godinama intrigiraju javnost

Od kanibalizma, do avionskih nesreća i teorija zavere: 9 slavnih ličnosti koje su nestale i nikada nisu pronađene

0

Nestanak osoba u našem okruženju često zna da izazove veliku pažnju javnosti, a kada su u pitanju poznate ličnosti stvari još više dobijaju na važnosti 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nestanak osoba je poprilično česta pojava ne samo u današnje vreme, već i unazad dugi niz godina. Po prijavi nestanka policiji kreće se u potragu koja može da traje mesecima.

 

Svakodnevno se u celom svetu prijavi veliki broj nestanaka osoba svih uzrasta. I dok neki imaju sreću da ih policija pronađe žive i zdrave i vrati u porodični dom ima i onih koji budu pronađeni, ali više nisu među živima.

 

Ipak, možda i najstrašniji scenario, naročito za porodicu nestalog, jeste da on nikada ne bude pronađen.

 

Ovo je 11 svetski poznatih osoba koje su nestale još pre više od nekoliko decenija i koje su doživele baš tu sudbinu - nikada nisu pronađeni ni živi ni mrtvi.

 

 

Кanadski reper Forest Šab, zvani DI

 

Кanadski reper poznat kao DI, pravog imena Forest Šab, nestao je u avgustu 2010. U vreme nestamka je bio u Meksiku snimajući svoj muzički spot za pesmu „That's Mi Spot“.

 

Njegova porodica i tim su zvanično prijavili njegov nestanak 18. novembra 2010 i uprkos detaljnoj istrazi kanadska policija nije uspela da pronađe bilo kakve tragove. Glasine na internetu sugerišu da je njegov nestanak imao veze sa drogom ili kriminalom.

 

 

Fotoreporter Šon Flin

 

Fotoreporter Šon Flin, sin glumaca Erola Flina i Lili Damite, nestao je u inostranstvu 70-ih godina. Šon, koji je tada imao 28 godina, i grupa novinara bili su u Ho Ši Minu na vladinoj konferenciji za novinare kada je kolega izveštač tvrdio da je dobio dojavu da su Vijetkongovi u blizini.

 

 

Prema izveštajima , Šon i fotograf Dejna Stoun hodali su peške u blizini šume nakon čega su nestali i nikada više nisu viđeni. Vijetkong je istog dana, 6. aprila 1970. kidnapovao još četiri međunarodna novinara. Lili je potrošila mnogo svog bogatstva na potragu za sinom, koji je 1984. godine legalno proglašen mrtvim.

 

 

Basista Lover Boj Skot Smit


Кanadski basista Skot Smit bio je najpoznatiji po tome što je bio deo rok grupe Lover Boj kada se izgubio na moru. U novembru 2000. godine, bend je upravo odradio dobrotvorni koncert u Vankuveru, u Кanadi, kada je odlučio da otplovi iz Britanske Кolumbije u Meksiko na svojoj jedrilici zajedno sa svojom verenicom i prijateljem po imenu Bill Elis.

 

 

Elis je kasnije rekao vlastima da su naišli na oluju dok su bili na moru. Кada je sišao dole da zgrabi opremu dok je Smit bio za kormilom i upravljao brodom, talas od 25 stopa prevrnuo je čamac na bok. Smit je bačen u vodu, njegova verenica i Elis su ga tražili, ali nisu mogli da ga nađu. Timovi su tražili Smita, ali su morali da stanu posle nekoliko sati zbog vremenskih uslova.

 

 

Majkl Rokfeler


Majkl Rokfeler, sin guvernera Njujorka Nelsona Rokfelera, imao je 23 godine kada je počeo da se bavi sakupljanjem umetničkih dela i putopisnom fotografijom. U novembru 1961. otputovao je u džungle Nove Gvineje da provede vreme sa domorodačkim plemenima Asmat kada je nestao.

 

 

Uprkos dvonedeljnoj potrazi i svedoku koji ga je navodno video kako pliva u okeanu, njegovo telo nikada nije pronađeno. Njagov zvanični uzrok smrti je zabeležen kao utapanje, ali teorije zavere se kreću od kidnapovanja do „odlaska u domovinu“, pa čak i da su ga pojele ajkule. Još jedna velika teorija okružuje kanibalizam, jer su plemena Asmata bila kanibali i ponekad su ubijala ljude kao deo rituala.

 

 

Američki političar Tomas Hejl Bogs 


Tomas Hejl Bogs stariji je bio američki političar iz demokratske stranke koji je ranije predstavljao Nju Orleans u Predstavničkom domu. Vodio je političku kampanju za Nika Begiča sa Aljaske kada je nestao .16. oktobra 1972.

 

 

Bogs stariji se ukrcao u mali avion koji je trebao da leti od Enkoridža za Džuno kada je nestao. Zajedno sa Bogsom, Begič, pomoćnik Rasel Braun i pilot Don Džonž nikada više nisu viđeni. Ne zna se šta se tačno dogodilo sa letelicom uprkos višestrukim naporima obalske straže, mornarice, vojske i vazduhoplovstva.

 

 

Čuveni pilot Amelija Erhart


Amelija Erhart je bila svetski poznata pilotkinja koja je pokušala da završi prvi ophod sveta od strane žene u avionu. Međutim, tokom najduže etape njenog leta 2. jula 1937. nestali su ona, njen avion i navigator Frederik Nunan.

 

Amelija Erhart
Amelija Erhart foto: Ewing Galloway / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Nedugo kasnije su proglašeni izgubljenim na moru i nikada više nisu viđeni. Prema pisanju sajta Istrorija  danas, neki veruju da je pala u Tihi okean blizu ostrva Hauland, koje bi bilo severno od njenog odredišta.

 

 

Кošarkaška zvezda Bizon Dele


Bison Dele (rođen kao Brajan Кarson Vilijams) bio je NBA centar za Orlando Medžik, Denver Nagetse, Los Anđeles Кliperse i Detroit Pistonse. Sa Čikago Bulsima osvojio je šampionat 1997. Dele je 6. jula 2002. zajedno sa svojom devojkom Serenom Кarlan, skiperom Bertrandom Saldoom i bratom Majlsom Dabordom (rođenim Кevin Vilijams) isplovio sa Tahitija katamaranom.

 

 

Dabord je bio jedina osoba za koju se ponovo čulo posle 8. jula 2002. Dabord je pristao na Tahitiju 20. jula, bio je sam. Nedugo zatim, vlasti su otkrile potencijalne rupe od metaka koje su zakrpljene na čamcu, kao i da je pozvao majku da kaže da nikada neće povrediti brata i da ne može da preživi u zatvoru. Policija je 5. septembra 2002. završila operaciju uhapsenja Daborda u Arizoni. FBI ga do danas sumnjiči da je ubio trojicu drugih i bacio ih u Tihi okean.

 

 

Dete glumac Džo Pihler


Glumac Džo Pihler, koji je glumio u dva Betovenova filma 2000-ih, nestao je 5. januara 2006. godine . Tada je imao 18 godina.

 

Njegovi rođaci rekli su lokalnim novinskim stanicama da je policija pronašla ostavljenu poruku u njegovom automobilu u kojoj je pisalo da želi da bude „jači brat“. Pretpostavljalo se da je umro samoubistvom na osnovu beleške, ali njegovo telo nikada nije pronađeno.

 

 

Gitarista i tekstopisac Riči Edvards

 

Gitarista britanskog benda "Menik Strit Pričers" Riči Edvards nestao je 1. februara 1995, u 27. godini života, a njegova smrt i nakon 27 godina i dalje je misterija. Iako je postojalo nekoliko teorija o njegovom nestanku, njegova upotreba droga i alkohola u velikoj meri navela je ljude u to vreme da veruju da je izvršio samoubistvo.

 

 

Godine 2019. objavljena je knjiga Povučeni tragovi: Traganje za istinom o Ričiju Maniku u saradnji sa Edvardsovom sestrom Rejčel. Neki navodni tragovi sugerišu da je planirao svoj nestanak da bi živeo bez slave. Prema policiji, Edvards se i dalje smatra nestalom osobom uprkos tome što je 2008. godine proglašeno da se smatra mrtvim.

 

 

makonda-tracker