političarka i modna ikona

Narod je OBOŽAVA, a sinoć je gledala SMRTI U OČI: Ona je druga žena na čelu zemlje, a samo "luda" sreća ju je spasila

1

Na jednu od najpoznatijih političarki u Argentini pokušan je atentat, a ogromnom srećom metak nije završio tamo gde je to planirano

foto: Shutterstock / ymphotos
foto: Shutterstock / ymphotos

Kristina Elizabet Fernandez de Kiršner je čuvena argentinska političarka i bivša predsednica zemlje, ali i jedna od najobožavanijih žena u tom delu sveta.

 

Rođena 19. februara 1953. godine, a svoj život posvetila je porodici i političkoj karijeri. Kristina je mnogima poznata kao udovica bivšeg predsednika Argentine Nestora Kiršnera i bivšeg senatora za pokrajinu Buenos Ajresa.

 

Politikom je počela da se bavi sedamdesetih godina, a krajem osamdesetih je postala poslanica u parlamentu južne oblasti Santa Kruz. I to nije bio vrhunac njene političke karijere.  Godine 1993. ponovo je izabrana na istu funkciju. 

 

 

Krupnim koracima grabila je dalje 30. oktobra 2007. godine je postala predsednica Argentine. Ona je druga žena u istoriji te zemlje koja se našla na čelu države, zamenivši svog supruga Nestora Kiršnera.

 

Na izborima dobila je 44% biračkih glasova, čak 22% više od rivalke Elize Kario.

 

Nestor Kiršner je ogromnu popularnost u narodu stekao nakon što je za 4 godine svog mandata uspeo da zemlju izvuče iz ogromnih finansijskih problema. U svemu tom pomagala mu je supruga i ne sluteći da će ga baš ona zameniti na tom mestu. 

 

Kristina Fernandes
foto: Shutterstock / Harold Escalona

 

Nakon što je došla na mesto supruga, obratila se građanima, i već tada je bilo jasno da je spremna na sve kako bi njen narod živeo bolje. Odlučila je da suzbije inflaciju i spreči nestašicu energenata na tržištu bez obzira na njihovu kontrolisanu cenu.

 

Bivša senatorka poznata je kao vatreni govornik i bila je spremna da se upusti u okršaj sa tvrđim krilom peronističke stranke koji je skrajnut na margine zahvaljujući predsedničkom bračnom paru.

 

Nestor Kiršner je uspeo da uz solidarnu pomoć Uga Čavesa, predsednika naftonosne Venecuele, otplati sve dugove Međunarodnom monetarnom fondu i da se oslobodi ogromnih kamata koje su opterećivale zemlju, dok je Kristina obećavala da neće tražiti pozajmicu od međunarodnih monetarnih institucija sa sedištem u Vašingtonu.

 

 

Na predsedničkim izborima 2019. na izborima je pobedio Alberto Fernandes, a ona je postala potpredsednica države.

 

Ipak, krajem ovog leta tužilac Dijego Lučani optužio je Fernandes de Kiršnerovu da je tokom dva mandata na mestu predsednika između 2007. i 2015. godine sprovela korupcionašku aferu kojom je zaradila ogramnu količinu novca.

 

Proces je još uvek u toku, a ukoliko Fernandes de Kiršnerova uloži žalbu ovaj proves bi mogao da potraje godinama .

.

Kristina Fernandes
foto: Shutterstock / ymphotos

 

- Ovo je verovatno bio najveći korupcijski manevar ikada u našoj zemlji - izjavio je između ostalog tužilac Lučani u završnoj reči sudskog procesa.

 

Građani su Kristinu obožavali, pa se nisu libili da joj pruže podršku i nakon što je optužena za korupciju. Oni su protestvovali ispred njene kuće, a takođe je bilo i sukoba sa policijom.

 

Ipak, ovo nije prvi put da se Kristina našla pred sudijom. 2019. je optužena da je primila mito od građevinskih firmi, a tužilaštvo traži da Kišner dobije 12 godina zatvora i da joj se zabrani obavljanje javnih funkcija.

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker