10 godina borbe

Udarac na Brankovom mostu je bio OKIDAČ: Miona Marković progovorila o problemu s kojim se suočavaju mnoge žene u Srbiji

1

Nakon što se deset godina borila i iscrpljivala sebe, glumica je konačno prihvatila da ima problem i počela da radi na njemu

foto: Antonio Ahel/ATA Images
foto: Antonio Ahel/ATA Images

 

Glumica Miona Marković (26) primer je žene koja izgleda opušteno u svojoj koži – ona uspešno može da iznese i najsmelije odevne kombinacije, iz nje isijava samopouzdanje, a nedavno je na Instagramu podelila simpatičan snimak svog "plesa" ruku.


Međutim, nije uvek bilo tako. Kako je ona nedavno ispričala, trebalo joj je mnogo vremena da nauči da zavoli sebe takvu kakva jeste i godinama se mučila rigoroznim dijetama kako bi se uklopila u nametnute standarde.

 

Bila sam grozno, godinama. Ja sam svoje telo mrzela do te mere da sam se samokažnjavala 10 godina nenormalnim dijetama, koje su uticale na moje hormone i na svašta nešto. Nisam bila zadovoljna svojim izgledom iako ja tada, objektivno gledano, nisam izgledala mnogo drugačije nego sada. Prihvatala sam svoje telo od pupka na gore, a od pupka na dole nikako. Smatrala sam da mi je taj deo tela u lošoj fazi, ali je ta loša faza trajala 10 godina, tako što sam ja svoje telo mučila, izgladnjivala. Išla sam na razne detokse, jela sam banane sedam dana, bila sam na keto ishranama i trenirala dva i po sata dnevno, onda sam izgubila menstruaciju pa sam zeznula sve svoje hormone. Doktorka mi je rekla da ću, ako tako nastavim, imati problem da zatrudnim jednog dana – objasnila je Miona na društvenoj mreži Instagram.

 


Međutim, u jednom trenutku je presekla i shvatila da mora da se suoči s problemom. Zakucala je na vrata na koja se na našim prostorima retko ide – kod psihoterapeuta. Već četiri godine, kako kaže, ide kod stručnjaka, a sve je pokrenuo događaj kada je iscrpljena doživela nezgodu u Beogradu.


Okidač zašto sam ja krenula na psihoterapiju, na koju idem već četiri godine, bio je kada sam na 39 stepeni izašla napolje da vozim rolere, kako bih još smršala, a nisam jela dva dana jer sam bila na nekom detoksu. I zbog pada koncentracije, i verovatno manjka energije, nisam zakočila i sa oba kolena sam lupila u punoj brzini i snazi u šipke Brankovog mosta. Imala sam posledice narednih par meseci, a i danas imam grozne ožiljke koji bole na promenu vremena. Ništa strašno, moglo je i gore. To je bio okidač, koji smo prepoznali moja porodica i ja, da meni treba pomoć, stručna pomoć – istakla je Miona.

 

1 / 9 Foto: Instagram


Glumica je napomenula da je najpre mislila da je njen problem "glup", ali on je sada iza nje.

 

Meni je stalno bilo u glavi da je moj problem toliko glup i 'kako me nije sramota da imam tako glup problem već 10 godina'. Ali to objektivno jeste bio problem koji sam ja dve godine rešavala na psihoterapiji i sad mogu da kažem da sam ga rešila. Naravno, neki repovi će me vući i dalje, jer je to verovatno duboko ukorenjen problem negde u detinjstvu. Na pitanje 'Kako si, ali stvarno?', je teško odgovoriti i nekad je divno da imate pomoć, i to stručnu, u odgovoru na to pitanje. I mnogo je lepo kada jednog dana saznate kako ste i saznate da možete da manipulišete svojim mislima u najlepšem smislu, i da kada primetite da ste u nekoj lošoj fazi zapravo možete vi to sami da promenite, jer je to čitav jedan proces, to kako sami sebe lečimo – objasnila je ona.

 

 

 

makonda-tracker