odbija da ćuti

NE POZNAJE NIJEDNU ŽENU KOJA NIJE UZNEMIRAVANA: Kira Najtli uputila poruku zbog koje bi svet trebalo da se zamisli

0

Čuvena glumica osvrnula se na samo deo onoga sa čime se žene širom sveta doživljavaju, a njena izjava privukla je mnogo pažnje

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Od muškaraca koji su joj se unosili u lice da bi komentarisali njen izgled do onih koji su je dodirivali — glumica Kira Najtli (36) iskusila je seksualno uznemiravanje više puta i na više načina.


Kako je istakla za britansko izdanje magazina Harper's Bazaar, ona mnogo iskustva s mizoginijom i neprikladnim ponašanjem muškaraca.


Tek kad su žene počele da nabrajaju mere predostrožnosti koje preduzmu kad idu kući da bi bile sigurne da su bezbedne, pomislila sam da ja radim baš svaku od tih stvari, a čak ni ne razmišljam o njima — istakla je glumica.

 

1 / 8 Foto: Profimedia


Kako je objasnila, za žene je, jer su strahovale za svoju bezbednost, uvek postojao neki vid policijskog časa na kakav se ljudi žale od početka pandemije. Ona je istakla i da ne poznaje nijednu ženu koja nikad nije uznemiravana.


Bukvalno ne znam nikoga ko nije (uznemiravan) na neki način. Bez obzira na to jesu li im pokazivali telo, jesu li ih dodirivali, da li im je neki momak rekao da će im prerezati grkljan, da li ih je udario, šta god, svakome se desilo — rekla je Kira.


Ovo nije prvi put da glumica javno priča o položaju žena u savremenom društvu. Pre nekoliko godina napisala je članak esej naslovljen "Slabiji pol" u kojem se osvrnula na stereotipe s kojima žene moraju da se bore.


Žene moraju ili da flertuju ili da budu majke da bi se čuo njihov glas. Ne mogu. Muka mi je od toga — bila je iskrena.

 


 

makonda-tracker