icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

nova generacija političara

Majka ju je odgajala s devojkom, 18 godina ljubi fudbalera : Ko je finska premijerka, o kojoj ovih dana svi pričaju?

Podeli:

Najmlađa premijerka na svetu dolazi iz Finske i obično izaziva divljenje, a nakon njenog susreta s predsednikom Hrvatske mnogi joj ne bi bili u koži

foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI
foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Ovih dana premijerka Finske Sana Marin u centru je pažnje svetske javnosti zbog snimka na kom nervozno šetka i cupka dok čeka predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.


Marinova je za to vreme stajala sama pred okupljenim novinarima, šetala salom za prijem i pokušavala da izgleda opušteno iako joj sigurno nije bilo najprijatnije.

Predsednica Vlade Finske našla se u vrlo nezavidnoj situaciji, u kojoj se ni mnogo starije kolege možda ne bi snašle. Na kraju krajeva, ona je ipak najmlađa premijerka na svetu.


Sana Marin rođena je u Helsinkiju 16. novembra 1985. godine, a živela je u manjim finskim gradovima Espou i Pirkali. Nakon što se njena porodica suočila s finansijskim problemima, a otac postao alkoholičar, roditelji su joj se razveli. Sana je s majkom potom odrastala u Pirkali, a uskoro su započele zajednički život s majčinom emotivnom partnerkom.

 

1 / 4 Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

 

Diplomirala je na Univerzitetu u Tampereu, a zatim magistrirala 2017. godine. Zanimljivo je da je bila prva osoba u njenoj porodici koja je uopšte završila fakultet.

 

Kao vrlo mlada pridružila se Socijaldemokratskoj omladini, a politikom se aktivno bavi od 2012. godine. Kada je imala samo 27 godina, izabrana je u Gradsko veće Tamperea, što je bio prelomni trenutak u Saninoj karijeri.
Potom je 2019. godine bila je ministarka za transport i komunikacije, da bi krajem iste godine postala predsednice Vlade Finske, odnosno najmlađi premijer Finske u istoriji i treća žena na toj poziciji.


Najpoznatija je po tome što se zalaže za uvođenje fleksibilnog radnog vremena, odnosno rada četiri dana nedeljno po šest sati.

 

Sana Marin
foto: Profimedia

Za Marinovu je na prvom mestu jednakost, po svim pitanjima.


Za mene su ljudi oduvek bili jednaki. To nije pitanje mišljenja. To je osnova svega — naglasila je jednom prilikom.


Kako je priznala, uvek se osećala nevidljivom jer je imala dve majke, pa njena porodica nije bila priznata kao "prava".


Prema njenim rečima, pol i godine ne treba uopšte da budu tema, niti su nešto čime se ona opterećuje u svom poslu.

 

1 / 5 Foto: Profimedia


Pred nama je dosta posla kako bismo ponovo izgradili poverenje. Nikad nisam razmišljala o svojim godinama ni polu, nego sam o razlozima zbog kojih sam počela da se bavim politikom i stvarima kojima smo uspeli da steknemo poverenje biračkog tela — izjavila je kada je polagala zakletevu.


Ona je, inače, već 18 godina u ljubavi s fudbalerom Markusom Raikonenom, za kog se udala 2020. godine. Par ima ćerku Emu, koja je u januaru ove godine napunila četiri godine.

 

 

Inicijalizacija u toku...