počelo je kao u ljubavnom romanu

SVAKI DAN JOJ JE POKLANJAO PO DIJAMANT — A ONDA JE SAZNAO DA MU NEĆE RODITI NASLEDNIKA: Tužna priča kraljice Soraje

2

Soraja Esfandiaraj Bahtijar bila je kraljica Irana od 1951. do 1958. godine. Uživala je u ljubavi i pažnji šaha Mohameda, sve do trenutka kada je on shvatio da neće s njom lako dobiti decu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Soraja je rođena u Isfahanu 1932. godine i imala je mlađeg brata Bijana. Njen otac je pedesetih godina prošlog veka bio iranski ambasador u Zapadnoj Nemačkoj.

 

Školovala se u Berlinu, Londonu i Švajcarskoj. Dok je bila u Londonu upoznala je princezu Šams, stariju šahovu sestru. Šah Mohamed Reza Pahlavi je iza sebe imao propali brak — bo je oženjen egipatskom princezom s kojom je imao kćerku.

 

Njegov mlađi brat Ali Reza je trebalo da ga nasledi, pa je Mohamed hteo da se ponovo oženi kao bi osigurao stabilnost krune i zemlje.

 

foto: Profimedia

Šams je bila uverena da je 18-godišnja Soraja idealna žena za Mohameda, pa ju je pozvala u posetu Teheranu kako bi je upoznala s njim.

 

Dva dana nakon što je došla u Teheran, Soraja je srela šaha na večeri na kojoj je bila i njegova majka Tađ ol-Molouk. Dan nakon večere, otac je rekao Soraji da se sviđa šahu i pitao je da li je spremna da se uda za njega.

 

foto: Profimedia

Samo 24 sata kasnije, par se verio i Soraja je dobila prvi dragulj od šaha — verenički prsten. Ubrzo nakon veridbe, razbolela se. Dobila je bakterijsku infekciju i bila je prikovana za krevet nekoliko nedelja. Šah joj je navodno svaki dan donosio jedan dijamant i stavljao ga na njen jastuk. Par se venčao 12. februara 1951. godine.

 

Soraja je onda još bila jako slaba od bolesti. Doktor joj je rekao da koliko god dugo može, ispod venčanice nosi prsluk i na nogama čarape. Haljina marke Dior je bila teška 30 kilograma i morala je da od nje odseče osam metara od 20 metara šlepa kako bi mogla da stoji.

 

foto: Profimedia

Nakon venčanja, par je živeo kao u bajci. Idila je prestala u oktobru 1954. godine, kada je 22-godišnja Soraja saznala od lekara da će joj biti potrebne godine da zatrudni. Ubrzo nakon toga poginuo je šahov brat Ali Reza.

 

Zbog porodičnog i političkog pritiska, šah i Soraja su se razveli.

 

foto: Profimedia

Vest o razvodu je objavljena 14. marta 1958. godine i Soraja je skinuta s trona. Proterana je u Švajcarsku, gde joj je šah dozvolio da živi komforno. Putovala je u Rim, Minhen i Pariz, gde je postala ikona i vrlo omiljena u viskom društvu.

 

Nosila je glamuroznu odeću i razmetala se draguljima, ali je većinu prodala osamedesetih godina, nakon revolucije.

 

foto: Profimedia

Nakon razvoda, Soraja je živela u Francuskoj, gde je kratko bila glumica. Tamo je upoznala i italijanskog reditelja Franca Indovine, s kojim se zbližila. Kada je on 1972. godine poginuo u avionskoj nesreći, pala je u depresiju.

 

foto: Profimedia

Godine 1979, Soraja je pisala svom bivšem suprugu šahu u Panamu, kada je saznala da umire od raka. Napisala mu je da želi da ga vidi i da ga još uvek voli. On joj je odgovorio da je ganut pismom, da je još voli i želi je videti, ali da njegova žena Farah ne sme biti prisutna.

 

Ugovoreno je bilo da se Soraja i šah sretnu u Egiptu, ali je on preminuo pre toga. Soraja je umrla u Parizu sa 69 godina, a uzrok smrti je ostao nepoznat.

 

Bijan je nakon njene smrti rekao kako sada nema više s kim da razgovara, a on sam je preminuo nedelju dana kasnije, zbog čega je celokupno Sorajino bogatstvo pripalo Nemačkoj, piše Daily Mail, koji se poziva na knjigu Christie's: The Jewellery Archives Revealed. Nešto potom, jedan list je tvrdio da su Soraja i Bijan ubijeni. Iimovina nekadašnje iranske kraljice je prodata na aukciji u Parizu za više od 8,3 miliona dolara.

 

foto: Profimedia

Mohamed Reza Pahlavi je bio poslednji iranski šah. Rođen je 1919. godine u Teheranu, a umro je 1980. godine u Kairu

 

Zemlju je napustio 1979. godine nakon revolucije izazvane nezadovoljstvom mase, ali i uticaja muslimana šiita. Kada je u martu 1979. referendumom izglasana Islamska Republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala.

 

Nakon što se rastao od Soraje šah je oženio Farah Dibu. Imali su četvoro dece: dve kćerke i dvojicu sinova.

 

Bivša kraljica — prelepa i neponovljiva Soraja — umrla je 2001. godine u Parizu, 21 godinu nakon šaha.

 

makonda-tracker