to se nije dogodilo od 1937. godine

Pre nje, tu čast je imala samo Kraljica majka: Krunisanje kralja Čarlsa III donosi posebnu ceremoniju i za Kamilu Parker

0

Krunisanje novog kralja Čarlsa III održaće se 6. maja 2023. godine.

foto: Pool / Zuma Press / Profimedia
foto: Pool / Zuma Press / Profimedia

Kralj Čarls III biće krunisan sledeće godine na skromnijoj ceremoniji nego što se očekivalo, a s njim će biti krunisana i Kamila Parker, što će predstavljati jedan pravi izuzetak.

 

Ceremonija njenog krunisanja će biti nešto jednostavnija od one koja je rezervisana za kralja, a kako je palata naglasila, biće kombinovano drevno i moderno.

- Ceremonija će biti ukorenjene u dugogodišnjoj tradiciji, odražavaće ulogu monarha danas i gledaće u budućnost - rekli su iz Bakingemske palate.

 

Zanimljivo je da je poslednja kraljica supruga koja je krunisana bila Kraljica majka uz kralja Džordža VI 1937. godine. Ona je tada pomazana svetim uljem na ceremoniji, uručen joj je kraljičin prsten, žezlo i štap od slonovače. Kraljica majka se nakon toga poklonila mužu.

 

Inače, u vreme krunisanja, kralj Čarls će imati 74 godine i biće najstariji monarh koji je krunisan u tim godinama, a ujedno tog dana je i rođendan njegovog unuka Arčija, sina Megan Markl i princa Harija.

 

 

makonda-tracker