PROPISANO JE SKORO SVE

ZBOG NEKIH ĆETE PREVRNUTI OČIMA, NEKA SU LOGIČNA: 9 čudnih pravila koja deca u britanskoj kraljevskoj porodici poštuju

0

Verovali ili ne, čak i deca princa Vilijama i Kejt Midlton moraju da se pridržavaju vrlo strogih normi ponašanja

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nije tajna da život na britanskom dvoru diktiraju određena pravila kojih nije malo i "običnom smrtniku" deluju gotovo komično i bizarno. Interesantno je da i najmlađi članovi najpoznatije porodice na planeti moraju da poštuju kraljevsku etikeciju i pravila koja diktiraju sve: od toga šta se, kako i kada jede, do izgleda odeće, pa čak i imena.

 

U slučaju nekih "nižih" članova, odnosno onih koji su dalje u redu za presto, britanska kraljevska porodica ume da fleksibilna, ali za najbliže tronu pravila su i dalje vrlo stroga. Neka su, međutim, zanimljivija od ostalih...

 

 

Dečaci moraju da nose kratke pantalone do određenog uzrasta

 

1 / 11 Foto: Profimedia

 

Ako ste se ikada zapitali zašto najstarije dete princa Vilijama i Kejt Midlton princa Džordža često viđamo u šortsu i soknama, možda će vas iznenaditi to što nije u pitanju neobičan modni ukus ovog dečaka ili njegovih roditelja.

 

Pravila Vindzorovih nalažu da pantalone nose stariji dečaci i odrasli muškarci, a Harper's Bazaar pisao je nedavno da će mali princ Džordž, koji trenutno ima sedam godina, sledeće godine verovatno preći u duže nogavice.

 

Većinu poklona ne smeju da zadrže

 

Princ Vilijam, Kejt Midlton, Princeza Šarlot, Princ Džordž, Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Za članove, naročito decu, jedne kraljevske porodice očekivano je da uživaju u brojnim i interesantnim poklonima koje dobijaju svakodnevno, i to iz svih krajeva sveta. Sam princ Džordž dobio je tokom 2014. godine 774 poklona: stotine odevnih predmeta i igračaka. Ipak, teško da je ijedan od njih zadržao jer mu to nije dopušteno. Deca britanske Krune mogu da uživaju u vrlo sitnim darovima kao što je, recimom buket cveća.

 

Zabranjeno im je da prisustvuju sastancima sa stranim političarima

 

Princ Džordž
foto: Profimedia

Fotografija neobičnog susreta princa Džordža s tadašnjim američkim predsednikom Barakom Obamom koja je nastala 2016. godine i na kojoj vidimo budućeg kralja Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije kako se u bade-mantilu rukuje s predsednikom najveće svetske sile nastala je sasvim slučajno.

 

Iako njihovo rukovanje deluje kao neodoljiv PR momenat, najmlađima je pristup ovakvim susretima strogo zabranjen.

 

Podrazumeva se da znaju još jedan jezik

 

Princeza Šarlot, Princ Džordž, Kejt Midlton, Princ Vilijam
foto: Profimedia

Iako ovo pravilo nije zvanično, od dece u kraljevskoj porodici se očekuje da govore još jedan jezik, pa se tako mala princeza Šarlot do druge godine navodno služila i engleskim i španskim, zahvaljujući dadilji Mariji Turon Boralo.

 

Moraju da idu na časove etikecije

 

Princeza Šarlot, Princ Džordž, Kejt Midlton, Princ Vilijam
foto: Profimedia

Ako pratite aktivnosti članova britanske kraljevske porodice, sigurno ste se makar jednom zapitali kako to da deca princa Vilijama i Kejt Midlton ne doživljavaju tantrume. Moguće je da toga ima, ali unutar zidina Kensingtonske palate — ovi mališani kreću na časove lepog ponašanja "čim porastu dovoljno da mogu da sede za stolom"  i, iz nekog razloga, uspevaju da zadrže kontrolu. Na časovima navodno uče kojim se tonom kada govori, kako se ponašati na formalnim večerama, a kako na svečanim ceremonijama.

 

 

Moraju da se poklone kraljici Elizabeti II

 

Princ Džordž
foto: Profimedia

Možda je malena princeza Šarlot prabakina slika, prilika i miljenica, ali to ne znači da joj je dopušteno da nastavi s igrom dok ona prolazi pored nje — svako dete, bez izuzetka, kao i odrasli, mora da izvede naklon kad ugleda kraljicu Elizabetu II. Propusti se opraštaju do pete godina života, ali od tad se podrazumeva da će na ovakav način pozdraviti monarha.

 

Padala kiša ili sijalo sunce — oni se igraju napolju

 

PRINC LUIS
foto: Profimedia

Sudeći po knjizi Luiz Heren "Dadilja po knjizi", u kojoj autorka otkriva čemu dadilje obučavaju u Koledžu Norland u Batu, gde se obrazovala žena koja brine o deci princa Vilijama i Kejt Midlton, veći deo dana provodi se na svežem vazduhu.

 

Kako ona objašnjava, deca voze bicikle, igraju se sa psima, bave se baštovanstvom, prljaju...

 

Ako su naslednici, ne putuju s roditeljem

 

Princ Džordž
foto: Profimedia

To bi značilo da princ Džordž, kao treći u redu za presto, ne sme da putuje sa svojim ocem princem Vilijamom, drugim u redu za tron kako linija ne bi bila prekinuta u slučaju nesreće. Ipak, Kembridžovi često krše ovo pravilo, a BBC je pre izvesnog vremena objavio da je kraljica dopustila Vilijamu i Kejt da funkcionišu na ovakav način. Svaka norma može da se prekrši ako kraljica to aminuje.

 

Prerađena i upakovana hrana se ne konzumira

 

kraljevska porodica, Britanska kraljevska porodica
foto: Profimedia

Očekivano, pripadnici kraljevske porodice ne jedu bilo šta, a naročito najmlađi.

 

Nikad nisam video neku hranu u pakovanju u blizini bilo koje kraljevske bebe — svojevremeno je izjavio Deren Megrejdi, bivši glavni kuvar kraljice Elizabete, princeze Dajane, princa Vilijama i princa Harija. — Zašto bi kupovali išta upakovano kad kraljica ima dvadesetoricu ličnih kuvara?

 

 

makonda-tracker