legenda nad legendama

NIJE SE LAŽNO STIDELA NITI JE PRISTAJALA DA BUDE SAMO JOŠ JEDNA LEPOTICA: Priča o Hedi Lamar, ženi koja je zauvek promenila Holivud, svet filma i — NAUKU

0

Na današnji dan 1914. godine rođena je Hedi Lamar, glumica i žena koju će istorija večno pamtiti

foto: Profimedia

Interesantno je da danas koristimo veliki broj uređaja i principa koje je osmislila i ustanovila čuvena holivudska glumica Hedi Lamar. Njen najveći izum svakako je tajni komunikacioni sistem koji navodi projektile pod vodom uz pomoć radio-signala, a mnogi ističu da se na njega oslanja današnja Wi-Fi konekcija. Pojedini su kasnije tvrdili da je Hedi zapravo prve nacrte ove ideje videla u kancelariji Frica Mandla, svog prvog supruga, istaknutog austrijskog industrijalca, ali ova teorija nikad nije potvrđena.


Iako Lamarova nije imala formalno obrazovanje i bila je samouka, među njenim izumima su unapređen semafor, fluorescentna ogrlica za pse, tableta koja se rastvara u vodi kako bi se dobilo gazirano piće itd.

 

1 / 6 Foto: Profimedia


Među retkima koji su tada znali za Hedine izume bio je bogataš Hauards Hjuz, s kojim je glumica svojevremeno bila u vezi, a kasnije se pisalo da joj je on dao na raspolaganje svoje naučnike i inženjere kako bi realizovala svaku svoju ideju.


Njen doprinos nauci nagrađen je tek 1997. godine, kad joj je fondacija Electronic Frontier uručila nagradu, koju je Hedi prihvatila krajnje skromno.

 

 

Nažalost, nikada nisam bila mudra. Zdravlje sam uzimala zdravo za gotovo. Ljubav sam zahtevala, možda previše i prečesto. A što se tiče novca, njegovu vrednost shvatila sam tek nakon što sam ostala bez njega — istakla je Lamarova.


Iako su je nazivali najlepšom ženom koja je hodala planetom, ona nije imala sreće u ljubavi. Udavala i razvodila šest puta i imala troje dece, od kojih je jedno usvojila.


Nakon što je preminula, jedne prijatne januarske noći 2000. godine na Floridi, njen sin Entoni otputovao je u Austriju noseći urnu s Hedinim pepelom. Rasuo ga je iznad četinara Vinervaldske šume, po želji jedne od poslednjih i najvećih diva.


Pet godina nakon smrti Hedi Lamar, u svim zemljama nemačkog govornog područja ustanovljen je Dan pronalazača, koji se obeležava svakog 9. novembra — na rođendan Bečlijke koja je vođena radoznalošću i ljubavlju prema nauci dala nemerljiv doprinos svetu kakav danas vidimo.

 

 

makonda-tracker