(ne)tradicionalna

Njen stil neobičan je koliko i njena priča: BALKANSKA PRINCEZA živi po svojim pravilima, a ocu je priredila veliku SREĆU

0

Nakon što je njen otac otišao u egzil, princeza Kalina rodila se daleko od domovine, ali se u posebnim trenucima vraća u nju

foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia
foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada gledate fotografije sa svadba i sahrana članova evropskih kraljevskih porodica, velika je verovatnoća da će vam pažnju privući baš ona. Uvek elegantna, ali ne po pravilima Kejt Midlton i drugih poznatih princeza, Kalina je ekstravagantna, kreativna, uzbudljiva, drugačija i uvek – jedinstvena.

 

Ko je princeza koja ne mari za to šta će svet reći i u svakoj situaciji je svoja?

 

Princeza Kalina od Bugarske došla je na svet 19. januara 1972. godine u Madridu, kao peto dete i jedina ćerka kralja Simeona II i njegove supruge Margarite.

 

Princeza Kalina od Bugarske ćerka je kralja Simeona II
Princeza Kalina od Bugarske ćerka je kralja Simeona IIfoto: MC/MARINA PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon iznenadne smrti Simeonovog oca kralja Borisa III Saks-Koburg-Gotea i kraljice Đovane Savojske, Simeon je postao novi kralj 1943. godine – u jeku Drugog svetskog rata. Kako je tada i dalje bio maloletan, kraljevsku dužnost obavljalo je tročlano namesništvo, ali već naredne godine izvršen je državni udar i komunisti su preuzeli vlast.


Nakon što je 1946. godine referendumom više od 90% građana izglasalo da želi da nastavi život u republici, kraljevska porodica napustila je Bugarsku već narednog dana. Međutim, Simeon II nikad nije apdicirao, niti se odrekao državljanstva, te je on i danas poznat kao – bugarski kralj.

 

Njegova porodica najpre se sklonila u Kairo, gde je on završio "Viktorijin koledž", a zatim su bugarski kraljevići dobili azil u Španiji.

 

Simeon je tamo studirao pravo i poslovnu adminitraciju i započeo poslovnu karijeru, a u rodnu Bugarsku vratio se nakon pada komunizma i 2001. osnovao Nacionalni pokret za stabilizaciju i napredak. S njim je pobedio na izborima i postao premijer Bugarske, a jedini je nekadašnji kralj neke države koji se vratio na njeno čelo i nakon ukidanja monarhije. Na tom mestu ostao je četiri godine, a 2005. godine je ponovo ušao u Skupštinu kao deo šire koalicije.


Početkom šezdesetih kralj Simeon oženio se Margaritom Gomez-Asebo i Kehuelom, članicom španske aristokratije, s kojom je dobio sinove Kardama, Kirila, Kubrata i Konstantina i ćerku Kalinu.


Princeza Kalina ne pojavljuje se često u javnosti, pa o njenom životu nije poznato mnogo. Koliko se zna, ona je završila prestižne škole u Španiji, a tečno govori španski, francuski, engleski, nemački i italijanski, dok bugarski koristi nešto slabije.

 

Princeza Kalina od Bugarske
Princeza Kalina od Bugarskefoto: ETIENNE BOYER / Sipa Press / Profimedia

Kalina važi za vrlo nekonvencionalnu članicu neke kraljevske porodice i često bira neobičan i pomalo ekscentričan stil, kako kada je reč o odeći i frizuri, tako i po pogledu šminke.


Ona ponosno ističe da je vegetarijanka, krštena je u katoličkoj crkvi, a ima mnogo interesovanja, među kojima su moda, umetnost i restauracija starog nameštaja.


Jednom prilikom je u susret svom 50. rođendanu dala intervju za španski list "Ola!" i iskoristila tu priliku da istakne da je 2022. za nju važna iz više razloga.

 

Pored toga što je u njoj slavila 50. rođendan, ona je obeležavala 20 godina braka s Antoniom Hoeom Munjozom i Valkarselom.

 

Princeza Kalina i Antonio na svom venčanju
Princeza Kalina i Antonio na svom venčanjufoto: EPA PHOTO EFE POOL/PACO TORRENTE

Princezin suprug je stariji od nje 14 godina, što nikada nije bilo prepreka njihovoj ljubavi, a iako su se venčali su rimokatoličkoj crkvi u Carskoj Bistrici, Antonio i Kalina dobili su blagoslov Pravoslavne crkve.

 

Zanimljivo je da je princeza Kalina odlučila da njihovog sina Simeona, nazvanog po deki, donese 2007. na svet u Sofiji, te je dečak prvi član bugarske kraljevske porodice koji je rođen u domovini još od 1937. godine.

 

Princeza Kalina od Bugarske sa suprugom i sinom
Princeza Kalina od Bugarske sa suprugom i sinomfoto: BORYANA KATSAROVA / AFP / Profimedia

On je zatim kršten po pravoslavnim običajima, a kumovi su mu bili kralj Mohamed VI od Maroka i princeza Irena od Grčke i Danske.


Već nekoliko godina, od 2015, princeza Kalina sa porodicom stanuje u Maroku, i to u prelepom Rabatu, a preferira da se ne eksponira previše, te je uglavnom viđamo na velikim skupovima kraljevskih porodica.

 

Princeza Kalina od Bugarske
Princeza Kalina od Bugarskefoto: Angel Naval/MARINA PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

makonda-tracker