pogledajte

Danska kraljica nije jedina koja je to učinila: Koje sve zemlje su oduzele titule svojim naslednicima?

0

Nakon što je danska kraljica Margareta oduzela titule svojim naslednicima, javnost ne prestaje da govori o tome.

foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT / POOL
foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT / POOL

Danska kraljica Margareta je svojim unucima oduzela titule, a taj događaj je izazvao mnogo polemike. Međutim, ona nije jedina koja je to uradila. Navodno, jedna od poslednjih pretpostavki je da se kraljica odlučila na ovaj korak nako što je saznala da je princ Joakim zaljubljen su svoju snahu, suprugu princa Frederika, princezu Meri.

 

Ubuduće će deca princa Joakima biti grofovi i grofice, a zadržaće mesto u redu za presto. Zvanično saopštenje je da je kraljica to uradila u cilju smanjenja monarhije.

Pored Danske, na ovaj korak se odlučio i švedski kralj Karl Gustav je još 2019. potpisao oduzimanje titule za pet svojih unuka. Sve je prošlo bez javnih reakcija, od prinčeva se ne očekuje obavljanje bilo kakvih službenih dužnosti, a njihovi roditelji su zadovoljni pošto će deca moći da oblikuju svoje živote kako oni žele.

 

Japanska princeza Mako je ostala bez titule nakon što se udala za običnog građanina. Oni su se preselili u Ameriku i odmah dobili epitet "japanski Hari i Megan"

 

1 / 5 Foto: Nicolas Datiche / AFP / Profimedia

 

I u Španiji se dogodio slučaj oduzimanja titule. Španski kralj Felipe VI je oduzeo plemićku titulu svojoj sestri Kristini de Borbon još 2015. nakon što je bila optužena za poresku prevaru.

 

I naravno, Velika Britanija i Hari i Megan koji su odstupili sa mesta obavljanja službenih dužnosti i time se odrekli i svojih titula. Iako su se dobrovoljno odrekli svojih titula, oni su i dalje ostali vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, dok se položaj njihove dece još uvek ne zna. I sama kraljica Elizabeta nije svim svojim unucima dodeljivala titule, pa su tako prinčevi i princeze samo Hari, Vilijam, Beatris i Judžin, dok su ostalih četvoro rođeni bez prefiksa Njegovo/Njeno kraljevsko visočanstvo.

 

 

makonda-tracker