentina Ivanovna Gagarina, čije je devojačko prezime bilo Gorjačeva, upoznali su dok su oboje bili u dvadesetim godinama, tokom plesne večeri u orenburškoj vazduhoplovnoj akademiji. Dogodila se ljubav na prvi pogled.

 

Mnogo toga me je povezivalo s Valjom – napisao je Gagarin jednom prilikom. – Ljubav prema knjigama, strast prema skijanju, zaljubljenost u pozorište...

 

Valentina Gagarina i Jurij Gagarin
Valentina Gagarina i Jurij Gagarinfoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Par je živeo skromno sa ćerkom Jelenom, rođenom 1959. godine, i ćerkom Galinom, koja je na svet došla u martu 1961. Mesec dana nakon Galininog rođenja, njen otac je otišao na let života i postao legenda.

 

Nazivali su ga najhrabrijim čovekom na planeti, a slava mu je donela milione obožavateljki, među kojima je bila i slavna glumica Đina Lolobriđida. Kada ga je upoznala 1961, ona nije mogla da se suzdrži i izljubila ga je pred svima.

 


Međutim, Gagarinov brak prošao je test slave, a on je uvek ostao veran svojoj "jednostavnoj i stidljivoj devojci u plavoj haljjini".


Kao i Jurij, Valentina Gagarina vezala je svoj život za svemir. Do penzije je radila u laboratoriji Medicinskog odseka Centra za kontrolu misije, a svake godine na njen rođendan 15. decembra posećivala ju je Valentina Tereškova, prva žena u svemiru, i donosila joj buket ruža.

 

Valentina Gagarina i Jurij Gagarin
Valentina Gagarina i Jurij Gagarinfoto: Yuryi Abramochkin / Sputnik / Profimedia

Što se tiče vernosti, i ona je ostala odana suprugu i nakon njegove smrti.

 

Gagarin je poginuo mlad 1968. godine, a Valentina se više nikad nije udavala i ostala je sama do smrti, u martu 2020. godine.

 

Valentina Gagarina i Jurij Gagarin
Valentina Gagarina i Jurij Gagarinfoto: Snegirev Igor / Sputnik / Profimedia

 

makonda-tracker