pune 24 godine

Upoznali su se u pabu, krili vezu, bili u centru skadala: Ljubavna priča kralja Frederika i kraljice Marije od Danske

0

Odlazak na piće i uživanje u gledanju Olimpijskih igara rezltirao je brakom o kojem se često priča ne samo u danskim, već i u svetskim medijima

LJUBAVNA PRIČA DUGA 24 GODINE
LJUBAVNA PRIČA DUGA 24 GODINE foto: EPA / Thomas Traasdahl

Kralj i kraljica Danske prvi put su se sreli u pabu tokom Olimpijskih igara u Sidneju. Iako su rođeni na različitim kontinentima, čini se da se sudbina nameračila da se kralj Frederik i Marija upoznaju i započnu ljubavnu priču koja se pretvorila u jednu od najinteresantnijih u Evropi.

 

Još od svog slučajnog susreta 2000. godine kralji Federik i Marija su prošli mnogo toga. Njihova veza je ojačala, a onda je usledilo i njegovo stupanje na tron, čine je i Marija dobila titulu kraljice.

 

Par je danas obeležio svoju 20. godišnjicu, a ovo je osvrt na njihovu vezu od prvog dana kad su se upoznali do danas. Tokom svoje dvadesetogodišnje ljubavi oni postali roditelji prestolonaslednika Kristijana, princeze Izabele i blizanaca, princeze Džozefine i princa Vinsenta.

 

Početak ljubavi - 2000


Ljubavna priča para počela je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine. Tadašnji 32-godišnji princ upoznao je Meri, koja je rođenu na Tasmaniji u Slip Inu, ali je svoj kraljevski identitet krio od svoje buduće neveste, samo se predstavljajući kao Fred.

 

Meri je 2003. priznala:

 

- Prvi put kada smo se sreli ili rukovali, nisam znala da je on prestolonaslednik Danske. Možda je prošlo pola sata kasnije kada mi je neko prišao i rekao: „Znaš li ko su ti ljudi?"

 

Dvojac je razmenio brojeve nakon sastanka i počeo da vezu na daljinu.

 

Ozvaničeno - 2001


Zbog prirode njihove veze koja se odvijala na daljinu uspeli su da svoju romansu sačuvaju van pažnje javnosti. Međutim, 2001. godine, jedan danski tabloid je otkrio da budući kralj ima devojku.

PRINC I MERI SU SE UPOZNALI U PABU 2000. GODINE
PRINC I MERI SU SE UPOZNALI U PABU 2000. GODINE foto: hbgbild / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Meri se seli u Dansku - 2002


Posle meseci pisama i telefonskih poziva na daljinu, Meri je odlučila da se preseli iz Australije u Dansku da bi bila sa svojom ljubavlju 2002. Buduća kraljica Danske počela da uči jezik i preobratila se luteranskoj crkvi. Crkva ima jake veze sa monarhijom i šef države, po zakonu, mora da bude njen član.

 

Kraljevski angažman - 2003


Dana 24. septembra 2003. danski sud je objavio da kraljica Margrete namerava da da saglasnost za brak na predstojećem sastanku Državnog saveta. 8. oktobra 2003. par se zvanično verio. Frederik je Meri poklonio zadivljujući verenički prsten sa velikim smaragdno brušenim dijamantom i dva rubina. Nakon njenog prihvatanja predloga, srećni par je objavio vest svetskim medijima na konferenciji za novinare u palati Amalijenborg.

 

MERI I FREDERIK SU U BRAKU OD 2004. GODINE
MERI I FREDERIK SU U BRAKU OD 2004. GODINE foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Venčanje iz bajke - 2004


Pompa, kraljevstvo i jaka osećanja pomešali su se na dan njihovog venčanja u katedrali u Kopenhagenu 14. maja 2004. Čak i pre nego što je njegova mlada stigla, Frederik je viđen kako briše suzu. Na putu niz prolaz, mladenci su spontano zastali da se poljube - gest koji su ponovili na balkonu palate, dok je Frederikova oduševljena majka kraljica gledala u snaju.

