svi su bili slomljeni

Najtužniju priču o kraljevskoj porodici nikad niste čuli: Šuškalo se da je ova tragedija pokrenula AFERU princa Filipa

0

I pored svih tragičnih događaja u životu britanske kraljevske porodice, ništa ne može da se meri s bolom i šokom koje je donela ova priča

Norton i Penelopi Nečbul
Norton i Penelopi Nečbulfoto: David Hartley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nova sezona serije "Kruna" donela je mnogo interesantnih priča o britanskoj kraljevskoj porodici tokom devedesetih godina prošlog veka, a ona nam u najvećoj meri otkriva sve o patnji princeze Dajane i njenom konačnom razvodu od današnjeg kralja Čarlsa.


Međutim, na samom početku, publiku je najviše potreslo prisećanje na pomalo zaboravljenu članicu porodice – Leonoru Nečbul.


"Kruna" nam je do sad predstavila mnogo emotivnih i srceparajućih priča, uključujući preljube, tragične ljubavne priče, smrti voljenih, ali verovatno je najtužnija sudbina ćerke grofa i grofice Mauntbaten od Burme.

 

Leonora Nečbul rođena je 1986. godine, kao najmlađe dete Nortona i Penelopi Nečbul, koji su tada bili poznatiji kao lord i ledi Romsej. Sa očeve strane, Leonora je prapraunuka lorda Luisa Mauntbatena, strica princa Filipa i najuticajnije figure u njegovom životu. To, dakle, znači da je malena Leonora bila rođaka supruga kraljice Elizabete i, samim tim, današnjeg kralja Čarlsa.

Njeni roditelji bili su vrlo bliski s kraljevskom porodicom, pa je Leonora s majkom, ocem, bratom Nikolasom i ćerkom Aleksandrom često putovala s princezom Dajanom i njenom porodicom. Ovo nije jedina njihova "kraljevska veza", već je Leonorin kum bio nekadašnji kralj Španije Huan Karlos I.


Kada je imala samo četiri godine, dok je s porodicom bila na letovanju na Majorci, Leonora je prvi put ispoljila simptome bolesti i ubrzo je otkriveno da boluje od raka bubrega. Uprkos svom teškom stanju i lečenju, ona je učestvovala u mnogim događajima kojima tradicionalno prisustvuje kraljevska porodica i šarmirala je britansku javnost svojom ljupkošću i manirima.

Tako je u junu 1991. godine ona bila na balkonu Bakingemske palate tokom Pozdrava bojama, svečanosti koju izvode pukovi britanske vojske i vojski Komonvelta. Tada je pored princeze Dajane i prinčeva Vilijama i Harija mahala okupljenima u crvenom kaputiću i sa kapom, tada već u vrlo teškom stanju zbog hemioterapija.

 

Iste godine, Leonora je sa svojom porodicom otišla na krstarenje Mediteranom s princem Čarlsom i princezom Dajanom, a medijski izveštaju ukazivali su na to da je maloj ledi bilo bolje. Međutim, već u oktobru ona je ponovo bila u bolnici.

Borbu s kancerom izgubila je 21. oktobra 1991. godine, nakon 14-mesečnog lečenja, kada je imala samo pet godina.

 

Nekoliko dana pre njene smrti, princeza Dajana je provela sate u bolničkoj sobi devojčice, a vest o njenom odlasku zatekao je princezu od Velsa u javnosti, dok je obavljala svoje kraljevske dužnosti.

 

Princeza Dajana
foto: solo syndication / dmg media / Profimedia

U godinama nakon Leonorine smrti, Penelopi i Norton osnovali su dobrotvornu organizaciju Leonorin fond za dečiji rak, a u tom trenutku oni su već bili vrlo angažovani u humanitarnom radu koji za cilj ima pomoć u lečenju karcinoma.


Nakon njene smrti, njena majka se još više zbližila s princem Filipom, suprugom kraljice Elizabete, koji je bio skrhan zbog Leonorinog kratkog života. Oni su vremenom postali najbliži prijatelji, a spekulisalo se čak i da su imali aferu, što nikad nije potvrđeno.

 

 

makonda-tracker