"Silovao devojčice od 14 godina, jer device nisu fotogenične": Bivši suprug poznate manekenke u centru skandala

2

Nekada je bio veliko ime u modnoj industriji, a onda je učinio strašne stvari i tim uništio živote mnogih mladih žena

foto: LIU JIN / AFP / Profimedia
foto: LIU JIN / AFP / Profimedia

Džerald Mari, francuski modni agent i bivši suprug Linde Evanđeliste izazvao je pravu buru u modnim krugovima, nakon što su ga nekadašnje saradnice optužile za seksualno zlostavljanje, silovanje i trgovinu ljudima.

 

Sve se odigralo krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka kada je on bio na mestu direktora evropske delegacije čuvene modne kompanije Elite.

 

 

Poznata manekenka Kare Otis bila je prva koja je o tom hororu progovorila, a onda su joj se pridružile i druge devojke, koje su iznele veliki broj optužbi na račun Marija. 

 

Otis je u svom svedočenju navela da ju je Mari silovao, a nakon toga nudio i prodavao svojim prijateljima, vrlo uticajnim i bogatim ljudima.

 

I ona nije jedina... Druge devojke su prošle pravu torturu, jer su bile vrlo mlade, a zavisile su od njega u svakom smislu. 

 

Kako se u optužbama navodi, Mari je silovao devojke od 14 godina, jer su, prema njegovom mišljenju, device bile "nefotogenične". Sve je to radio kako bi one bile što produktivnije u poslu koji je njemu donosio ogromne količine novca.  

 

Kare Otis
Kare Otisfoto: Instagram

 

U tom periodu, Mari je bio u vezi sa čuvenim supermodelom  Lindom Evanđelistom, koja smatra da je on mogao to da učini, ali da ona nije znala o tome ništa. 

 

Njegova je žrtva bila i nesretna Kare koju su ta prva životna seksualna iskustva dugoročno obeležila i naštetila njenom psihičkom zdravlju.

 

- Zavisila sam o njemu zbog hrane, novca, smeštaja... Držao je čak i moj pasoš. Bila sam u ranjivoj situaciji, a on je imao svu moć - priznala je u svojoj ispovesti.

 

 

Još desetak žena je iznelo svoja svedočenja, a neke od njih su rekle i da ih je Mari drogirao, kako bi što manje jele i bile što mršavije.

 

Još jedna njegova žrtva, iznela je u javnost svoju priču, tvrdeći da ju je Žeral silovao kada je imala samo 20 godina.

 

- Bile smo jako mlade, ti muškarci su nas iskoristili i prodavane smo od strane naših agenata. Govorila sam loše o sebi zbog toga godinama kasnije... 'Kako sam mogla da budem tako glupa? Kako sam mogla da dozvolim da se ovo desi?' Ali, u realnosti, nisam imala nikakvu šansu protiv ovih moćnih muškaraca koji su bili stariji 20 godina od mene - ispričala je ona.

 

 

Džil Dod
foto: Youtube Printscreen

 

Iako su se odvažile da o ovom nasilju progovore, mnoge žene su naišle na nerazumevanje i osuđivanje od starne okoline. Takođe, i francuski zakon je takav da ovakve stvari zastarevaju već nakon 20 godina. 

 

Ipak, one nisu želele da stvar ostane zataškana, jer su mnoge od njih u tom periodu postale majke, a upravo to je bio razlog zbog kojeg su odlučile da progovore. 

 

 - Razlog zašto sam izašla u javnost sa ovom pričom je to što imam ćerke. Ne želim da one normalizuju ono što sam ja normalizovala toliko dugo. Radi se o i dalje neregulisanoj industriji u kojoj uglavnom rade maloletnice i maloletnici - poručila je ona.

 

Iako postoji niz optužbi od strane mnogih žena protiv Marija nije podignuta optužnica, a on je sve optužbe negirao.

 

makonda-tracker