strašna sudbina

Nju su STRELJALI, njega terali da gleda: Smrt ove PRINCEZE uznemirila je svet, a pogubljenjem je kažnjena zbog – LJUBAVI

0

Nakon što je između udaje i školovanja odabrala ovo drugo, princeza je pronašla ljubav. Uskoro su čovek njenog života i ona razotkriveni, ali nisu se predavali bez borbe – planirali su filmsko bekstvo i odlazak u slobodu. Uzalud....

Princeza MIšal od Saudijske Arabije
Princeza MIšal od Saudijske Arabijefoto: DEATH ROW/Youtube printscreen

Kada je imala samo 19 godina, arapska princeza Mišal bint Fad al Saud upucana je u glavu nekoliko puta pred masom koja je u ekstazi navijala za njenu smrt i čekala krv.


Rođena je 1958. godine, a nije poznato kada je tačno došla na svet. Tek, zna se da je bila članica Kuće Sauda, vladajuće kraljevske dinastije poznate i kao El Saud, jedne od najbogatijih i najmoćnijih na svetu.


Iako Kuća Sauda broji hiljade članova, Mišalin otac bio je vrlo istaknut – u pitanju je princ Fahd bin Mudamad, sin princa Muhamada bin Abdulaziza, odnosno unuk kralja Abdulaziza od Saudijske Arabije.

 

Njena priča potresla je svet pre nekoliko decenija, a mnogi detalji dospeli su do zapadnih medija zahvaljujući dokumentarnom filmu "Smrt princeze", koji je snimao nezavisni producent Entoni Tomas. On je intervjuisao mnoge stanovnike Saudijske Arabije o pogubljenju princeze Mišal, a susreo sa strašnim i oprečnim pričama.


Koliko je njegov film privukao pažnje, najbolje govore snažni diplomatski,e konomski i politički pritisci Saudijaca da se on ne emituje u Britaniji i Americi, kao i proterivanje britanskog ambasadora iz Saudjiske Arabije nakon što je film ipak prikazan.


Otkako je princeza Mišal bila mala, želela je da se obrazuje, pa je zamolila porodicu da joj dopusti da ode na školovanje u Bejrut, u Liban. Dok je sticala znanje, ona se, kao i mnoge njene vršnjakinje širom sveta, zaljubila.

 

Princeza MIšal od Saudijske Arabije i haled
Princeza MIšal od Saudijske Arabije i haledfoto: DEATH ROW/Youtube printscreen

Njeno srce osvojio je Haled al Šaer Muhalalhal, bratanac saudijskog ambasadora u Libanu, a ni on nije bio ravnodušan na princezu Mišal, pa su uskoro stupili u vezu.


Nakon što su se vratili u rodnu Saudijsku Arabiju, otkriveno je da su se dogovarali da se viđaju nasamo u nekoliko navrata i protiv njih je podignuta optužnica za preljubu. Princeza Mišal, međutim, nije želela da mirno čeka kaznu – planirala je bekstvo i odlazak u slobodu sa svojim voljenim.


Naime, mediji su javili da je ona pokušala da lažira da se utopila, a potom je uhvaćena kako pokušava da pobegne iz zemlje s Haledom. Mišal je maskirana u muškarca, s lažnim pasošom u ruci, nameravala da pređe ode van Saudijske Arabije i potraži sreću i mir, ali je čovek zaposlen u pasoškoj kontroli na aerodromu u Džedi odmah shvatio da se pred njim nalazi princeza, pa je vraćena kući.

 

Članak u arapskim medijima o strašnoj sudbini princeze Mišal
Članak u arapskim medijima o strašnoj sudbini princeze Mišalfoto: DEATH ROW/Youtube printscreen

Prema šerijatskom zakonu, koji je važeći u Saudijskoj Arabiji, neko može biti osuđen za preljubu samo ukoliko četvorica odraslih muškaraca svedoči činu seksualne penetracije ili ako krivicu prizna sam, tako što će pred sudom četiri puta reći "Počinio sam preljubu".


Princeza Mišal bila je pod pritiskom porodice da prizna preljubu pred sudom i da obeća da više nikad neće videti Haleda. Suočena s neminovnim, došla je u sudnicu i rekla:


Počinila sam preljubu. Počinila sam preljubu. Počinila sam preljubu. Počinila sam preljubu.

 

Njena kazna bilo je pogubljenje.

 

To se i dogodilo 15. jula 1977, kada je princeza Mišal imala samo 19 godina. Haled i ona dovedeni su ispred čuvene Kraljičine zgrade u Džedi, gde je sve sprovedeno prema instrukcijama Mišalinog dede, jednog od najvažnijih članova kraljevske porodice, koji je bio ogorčen što je princeza "osramotila" njihovu kuću.


Mišal su vezane oči, naterana je da kleči i upucana nekoliko puta, dok je Haled bio primoran da gleda njeno pogubljenje, a potom mu je odrubljena glava u pet udaraca.

 

UPOZORENJE: Ovaj snimak može biti uznemirujući za neke gledaoce


Njihov dželat nije bio pojedinac koji je inače to činio već jedan od princezinih rođaka.


Kako je režiser filma "Smrt princeze " Entoni Tomas istakao, princezi Mišal nije ni suđeno niti je njeno pogubljenje bilo zvanično i onakvo kakvo se inače sprovodi u njenoj zemlji.


– To nije bilo suđenje. Nije čak ni pogubljena na Trgu pravde. Ubijena je na parkingu. Plašim se da sam bio svedok pogubljenja u Saudijskoj Arabiji, a ona se uvek izvode na posebnom trgu. U ovom slučaju to nije urađeno, a nije bilo ni službenog dželata, iako to ne bi ništa učinilo ni boljim ni gorim. Ovde nije poštovana bilo kakva procedura, bilo kakav zakon – rekao je on.


Dejvid Fening, koscenarista i izvršni producent dokumentarca "Smrt princeze" kaže da "srce kontroverze" u ovom slučaju upravo ta razlika između standardne procedure i onoga što se dogodilo princezi Mišal.

 

princeza mišal u filmu 'smrt princeze'
princeza mišal u filmu "smrt princeze"foto: DEATH ROW/Youtube printscreen

– Razlika između zvanične verzije: da je devojka ubijena jer je proglašena krivom za preljubu i istine: da ju je, u stvari, kako se ispostavilo, pogubio kraljev stariji brat u činu plemenske osvete na parkingu u Džedi, bio je, u stvari, srce kontroverze. To je, naime, bio deo koji, naravno, kraljevska porodica nije mogla da prihvati – rekao je Fening.

 

 

BONUS VIDEO Kraljica Elizabeta i princeza Dajana

 

makonda-tracker