icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

verovali ili ne!

KAD KRALJICA SPUSTI VILJUŠKU, SVI PRESTAJU DA JEDU! 10 čudnih pravila po kojima živi kraljevska porodica

Podeli:


Nije tajna da u kraljevskoj porodici vlada ogroman broj strogih pravila, a neka od njih su toliko bizarna i otkačena da su zaslužila posebnu listu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Neki od interesantnih običaja i pravila koji vladaju u britanskoj kraljevskoj porodici opstaju već vekovima, uprkos činjenici da svakako nisu neophodni.

 

Verovali ili ne, svakodnevica Kejt Midlton izgleda ovako!

 

1. Kraj obroka

 

Kraljica Elizabeta II
foto: Profimedia

Jedno od najčudnijih pravila u kraljevskoj porodici glasi: kad kraljica završi s obrokom, svi prisutni prestaju da jedu — čak i ako su pre toga uzeli samo jedan zalogaj!

 

2. Klanjanje

 

Kejt Midlton, Princ Vilijam, Megan Markl, Princ Hari
foto: Profimedia

Svi moraju da se poklone kad ugledaju kraljicu Elizabetu Drugu. Svaki put. Ko god da su.

 

3. Nema dodirivanja

 

foto: Profimedia

Dobro je poznato da članovi kraljevske porodice predstavljaju samu monarhiju, zbog čega moraju da se suzdrže od svakog javnog razmenjivanja nežnosti i ispoljavanja naklonosti. Čak i ako su u braku!

 

4. Nije dozvoljeno glasati

 

foto: Profimedia

Pre nego što se zaljubila u princa Harija, Megan Markl je javno podržala Baraka Obamu. Budući da članovi kraljevske porodice ne smeju da glasaju i ističu svoje političke stavove, to joj je kasnije bilo zabranjeno. Ipak, ona je glasala na nedavnim predsedničkim izborima u Americi jer su se Hari i ona povukli s funkcija viših članova kraljevske porodice.

 

5. Zabranjeno je igrati Monopol

 

foto: Profimedia

Verovali ili ne, vojvoda od Jorka jednom prilikom potvrdio je glasine da je britanskoj kraljevskoj porodici zabranjeno da igra društvenu igru Monopol.

 

6. Beli luk nećete videti u Bakingemskoj palati

 

foto: Profimedia

Ovo pravilo uvela je sama Elizabeta Druga jer, jednostavno, ne može da podnese beli luk.

 

7. U prostorije se ulazi po određenom rasporedu

 

foto: Profimedia

Kada zajedno ulaze u neku prostoriju, članovi britanskog plemstva to rade po pažljivo utvrđenom rasporedu, odnosno po tituli. Dakle, najpre ulazi kraljica, zatim njen suprug princ Filip, nakon njega njihov sin princ Čarls, potom njegova supruga Kamila, zatim princ Vilijam, potom Kejt Midlton i tako dalje...

 

8. Svi gledaju u kraljičinu torbicu

 

foto: Profimedia

Kao što svi prestaju da jedu kad Elizabeta Druga spusti viljušku, tako svi ustaju kad ona podigne torbicu sa stola.

 

9. Niko ne hoda ispred kraljice

 

foto: Profimedia

Gledaoci serije "Kruna" zbunili su se kada je liku princa Filipa zabranjeno da ide pored — ili, još gore, ispred — supruge. Niko nikad ne hoda spred kraljice.

 

10. Ni čaj se ne pije opušteno

 

foto: Profimedia

Dok uživaju u čaju, članovi kraljevske porodice moraju palcem i kažiprstom da drže ručku šoljice, a srednjim prstom pridržavaju njeno dno, dok mali prst ne sme biti isturen. Takođe, žene uvek moraju da piju s istog dela šolje kako se karmin ne bi razmazao po celoj šolji.

 

 

Inicijalizacija u toku...