lepa i nesrećna

Najtragičnija holivudska priča: Prva slavna žrtva side bila je žena zbog koje je uzdisala cela planeta

0

Tragične okolnosti su sastavni deo života, mada nam se često učini da su oni koji žive na visokoj nozi izloženiji opasnostima i crnom ishodu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Bila je najuspešnija manekenka u svoje vreme. Lepa, zanosna, posebna i- nesrećna. Popularnost je vinula u svetsku orbitu, sudbina joj je podelila loše karte. Od svetskog top modela, Đija Karanđi je postala heroinska zavisnica i prva žrta AIDS-a iz sveta poznatih.

 

Supermodeli, sportisti, muzičari: 4 poznate ličnosti koje su šokirale svet priznanjem da su HIV pozitivne (VIDEO)

 

Đija je bila prvi veliki američki model kasnih sedamdesetih i početkom osamdesetih godina XX veka. Poreklom Itailjanka, u čiju lepotu su se umešali i irski i velški geni, ona je bila toliko popularna da su, tada početnicu, Sindi Kraford zvali "malenom Đijom".

Kada se sa samo 17 godina preselila iz Filadelfije u Njujork, vrlo brzo je stekla veliku popularnost. Postala je omiljeni model poznatih fotografa, Frančeska Skavula, Artura Elgorda i pozirala za njihove objektive širom sveta, te radila za Diora, Kuteks, Dajan fon Firstenberg, Armanija, Versaćea, YSL i mnoge druge kultne brendove. Već do 1978. godine Đija postala je najevći svetski model svoga doba.

 

 

A post shared by Gia Marie Carangi (@gia.carangi) on

 

Slava je donela i status redovne gošće "Kluba 54", gde je redovno koristila kokain, a to se kasnije razvilo u heroinsku zavisnost.

U oktobru 1978. godine Karandijeva je imala prvo veliko slikanje sa fotografom Krisom fon Vengenhajmom. Na snimanju je upoznala šminkerku Sendi Linter, u koju se zaljubila.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker