nepravedno zaboravljen

Čovek koga je ljubila Ita Rina: Ovaj Srbin je snimio više od 100 holivudskih filmova, a sigurno ne znate njegovo ime

0

Zaboravljeni filmski princ obeležio je jednu važnu eru svetske kinematografije, a zemlja u kojoj je rođen ovih dana će mu se odužiti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svetislav Ivan Petrović rođen je u srpskoj porodici i kao dečak živeo u Novom Sadu davne 1894. godine, a u ranoj mladosti preselio se u Nemačku, a potom i u Ameriku.

 

Dvadesetih godina prošlog veka započeo je zavidnu holivudsku karijeru - snimio je veliki broj nemih filmova, a zahvaljujući sjajnom glasu odlično se snašao i kada je započela era zvučnog filma.

 

Najpoznatija jugoslovenska lepotica o kojoj ne znamo NIŠTA: Zbog ljubavi se odrekla vere i odbila Holivud, Ivo Andrić ju je spasao, a skončala je tragično

 

Ostvario je više od stotinu uloga, među kojima su role u ostvarenjima Sisi: Mlada kraljica, Lift za vešala, Mađioničar, Alahova bašta, Tri stradanja, Žena suncokret, Homo immanis, Zvezda Damaska...

 

foto: Profimedia

Izložbom o Svetislavu Ivanu Petroviću, koja će biti otvorena 28. decembra u 19 časova u Uzun Mirkovoj 1, Jugoslovenska kinoteka zaokružuje godinu posvećenu jednoj od najvećih evropskih glumačkih zvezda srpskog porekla.

 

Ovu godinu Kinoteka je započela projekcijama Petrovićevih filmova, a na kraju, posle otvaranja izložbe, biće prikazana i Princeza korala, romantična drama snimljena pre tačno 80 godina na Jadranu. Petrović je igrao mladog avijatičara Marka Vukovića, a partnerke su mu bile još jedna ovdašnja zvezda Ita Rina i nemačka glumica Hilde Sesek.

 

Nepravedno zaboravljeni Petrović tokom 40 godina karijere snimao je u Austriji, Mađarskoj, Nemačkoj, Čehoslovačkoj, Francuskoj, Kraljevini Jugoslaviji…

 

makonda-tracker