ništa nije zaboravljeno

"Udarao ju je dok se nije onesvestila": Potresna priča zbog koje je za Kamilu NASILJE U PORODICI najvažnija tema

0

U jeku Prvog svetskog rata jedan naizgled nespojiv par se venčao i devojka iz skromne porodice je zatrudnela, ne sluteći kakav je horor čeka

Konzort kraljica kamila, supruga kralja čarlsa III
Konzort kraljica kamila, supruga kralja čarlsa IIIfoto: Carl Court-Getty/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kraljica pratilja Kamila, životna saputnica britanskog kralja Čarlsa III, bila je posvećena humanitarnom radu otkako je postala deo kraljevske porodice udajom za tadašnjeg prestolonaslednika 2005. godine.


Jedno od najvažnijih društvenih pitanja kojima se ona bavi jeste borba protiv nasilja u porodici i ona aktivno radi na podizanju svesti o ovom problemu i pomoći žrtvama.


Kako sada piše Daily Mail, porodično nasilje nije slučajno izbog kraljice supruge Kamile – njena motivacija za bavljenje ovom temom je trauma s kojom se suočila njena porodica.

 

Major Brus Šand, Kamilin otac, bio je sin pisca i novinara Filipa Mortona Šanda i njegove prve supruge Edit i poticao je iz imućne porodice.

 

  • Brak bake i deke kraljice Kamile

 

Filip Morton Šand se školovao na Itonu, Kembridžu, Sorboni i Univerzitetu Hajdelberg i bio je ugledan član visokog društva, dok je Editina pozadina bila drugačija: ona je došla iz porodica esekskih farmera. Za to vreme, oni su bili neobičan par, ali su se uprkos tome venčali 1916. godine i Edit je uskoro zatrudnela.

Kako pokazuju uznemirujući dokumenti koji se čuvaju u Nacionalnom arhivu i u koje je Daily Mail imao uvid, Kamilin deda Filip Morton Šand bio je zlostavljač: maltretirao je Edit, tukao ju je i ostavljao za sobom uništenje u svim svojim brakovima, a ženio se triput.

 

Što se tiče konkretno Edit, Kamiline bake, kada je ona bila u četvrtom mesecu trudnoće i nosila Kamilinog oca Brusa, muž ju je napao u njihovoj vili s pogledom na park Batersi u jugozapadnom Londonu. Edit je potom zatražila razvod od Šanda, a u sudskoj dokumentaiji iz 1919. godine se navodi:


– Pomenuti Filip Morton Šand je napao svoju suprugu tako što ju je za ruku povukao s kreveta u spavaćoj sobi, dok je bila u spavaćici, nanevši joj modrice na grudima i kolenima i udarajući je po glavi sve dok se nije onesvestila.

 

Kraljica pratilja Kamila na Vimbldonu
Kraljica pratilja Kamila na Vimbldonufoto: EPA / ISABEL INFANTES

U to vreme, ona je bila trudna, a nakon što ju je video u tavkom stanju i u konsultaciji s lekarom, Šandov otac ju je odveo u njegovu kuću u Edvard plejsu – stoji u dokumentima.


Nije iznenađujuće što je nakon ovakvih brutalnosti brak potrajao vrlo kratko.
Filip Morton Šand potom je bio u "kratkoj i neuglednoj službi" u pešadijskom puku Kraljevski strelci, kako je sam zapisao, dok je Edit ostala sama i donela na svet sina Brusa.


Tri godine kasnije, kada se Šand vratio iz Prvog svetskog rata, uradio je ono što su muškarci iz njegove klase činili kako bi obezbedili sebi razvod: dozvolio je da ga privatni detektiv u hotelu uhvati s nepoznatom ženom. Međutim, nakon što je slučaj dospeo do suda, strašno nasilje u porodici bilo je u senci društveno neprihvatljivije preljube.


Dok je on bio u ratu, Edit se zaljubila u bivšeg pešadijskog oficira Čarlsa Tipeta, za kog se udala nakon razvoda od Šanda.

 

Konzort kraljica kamila, supruga kralja čarlsa III
Konzort kraljica kamila, supruga kralja čarlsa IIIfoto: EPA / ANDY RAIN

Sve to znači da je Kamilin otac Brus imao zamršeno, složeno i često nesrećno detinjstvo, tokom kog je neko vreme živeo s bakom i dekom, a neko s majkom i očuhom. On je iza sebe ostavio memoare "Prethodne obaveze", u kojima majku ne pominje uopšte, a oca jedva, ističući da se uvek osećao kao siroče.


Filip Morton Šand ženio se još ćerkom indijskog policijskog administratora, koja se od njega razvela optuživši ga za "okrutnost, preljubu i dezerterstvo", a potom je bio u braku s mladom Francuskinjom Žoržet Elizabet Edme Tereze Avril. Nju je varao i dovodio ljubavnicu u stan u blizini njihovog doma, a s ljubavnicom je dobio ćerku, pa se uskoro ponovo razveo.

 

 

BONUS VIDEO Šta je Čarls rekao Vilijamu u trenutku kada ga je prestolonaslednik poljubio?

 

makonda-tracker