icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

glamur na jugoslovenski način

Delovi dnevnika holivudske legende: Ovako su Ričard Barton i Elizabet Tejlor videli Jugoslaviju i Tita

Pre 46 godina, slavni par bio je gost naše (stare) zemlje, a Barton je sve utiske pažljivo beležio...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Glumac Ričard Barton, sedam puta nominovan za Oskara, napustio nas je 5. avgusta 1984. godine. Jednog vrelog leta pre čak 46 godina, sa suprugom, proslavljenom Elizabet Tejlor, boravio je u Jugoslaviji.

 

Barton je 1971. bio Titov gost tokom priprema za snimanje filma Sutjeska, koji je premijerno prikazan čitave dve godine kasnije. Uz Bartona, u poznatom partizanskom filmu igrali su i Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Ljuba Tadić...

 

Jovanka Broz: Tragičan život prve dame

 

"U svom dnevniku, koji je 2012. objavljen kao knjiga, Barton se ovako sećao Jugoslavije."

 

Sreda, 21. jul 1971. godine

 

"Proveo sam najveći deo dana sa Jugoslovenima, oko filma o Titu. Dosta fascinantnih priča o komunizmu i Rusiji, ali uglavnom o njemu. Na Titov poziv, bićemo njegovi gosti od 28. jula. Trebalo bi, u najmanju ruku, da bude interesantno."

 

foto: Profimedia

 

Subota, 31. jul

 

"...U Puli nas je dočekala masa fotografa i novinara… Dali su nam vilu nedaleko od njegove. Veoma je vruće – nema klime."

 

"Gospođa Broz (više voli da je tako zovu nego gospođa Tito) dočekala nas je u vili. Velika žena, izgleda kao da je sa sela, izuzetno je šarmantna i ima razoružavajući osmeh. Ponudili su nam kanapee, koje sam jeo prethodno sklonivši hleb, šampanjac, koji sam odbio, i ukusnu tursku kafu, koju nisam odbio."

 

Nedelja, 1. avgust

 

"...Predsedniku i njegovoj supruzi poklonili smo Van Klif&Arpels komad pirita u koji je ugrađen sat. Tito me je pitao šta mislim o scenariju, rekao sam mu da mislim da je slabo predstavljen, da bi trebalo da bude jači i da je uloga premala. Rekao je da je OK da je učinim većom, što je beskrajno zabavilo reditelja Delića. Pa, možda ću imati nešto pametnije da radim, umesto da samo stojim i izgledam kao čovek sudbine."

 

Nastavak na sledećoj strani.