 

Meri je izgledala apsolutno prelepo u haljini od slonovače koju je kreirao danski dizajner Ufe Frank. Odala je počast svom australijskom nasleđu i svom novom danskom identitetu, noseći eukaliptus u svom svadbenom buketu i noseći tijaru koju su joj poklonili članovi kraljevske porodice.

ZA 20 GODINA LJUBAVI DOBILI SU ČETVORO DECE
ZA 20 GODINA LJUBAVI DOBILI SU ČETVORO DECE foto: hbgbild / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Povratak u Australiju - 2005


Par je podelio poseban trenutak na svečanosti u martu 2005. u Marijinoj matičnoj državi Tasmaniji. Bila je to prva Marijina poseta Australiji od venčanja sa danskim prestolonaslednikom. Međutim, 2005. bi postala posebna za par iz sasvim drugog razloga...

 

Dolazak princa Kristijana - 2005


Frederik i Meri su prvi put postali roditelji 15. oktobra 2005. dolaskom prestolonaslednika Kristijana, po danskom običaju Kristijan je izabran za ime bebe princa jer se muška imena monarha smenjuju između Frederik i Kristijan. Ime mladog princa takođe je odavalo počast njegovoj majci, jer je njegovo srednje ime „Jovan“, isto kao i Marijin otac.

 

Dolazak drugog deteta


Frederik i Meri su ponovo postali roditelji 21. aprila 2007. nakon dolaska njihove najstarije ćerke, princeze Izabele. Mlada kraljevska porodica dobila je tri srednja imena: Henrieta, Ingrid i Margret. Prvi od njih je počast Marijinoj pokojnoj majci, koja je umrla 1997. godine, dok Ingrid i Margrete odaju počast Frederikovoj baki i majci.

U JANUARU JE FREDERIK POSTAO KRALJ
U JANUARU JE FREDERIK POSTAO KRALJ foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Stižu i blizanci - 2011


8. januara 2011, par je udvostručio svoju porodicu rođenjem blizanaca Vinsenta i Džozefine. Princ je njihov dolazak opisao kao „čudo puta dva”. Vinsent je stariji od njih, stiže 11 minuta ispred svoje sestre bliznakinje. Džozefina je kasnije tokom godine imala jedinstveno krštenje, a roditelji su se opredelili za dvostruku službu, što je značilo da mlada kraljevska porodica nije nosila tradicionalnu haljinu za krštenje koju nose danski članovi kraljevske porodice.

 

Kraljevski ples - 2011


Tokom putovanja u Njujork 2011. godine, Frederik je bio više nego srećan što je igrao sa svojom voljenom ženom.

 

Porodična skijaška putovanja - 2015

 

Svake godine porodica uživa u skijaškom izletu do restauracije Verbier u Švajcarskoj. Dajući uvid u porodični život pre nekoliko godina, Meri je otkrila da nemaju pomoć oko odlaska na spavanje, da se nose sa mališanima uveče ili da ih ujutro odvedu u školu.

DANASKA KRALJEVSKA PORODICA JE PONOSNA NA SVOJU DECU
DANASKA KRALJEVSKA PORODICA JE PONOSNA NA SVOJU DECU foto: hbgbild / MEGA, Mega agency, Profimedia

Datumi Olimpijade - 2016


Kraljevski par često posećuje Olimpijske igre, gde je njihova ljubav i započela. Frederik je čak imao ulogu u Međunarodnom olimpijskom komitetu, iako je dao ostavku na tu ulogu 2020.

 

Kraljevske dužnosti - 2019


Par je redovno odlazio u kraljevske posete i državna putovanja, uključujući i ovo iz 2019. kada je su bili u Južnoj Koreji.

 

Kralj i kraljica Danske - 2024


U svom novogodišnjem obraćanju, kraljica Margreta je najavila svoju nameru da abdicira, a Frederik je nasledio svoju majku 14. januara 2024. Sa svojom suprugom, kraljicom Marijom, pored sebe, par izgleda da će upravljati danskom monarhijom u decenijama koje dolaze.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

makonda-tracker