velika ITA RINA

Najpoznatija jugoslovenska lepotica o kojoj ne znamo NIŠTA: Zbog ljubavi se odrekla vere i odbila Holivud, Ivo Andrić ju je spasao, a skončala je tragično

0
Ita Rina je glumica čije se ime najčešće pogađa u ukrštenici. Ali iza ovog imena krije se čudesna sudbina još čudesnije umetnice koja se kroz život više puta odricala - prvo toplog kućnog doma, dva puta vlastitog imena, a potom i velike životne šanse.
foto: Wikimedia Commons
foto: Wikimedia Commons

Prvi izbor za mis Jugoslavije održan je 1926, i tada se čulo za Italinu Lidu, odnosno Idu Kravanju iz Divače kod Trsta.

 

Ida je pobedila na izboru za mis Ljubljane, a zatim postala i mis Slovenije. Njoj je, ako je sudeći po pričama koje su ostavljene u amanet iz starih vremena, majka zabranila učešće na finalnom izboru za najlepšu Jugoslovenku, ali je ona poslednjim vozom stigla u Zagreb u trenutku kada je žiri već birao najlepšu od tri finalistkinje.

 

Zaboravljeni princ srpskog filma: Ovaj Novosađanin je igrao u više od 100 filmova u Holivudu, a malo ko u Srbiji je čuo za njega

 

Međutim, mladoj gospođici Kravanji je taj dolazak u Zagreb promenio život. Njenu lepotu primetili su nemački filmski producenti, pa je nakon kraćeg ubeđivanja sa majkom, koja joj je branila put u Berlin, tada 20-godišnja Ida pobegla od kuće i vozom otputovala za Berlin, gde je potpisala ugovor sa jednom producentskom kućom.

 

- Kamere su počele da zuje. Svuda oko mene bili su kablovi. Neki potpuni stranci piljili su u mene, došaptavajući se među sobom. Govorili su mi da vrištim, da se smejem, mašem i plačem. Mislim da sam najprirodnije izgledala u scenama u kojima sam plakala. Bilo je dovoljno samo da se prisetim koliko sam daleko od kuće i kako sam obmanula majku – prisećala se Ita svog prvog iskustva.

 

Kada je poželela veću ulogu, raskinula je ugovor i potpisala novi sa drugom produkcijskom kućom, koja je od nje zahtevala da promeni ime. Tada se rodila glumica čije je ime poznato ljubiteljima ukrštenih reči - Ita Rina.

 

Dva najznačajnija filma Ite Rine su Erotikon iz 1929, priča o zavedenoj i napuštenoj ćerki čuvara železničke stanice u češko-nemačkoj koprodukciji, koji je, pored nje, proslavio i mladog češkog reditelja Gustava Mahatija, i češki klasik Tonka zvana vešala. U ovom filmu iz 1930. Ita je glumila prostitutku koja ispunjava poslednju želju ubici osuđenom na smrt i provodi s njim noć pred pogubljenje.

 

makonda-tracker